GOSTUJE UBSKO POZORIŠTE

Ubsko pozorište „Raša Plaović”, izvešće u sredu 8. juna od 20 sati, na sceni K.C. “Hadži Ruvim” Lajkovac,predstavu „Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića, u režiji Aleksandra Tadića.
Čuveni, gorki i uzbudljivi komad najvećeg živog dramskog pisca u Srba počinje kao zahuktala komedija o porodičnoj večeri sa važnim gostom, da bi u drugom činu tamni, opori tonovi postepeno počeli da preovlađuju, a smeh bivao sve gorči kada počne suočavanje sa zakopanim istinama. Na jednoj strani su sinovi komuniste i narodnog heroja koji je nemilice ubijao „klasne neprijatelje“ i završio u psihijatrijskoj bolnici, a na drugoj kći „klasnog neprijatelja“ koji je izvršio samoubistvo, a koja te prošlosti ne može da se oslobodi, onako kao što se njen svekar ludilom pročistio od svoje. I sav „zločin i kazna“ predaka i teret prošlosti „sliju“ se u život deteta iz ovog klasnog braka.
Kovačevićev komad govori o jednoj generaciji kontaminiranoj prošlošću, u stalnim nesporazumima, i drugoj – zanemarenoj, sluđenoj, bez identiteta. Predstava je puna obrta, ali je doajen ubskog glumišta Aleksandar Tadić uspešno vodi vijugavim putem od komedije ka tragediji, gde se na kraju ne zna ko je „normalan“, a ko „nenormalan“ i u kojoj se u ludilu porodičnih odnosa odražava ludilo društva. Na tom putu, on je imao više nego odličnu podršku izvanrednih glumaca, koji su preciznom, zrelom, sigurnom i sugestivnom interpretacijom nadahnuto ocrtali živopisne junake „Urnebesne tragedije“.

Related posts