SEDMICA U ZNAKU POSETE MINISTRA ILIĆA

Sedmica za nama, bila je u znaku najavljene posete opštini Lajkovac Velimira Ilića, ministra u tehničkoj Vladi, zaduženog za vanredne situacije. Za razliku od Valjeva, koje je ministar Ilić, kako je sam formulisao, posetio u polukampanji, Lajkovac je posetio u kampanji i po Protokolu, precizno blagovremeno utanačenom.Ministar Ilić je u Lajkovac došao nakon posete Ubu, a posle radnog sastanka sa rukovodstvom OO NS i sastanaka sa opštinskim rukovodstvom u Gradskoj kući i obilaska najkritičnijih klizišta, minnistar Ilić je posetio Lazarevac.
Naaime, Velimir Ilić, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije u Vladi Srbije, zajedno sa dugogodišnjom saradnicom i narodnom poslanicom Dubravkom Filipovski, Lajkovac je posetio u ponedeljak, prvog dana radne sedmice.
Nakon sastanka sa opštinskim rukovodstvom, u Gradskoj kući je održana konferencija za medije, nakon koje je ministar Ilić obišao klizišta u Ćelijama, Pepeljevcu i Slovcu.
U ulozi domaćina, Živorad Bojičić , predsednik opštine Lajkovac, zahvalio se ministru Iliću i Vladi Srbije za sve što su učinili za sanaciju posledica poplava u opštini Lajkovac, naglasivši dobre odnose sa ministrom Ilićem i njegovim ministarstvom, i kontinuiranu dragocenu pomoć ovoj lokalnoj samoupravi:”Pre nekoliko dana dobili smo zvanično rešenje od Vlade Srbije da je i nakon druge revizije korišćenja sredstava državne pomoći za sanaciju posledica poplava potvrđeno da je 26.108.323,02 dinara namenski i pravilno potrošeno. U petak smo dobili preostalih četiri miliona dinara koja su ranije bila opravdana. Mimo ovih sredstava Opština Lajkovac je uložila 50 miliona dinara za sanaciju posledica poplava. Ono što nije završeno u našoj opštini, a što je bolna tačka u celoj Srbiji i ujedno najskuplji posao, to je sanacija klizišta. I to ne privremena sanacija koju smo mi radili u Slovcu, Vračeviću, Pepeljevcu….nego temeljna, stručna, sa geološkim ispitivanjima i onda proceniti šta je najbolje preduzeti. Mi smo iselili dva ugrožena domaćinstva (Arsenovići iz Stepanja i Đokići iz Ćelija) koji su dobili državnu pomoć i njima su napravljene nove kuće na bezbednim mestima. Na osnovu tehničke dokumentacije koju je pripremila opštinska Direkcija za izgradnju, Vlada Srbije je ovih dana odobrila rekonstrukciju dva vrlo bitna mosta na Kolubari: starog gvozdenog mosta u Ratkovcu vrednosti 17 miliona dinara i oštećenog betonskog mosta u Pepeljevcu u iznosu od sedam miliona. To će biti završeno do kraja godine. Od ministra očekujemo podršku za ispravljanje grešaka koje su napravila neka druga ministarstva. To je izostanak regulacije reke LJig dužine dva kilometra, deo deonice autoputa Lajkovac-LJig, što smo signalizirali još 2012. godine kada je projekat urađen, čime je direktno ugrožena Bogovađa. Takođe je ispuštena sanacija dela Kolubare dužine 200 metara, konstatovali su svoju grešku ljudi zaduženi za vodoprivredu tako da očekujemo da će i to biti realizovano u ovoj godini.”, iscrpno je referisa predsednik Bojičić.
Ministar Ilić je bio vidno zadovoljan onim što je prilikom posete Lajkovcu viddeo i čuo, istakavši da je ovo dobar primer lokalne samouprave u suočavanju sa posledicama poplava:”Drago mi je što je ovde puno stvari urađeno na vreme, ali ima još dosta da se uradi, puno projekata da se ispravi, puno toga je pogrešno odobreno u nekim prošlim vremenima, i pre više decenija, recimo kada je ugovaran autoput… Imamo sada urađen katastar klizišta za mnoga mesta, za Beograd je recimo završen, ali i ovih dana imamo primere da se odluke ne poštuju i daju se dozvole za gradnju na klizištima ili u vodoplavnom području. A na klizištima nikada više ne bi smelo da bude gradnje. Bitno je da sve ono što se ne isplati sanirati premesti na drugo, stabilno mesto. Recimo, ako klizište ugrožava jednu ili dve kuće, najisplativije je te porodice premestiti i izgraditi im kuće na drugom mestu. Ali, ako ugrožava veliki broj kuća, onda treba istražiti i regulisati to klizište. ne može sve odjednom da se završi jer štete su bile milijardu i 700 miliona evra! Zbog toga je premijer insistirao da odredimo prioritete. Obići ćemo danas ta klizišta i srediti ih vrlo brzo. Najskuplji su istraživački poslovi, ali bez toga nema dugoročnog rešenja. Mora dobro da se ispita stanje, pronađe na kojoj dubini je klizna ravan, gde je zdravo područje na kojem će se zakopati i postaviti šipovi tako da se to trajno reši, a ne da pet puta radimo isti posao. Zahvaljujem rukovodstvu Lajkovca što je bilo strpljivo jer drugačije nije moglo. Imali smo u Lebanu klizište koje je ugrožavalo 800 kuća, to je bio prioritet i nedavno je stabilizovano. Sada imamo Umku koja je najveće klizište u Evropi – tu će proći autoput i Umku moramo da rešimo. Iselićemo sada 62 kuće, neke su potpuno potonule i biće to mnogo skup projekat. Ova Vlada je učinila puno, a svi zlonamerni koji tvrde da je moglo više, pitam ih što nisu oni učinili više ” rekao je , prilikom posete Lajkovcu, ministar Velimir Ilić, i pozvao je sve prisutne da na izborima glasaju koaliciju okupljenu oko SNS.

Related posts