SITUACIJA POD KONTROLOM

Opštinski krizni štab u Lajkovcu je u neprestanom zasedanju i pomno prati situaciju na terenu, vezano za opasnost od poplava.Najkritičnija situacija je u Bogovađi, zbog izlivanja reke Ljig. Ima pojedinnačnih manjih izlivanja na toku Kolubare, uključujući i deo oko Jolića vodenice, ali većih opasnosti od poplava za sada ovde nema.

Najkritičnije tačke na teritoriji lajkovačke opštine su u mesnim zajednicama Slovac i Bogovađa, a najugroženije domaćinstvo Srećković u Bogovađi i Marinković u Markovoj Crkvi. Tokom sednice štaba za vanredne situacije utvrđene su sve mere koje će biti sprovedene na najkritičnijim tačkama. U toku je i formiranje  spasilačkog tima za delovanje u vanrednim situacijama.Pored najkritičnije tačke u Bogovađi ugrožena su i dva domaćinstva Marinkovića u Markovoj Crkvi a kritično je i u mesnoj zajednici Slovac. Situacija je pod stalnim nadzorom nadležnih, i ukoliko bude neophodno biće izvršena i evakuacija stanovništva.

Opštinski krizni štab raspolaže neophodnim ljudstvom i svom neophodnom mehanizacijom, za slučaj poplavnog talasa. U pripravnosti su i heroji “majskih” poplava, članovi “Rafting” kluba. Prethodno iskustvo sa poplavama i u međuvremenu preduzete mere zaštite, od neprocenjivog su značaja i koristi, kako nadležnim strukturama, tako i samim građanima. Svim građanima je na raspolaganju dežurni telefon Opštinskog kriznog štaba 343-3-396.Situacija na terenu se neprestano prati, a nadležni tvrde, da je situacija pod kontrolom i da većih opasnosti od poplava na ovom području za sada nema.

Related posts