UŠTEDE U JAVNOJ RASVETI

JP „Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac“ organizovala je u Gradskoj kući prezentaciju rezultata merenja stepena uštede u oblasti javnog osvetljenja opštine Lajkovac u prošloj godini. O ovoj temi govorili su dr Miomir Kostić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Nebojša Samardžić, diplomirani inženjer elektrotehnike. Profesor Kostić je istakao da je energetska efikasnost ušla u sve pore javnog života, a javno osvetljenje predstavlja oblast u kojoj su mogućnosti za uštedu električne energije veće nego u bilo kojoj drugoj oblasti.

– Postojeće osvetljenje, koje je dominantno zasnovano na energetski neefikasnim živinim sijalicama, zamenjeno pomoću energetski efikasnih svetljki sa natrijumovim sijalicama obezbeđuje uštede od oko 40 odsto. Drugi deo uštede ostvaruje se pomoću tzv. uređaja za adaptaciju ili kontrolu svetlosti, koji obezbeđuju da u kasnijim noćnim ili ranim jutarnjim satima nivoi osvetljenosti, a time i potrošnja električne energije budu niži nego u periodima kada je najintenzivniji saobraćaj, a da se time nimalo ne ugroze nio bezbednost ni sigurnost. To su dva osnovna stuba na kojima se zasniva poboljšanje energetske efikasnosti u sistemu javne rasvete.

U opštinama u kojima su ovakvi projekti realizovani, uštede se kreću između 30 i čak preko 5 procenata, a u pitanju su značajne investicije gde se uloženi novac brzo vraća, s obzirom na trajnost uređaja.

– Sa sadašnjom cenom električne energije, koja je, koliko znam, najmanja u Evropi, period povraćaja novca je 5 do 7 godina. Cena će ići naviše, ako ni zbog čeg drugog, ono zbog zahteva Međunarodnog monetarnog fonda, ali se i pritom preptostavlja da je to period vraćanja uložene investcije. Uređaji traju 20 do 25 godina, tako da preostalih 15 ili 20 godina je „čist ćar“ za Opštinu. Uređaji koji su ovde primenjeni potpuno su proizvedeni u našoj zemlji i rezultat su domaće pameti. Ovo je jedna od najisplativijih investicija sa najbržim povraćajem novca – konstatovao je profesor Kostić.

U Srbiji je sistem energetske efikasnosti do sada primenjen u desetak gradova i opština, ali je interesovanje iz godine u godinu sve veće, donekle ograničeno budžetskim mogućnostima nekih opština. U 2016. iz republičkog budžeta biće uloženo 160 miliona dinara za podizanje energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama u Srbiji, uz još pola miliona evra za tu namenu zahvaljujući projektu UNDP-a.

Related posts