PROMOCIJA “PUTNIKOVE CIGLANE”

U ustanovi kulture od nacionalnog značaja, Matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadović” u Valjevu, sinoć je održana promocija najnovijeg romana književnika Radovana Beli Markovića “Putnikova ciglana”, iz užeg izbora za NIN-ovu nagradu, objavljenog krajem prošle godine u Kolu Srpske književne zadruge.Ovo književno veče je bilo svojevrsni kulturni spektakl u Valjevu.
“Specifičan književni i jezički svet Radovana Belog Markovića, koji je u prethodnim knjjigama doveo do pune originalnosti, sada je nastavljen i izmenjen. «Putnikova ciglana» ima istorijsku pozadinu – događa se u kolubarskom kraju od početka XX veka do godina komunističke vlasti, pri čemu umetnost pripovedanja menja duh istorijskih imena i zbivanja, a dodaje im književne elemente života; vampiri, strašila, sveludački skup u napuštenoj ciglani… Groteskno-humorna intonacija i posebna jezička igra-orkestracija daju ovom romanu visoke umetničke vrline.”
“Putnikova ciglana” deseti je moj roman, deseti, da, pa mi se učinilo, ali tek pošto sam rukopis dokončao, kako pomenuti roman “drži u šaci” prethodne moje romane, a i samog pisca priteruje uza duvar, od tvrdih cigalja, dakako, odakle mu, “brez glavolomija”, drugog puta nema… O čemu je reč? – pitate me. O Zaludnom pletivu, kako u podnaslovu i stoji, crnim slovom, na samom pročelju “predmetne knjige”! Oduvek su, naime, “u svetu opasnih privda” (po Ivanu V. Laliću), podizane zalud-zidanice koje su se rušile u stvarnosti a pretrajavale u pesmi i priči, dočim je moja zidanica, od čistog jezičkog gradiva, zaludno zametnuta u jednom romanu koji se, već u zasnovu svome, “razromanio” i na pravdi Boga porušio”, kaže autor romana, naš sugrađanin Radovan Beli Marković.

Related posts