IN MEMORIAM- PROFESOR NIKOLA KOLDŽIĆ

Umro je profesor Nikola Koldžić, dugogodišnji nastavnik srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi Valjevo i jedan od najistaknutijih valjevskih intelektualaca novijeg vremena. Poreklom i celim životom vezan za Srpsku Pravoslavnu Crkvu…

Nikola Koldžić rođen je 1937. godine u selu Lelić, u porodici protojereja – stavrofora Đorđa Koldžića (1913 – 2005), sveštenika lelićke i rabrovičke parohije, velikog pregaoca za veru Hristovu u doba komunističke ideologije, savremenika Svetog Vladike Nikolaja… Osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju bogosloviju u manastiru Rakovica (Beograd). Srpski jezik i književnost diplomirao je na prestoničkom Filološkom fakultetu. Profesorsku karijeru otpočeo je u osnovnim i srednjim školama Lazarevca i Lajkovca, da bi 1970. došao u valjevsku Tehničku školu, gde 1995. godine stiče penziju. Nikola Koldžić bio je predavač izuzetnog dara, posvećen svojoj službi i ispunjen ljubavlju prema jeziku svog naroda i književnoj umetnosti celog sveta. Brojni učenici, godinama po izlasku iz školske klupe, čuvaju znanje koje im je preneo, sa setom se prisećajući njegovih časova.
Radom i boravkom u Lajkovcu, porodica Koldžič je dala svojevrsni pečat i našoj varoši.

Budući svestran intelektualac, prof. Nikola Koldžić učestvovao je i u političkom životu Valjeva i Srbije te je, kao član Srpskog pokreta obnove, bio odbornik i poslanik u Skupštini opštine Valjevo i Republičkom parlamentu od 1993. do 2000. godine. Takođe, prof. Koldžić bio je član Upravnog odbora Matične biblioteke “LJubomir Nenadović” Valjevo.

U braku sa Dušankom, profesorkom ruskog jezika (preminula 2011.), dobio je sina Đorđa i kćerke Ninu i Anu, vrsne profesionalce u različitim naučnim oblastima, a nadasve vrle ljude.

Related posts