MILUTIN U PARIZU

U okviru Dana svetosavlja u Parizu,na brodu “Pataš” koji je plovio Senom, održan je tradicionalni Svetosavski bal. Odmah po otvaranju programa koji je započeo čuvenim kolom “Bojarka”, prisutne među kojima su bili predstavnici diplomatije, vojni i kulturni atašei i brojne ličnosti iz javnog, političkog i duhovnog života iz Srbije i Francuske, prigodnom besedom u formi zdravice pozdravio je Milutin Ranković. On je tom prilikom na narativno arhaičan način pomenuo Svetog Savu, lozu Nemanjića, sve srpske znamenite vitezove careve i svece, nazdravio Francuskoj čijim se vodama to veče plovilo, ali i otadžbini Srbiji.
Program je nastavljen bogatim muzičkim repertoarom, koji je birao ali između ostalih i izvodio Petar Gojković, profesor solo pevanja i klarineta. Naročitom raspoloženju publike, doprinela je grupa “Frajle”, koja je izvela bogat muzički kolaž, francuska šansonjerka Laure Préchac Chanteuse i Balkanski orkestar. Već sutradan u Crkvi svete Petke u Bondiju održana je likovna izložba posvećena Nemanjićima i Svetom Savi u čast gde su izložene skulpture i reljefi Milutina Rankovića upravo sa sa pomenutom tematikom, još više dobile na izrazu, potpomognute oslikanim svilenim maramama Mire Miković na kojima su se jasno raspoznavali motivi iz Miroslavljevog jevanđelja, a koje su kao draperija, pridružene drvenim figurama. Svoje mesto na plakatima i katalozima našle su i ilustracije Irine Zimine i katalog sa reprodukcijama članova društva “Vizantija”, koji neguju umetnost utemeljenu na vizantijskim kanonima, dok je posle prikazanog dokumentarnog filma, koji je govorio o moravskoj kulturi, izvedena likovna radionica. Za tu priliku kao urednik i voditelj tog dela programa Milutin Ranković je pozvao akademsku slikarku, mr. Vesnu Karakaš, koja je prisutnima posebno deci, pokazala tehniku akvarela i Snežanu Jovanović, samouku slikarku koja je živopisala na dasci. Potom je predstavio i frulašicu Biljanu Paunović, koja je dobitnik brojnih priznanja na takmičenjima frulaša u Srbiji. Biljani se u muziciranju pridružio i starešina crkve Svete Petke u Bondiju, otac Želko takođe vrstan umetnik frule. Tog dana Milutin Ranković svoj rad u brestovom drvetu, izrezbareni lik Svetog save, u ime Opštine Lajkovac poklonio je Milisavu Aleksiću, nekadašnjem predsedniku Saveza Srba u Francuskoj i sadašnjem parlamentarcu u EU. Inače Aleksić je početkom sedamdesetih pomogao grupi dece slabije stojećeg socijalnog stanja, da poseti Pariz.

Savez Srba Francuske i asocijacija Balkan Omnibus, bili su organizatori ove manifestacije, a glavni barjaktar celokupnog spektakla, kao i mnogih u gradu svetlosti bio je Petar Gojković.

Related posts