HLADNJAČA BEZ STRUJE

hladnjaca
Hladnjača “Fruvela” u Lajkovcu, bila je deset dana bez struje, zbog neplaćenog višemilionaskog duga za potrošenu električnu energiju. Sporna dugovanja za struju su u više navrata bezuspešno reprogramiranja, a upućeni tvrde, da je reč o dugu od 5,5 miliona dinara.Ipak, struja je juče konačno uključena.
U momentu isključenja struje, bilo je dosta zaliha uskladištene i smrznute robe. Svoju robu su pojedini korisnici usluga, poput ZZ “Trlić” i “Stočar L.S.B.” Ub,pošto je u pitanju meso,odmah odvezli, ali je ostalo dosta robe, mahom voća, kako ostalih komitenata, tako i same hladnjače.Najviše se zateklo aronije, višnje, šljive i jabuke.Ovo nije prvi put da hladnjača “Fruvela” ostaje bez struje, upravo zbog neplaćenih računa, a od posledica “majskih poplava”, od kojih se još nije oporavila, hladnjača je bez struje bila i duže.Sve su ovo veliki ataci na značajne kapacitete hladnjace koja ima mogućnost 6 500 tona istovremenog smeštaja robe i koja predstavlja bitan činilac regionalnog razvoja.Nekadašnja hladnjača ZZ Lajkovac,ima izvanredne prijemno-preradne kapacitete i izuzetno dobro razvijen regionalni infrastrukturni sistem.
Imajući sve to u vidu, ovdašnja lokalna samouprava je u više navrata izlazila u susret i pomagala u rešavanju problema hladnjače, imajući svakako u vidu i broj radnika angažovanih u ovoj firmi.
Hladnjača za voće Fruvela je u vlasništvu privrednog društva Fruvela d.o.o. za proizvodnju, preradu, otkup, izvoz smrzavanje voća, usluge i trgovinu.Fruvela d.o.o je osnovana 2006. godine. Osnivač privrednog društva Fruvela, g-din Aleksandar Brkić, diplomirani ekonomista, bivši dugogodišnji direktor banke specijalizovane za finansiranja u poljoprivredi, sa iskustvom dužim od 40 godina, rukovodio je poslovima kreditiranja 25 godina.
Otac i sin, Aleksandar i Vladimir Brkic, vlasnik i direktor “Fruvele”,koji žive u Beogradu, ovih dana se nisu pojavljivali u hladnjači, a administracija je, spornih desetak dana bez struje, bila privremeno izmeštena u stan jedne od radnica hladnjače. Sobzirom da se sve događa u zimskom periodu , na ruku vlasnicima je išla i činjenica, da je od ukupnog kapaciteta zamrzavanja voća oko 3.500 tona na alternativnom režimu rada 0º C ili -20º C, a oko 3000 tona je isključivo na režimu -20º C.
Uprkos činjenicama, da vlasnici imaju solidno iskustvo u ovoj branši, da kapacitete hladnjače u Lajkovcu koriste mnogi širom Srbije,da šleperi voća često odlaze odavde na strana tržišta,nikome nisu jasni problemi sa neplaćenom strujom i niska i neredovna primanja i stalnih i sezonskih radnika.

Snežana Bilić

Related posts