PERSPEKTIVE U PČELARSTVU

 

 

Sve veći broj pčelara svoj hobi pretvara u profesiju! To se ne dešava slučajno, a razlozi za omasovljenje ove pojave su brojni. Pre svega, tokom poslednje dve godine, Srbija je ostvarila čak 20% više deviznog priliva izvozom meda, nego izvozom svinjskog i junečeg mesa. Iskusni pčelari tvrde, da se sa 150 košnica u potpunosti može osigurati egzistencija jedne ćetvotočlane porodice.Živimo u vremenu u kome ljudi svakodnevno ostaju bez posla, pa ne čudi što se mnogi okreću upravo pčelarstvu.

Start sa pčelarenjem se preporucuje iskljućivo sa malim brojem košnica, tvrde stari pčelari, ne sa više od tri, da bi se pospupno , kroz 6-7 godina ovladavanja veštinom pčelarenja, došlo do 100-150 košnica i ozbiljnih i sigurnih prihoda.

Lajkovački pčelari su, u poslednje dve godine , izvezli preko 20 tona meda, izuzetnog kvaliteta, što je rezultat otganizovane brige lokalne samouprave i aktivnosti Udruženja pčelara Lajkovac.Naime, opština Lajkovac, već godinama iz Agrarnog budžeta, izdvaja sredstva za podsticaj razvoju pčelarstva. Tako je upravo nabavljena značajna kolićina pčelarske opreme, za 32 ovdašnja pčelara.

Misko  Predaja

“U pitanju je nabavka takozvanog “drvenog programa” dragocene opreme za pčelare, ukupne vrednosti 560 000 dinara. Sami pčelari su učestvovali sa 65%, a lokalna samouprava je obezbedila 35% sredstava.Prvobitna zamisao je bila da učešće obe strane bude po 50%, ali se, zbog velikog interesovanja pčelara, pribeglo ovom rešenju”, rekao je, prilikom raspodele novonabavljene opreme, u zgradi opštine Lajkovac, Milovan Jovanović, predsednik Udruženja ovdašnjih pčelara, i jedan od inicijatora i realizatora projekta “Kačerski med”. Upravo projekat “Kačerski med”, koji je takodje podržala lokalna samouprava, otvara perspektive ovdašnjim pčelarima u plasmanu na inostrano tržište.

Vlada

Vlada Djurdjević, iz Lajkovca, pčelarenjem se bavi od prošle godine, a u Udruženje se tek učlanio. Prilikom preuzimanja opreme je rekao:” Na ovaj način sam opskrbljen neophodnom opremom za ovu godinu.Sjajno je što je ovom prilikom data podrška mladjim pčelarima i početnicima.Meni lično je dragocenija edukacija iskusnih kolega”.

Predavac

Nakon raspodele pčelarske opreme, Stojadin Blagojević, iskusni pčelar iz Nepričave , održao je predavanje na temu:” Izimljavanje pčelinjih zajednica i prolećni razvoj”, tokom koga je kao osnovnu pouku lansirao tezu, da je u pčelarenju, kao i u životu najvažnija stvar pravovremenost!

Kao hobisti, ili profesionalci, lajkovački pčelari su uveliko napravili krupne ozbiljne korake i zauzeli značajno mesto na “mednoj mapi” Srbije, a i šire.
Autor: S.Bilic

 

 

Related posts

Leave a Comment