PREDSTAVLJENA KNJIGA “LAJKOVAČKOM PRUGOM”, PREDIVNO VEČE SEĆANJA NA KNJIŽEVNIKA  

U punom jeku manifestacije  ,,Dani Radovana Belog Markovića” u Zavičajnom konaku biblioteke u Lajkovcu koja ponosno nosi ime jednog od napoznatijih savremenih srpskih književnika, upriličeno je predstavljanje knjige ,,Lajkovačkom prugom” (mnimom literati R.B.Markoviću), autora Mirka S. Markovića. Izdavač knjige sećanja na Književnika je upravo Biblioteka “Radovan Beli Marković”.

Druženje sa knjigom Mirka M. Markovića uz izložbu minijatura – ilustracija knjige Irene Paleček Radmanović pretvorilo se neosetno u jedno lepo veče sećanja i svojevrsni omaž Književniku, koji je živeo i stvarao u Lajkovcu.

“Ova šaljiva pripovest o nesvakidašnjem Književniku, sastavljena je od proznih minijatura, tj. crtica iz života po kojima Mirko S. Marković pamti Radovana Belog Markovića, i po kojima se vidi kako je, ne samo u književnosti, već i u životu RBM bio osobenog duha. Ono po čemu je jedinstvena i što je izdvaja u odnosu na sve druge jeste to što ova knjiga ima dušu, a ta duša knjige je Slađana Ilić, bez koje bi Mirko ostao bez knjige, a knjiga bez duše”, pojasnili su organizatori ove osobene književne večeri.

Autor je govorio o tome kako je nastala knjiga, o njenim junacima i susretima sa Radovanom Belim Markovićem, o Lajkovcu, pisanju i kulturi, ironiji i humoru…

” Knjiga je posvećena autoru i njegovoj viziji od pre 20 godina, kojom nam je ukazao na nešto što se dešava danas. Naime, ta knjiga na dirljiv način govori o budućnosti revizije istorije, da pobednici više nisu pobednici, da oni koji su bili u ratu i nisu bili u ratu i da su pobednici oni koji su izgubili. Radovan Beli Marković je vizionarski to video i stavio u ovu knjigu na dirljiv način. Mislim da je vreme da, kada njega nema, podsetimo se toga, da se podsetimo da te knjige čitamo a takođe da vidimo da se nama naša istorija dešava i danas i juče i sutra”, kaže autor knjige Mirko S.Marković.

Pored autora, govorili su vrlo nadahnuto dr Slađana Ilić, direktorka biblioteke Snežana Škorić i Daren Milivojević, a odlomke iz knjige kazivao je dramski umetnik Zoran Jakovljević.

“Radovan Beli Marković ne samo da je bio posebna ličnost u opusu srpske literature, poštovali su ga kolege pisci, prijatelji, predsednici država…”, naglasio je autor knjige.

Promocija je bila propraćena izložbom minijatura – ilustracija iz knjige, koje je uradila Irena Paleček Radmanović.

Očekivano, s obzirom da su svi govornici bili inspirativni, u razgovor o knjizi uključila se i publika, a i vrlo koloritnim dosetkama i anegdotama u znak sećanja na Književnika.

U osnovi, biloje ovo jedno odlično posećeno i sjajno organizovano književno veče, dostojno manifestaciji u okviru koje je realizovano, propraćeno vizuelnim i tonskim efektima, maestralno pročitanim odlomcima i izložbom ilustracija knjige sećanja na Književnika. Ono što je najlepše, sve se zbilo u Lajkovcu, među ljudima koji su voleli, poštovali i tesno sarađivali sa Radovanom Belim Markovićem.

Related posts

Leave a Comment