U SUSRET DRUGOM REBALANSU BUDŽETA ZASEDALO OPŠTINSKO VEĆE

Dvanaesta po redu sednica Opštinskog veća u aktuelnom sazivu, pre svega, prethodi narednoj sednici Skupštine opštine na kojoj će biti usvojen Drugi rebalans budžeta, a najverovatnije će biti organizovana u prvoj polovini oktobra. Međutim, bilo je tačaka koje su i mimo toga privukle pažnju, a posle sednice ih je prokomentarisao predsednik Andrija Živković:

„Dali smo saglasnost na produžetak projekta Pomoć u kući odraslim i starijim licima na teritoriji naše opštine, u saradnji sa Centrom za socijalni rad Solidarnost za LJig, Lajkovac i Mionicu, gde Lajkovac izdvaja trećinu novca – oko 4,6 miliona, a ostalo daje resorno ministarstvo preko Zajednicčkog centra za socijalni rad. U opštini Lajkovac ova usluga postoji nekoliko godina i sigurno znači najstarijim sugrađanima. Projekat opslužuje oko 40 osoba u našoj opštini i nadam se da će Skupština dati saglasnost na program, pa da nastavimo sa ovim projektom u budućnosti.

Usvojili smo troškovnik manifestacije koja je jedan od simbola Lajkovca, a to je Izložba goveda simentalske rase Kolubara 2024, 42. po redu, tradicionalno se održava na Krstovdan. Po rečima izvestioca, biće izloženo preko 70 grla pretežno stočara iz naše opštine, ali i susednih, tako da nastavljamo sa tom tradicijom.“

Živković je prokomentarisao i pripreme za Drugi rebalans budžeta:

„Drugi rebalans neće biti toliko obiman i neće biti toliko novca za investicije, već će se bazirati na pripremu projekata za narednu budžetsku godinu. Dobro je što smo prvim rebalansom imali dosta novog novca u budžetu i sve te radove smo ugovorili, neke realizovali, neke započeli. U oktobru nas sigurno očekuje asfaltiranje 10 putnih pravaca, zatim i izgradnja kapele u Nepričavi.

Jako je dobro da od utorka 1. oktobra, posle niza godina, kreću sa radom seoske ambulante u Jabučju, Slovcu i Bogovađi. U Jabučju i Slovcu će raditi dva puta nedeljno, u Bogovađi jednom, uz radno vreme od 8 do 13.30 časova. Potrudićemo se da pokrenemo i preostale dve ambulante, u Vračevićui Bajevcu, nismo ih sada osposobili zbog nedostatka stručnog kadra u Domu zdravlja Lajkovac. Zahvaljujem novom direktoru dr Stevi Bajeviću što je našao mogućnost i angažovao nova lica u našem Domu zdravlja, kako bismo pokrenuli tri seoske ambulante. Nadam se da ćemo posle Nove godine iznaći mogućnost da rade i preostale dve, što će mnogo značiti starijim sugrađanima. U tom duhu uskoro bi trebalo da krene sa radom apoteka u sklopu Doma zdravlja, gde je nekada postojala državna apoteka.“

Predsednik Živković je rekao da je Opština Lajkovac u utorak dobila potpisan sporazum sa EPS-om za novih 180 miliona dinara zbog izmeštanja puta Radljevo-Skobalj. „U narednom periodu nas očekuje potpisivanje tog sporazuma sa Kolubarom. U toku ove godine taj novac će biti, pre svega, namenjen za Jabučje, gde ćemo 2025. i 2026. imati puno radova. Iako po sporazumu novac nije namenjen samo Jabučju, zato što se taj put nalazi na području ovog sela dogovorili smo se da sredstva opredelimo za naseljeno mesto Jabučje. Zajedno sa odbornicima lokalnog parlamenta iz Jabučja dogovorićemo se koji su projekti najvažniji.“, zaključio je Živković.

Opštinsko veće je usvojilo Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2024. godinu, razmotrilo niz zahteva i verifikovalo ranije donete zaključke.

Related posts

Leave a Comment