RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA SKULPTURA MILUTINA RANKOVIĆA U VALJEVU

Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo i Narodni muzej Valjevo, u nedavno otvorenoj Gradskoj galeriji koja je pod okriljem valjevskog Narodnog muzeja, organizuju retrospektivnu izložbu skulptura Milutina Rankovića, pod nazivom “Sveto drvo kolubarsko”.

Otvaranje izložbe Milutina Rankovića u Gradskoj galeriji u Valjevu je u četvrtak 11. jula u 19 časova.

Kako saznajemo, za ovu priliku nisu se mogle sakupiti sve Rankovićeve skulpture koje su rasute po galerijama, muzejima, kolekcijama i hramovima širom sveta i one monumentalne koje su u javnom prostoru od Bratislave, preko Mišara do Kneževog polja na Povlenu, ali će biti izloženo oko 30 skulptura galerijskog formata većinom u drvetu i nekoliko manjih u kamenu, nastalih u periodu od početka osamdesetih godina prošlog veka do danas.

Ovoga puta u katalogu izložbe biće publikovani tekstovi o stvaralaštvu Milutina Rankovića “Sveto drvo kolubarsko”, istoričarke umetnosti Ljiljane Subotić i predgovor takođe istoričarke umetnosti Andree Sokić.

Izložbu će otvoriti direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo Bojana Savčić, a umetnik Milutin Raković će uz pratnju frule Biljane Paunović govoriti nekoliko savremenih autorskih zdravica iz njegove knjige zdravica u pripremi, koju upravo radi pet kaligrafa, a izdavač će biti “Ars Nova” Valjevo.

Ranković kaže da je njegov rad i posle 42 godina izlaganja, na ozbiljnom sudu publike, jer: “Valjevo zna šta je kultura, a mesto rođenja, pa makar to bilo i zato što je tu najbliža bolnica kao u mom slučaju, nije slučajno, zvezda pod kojom ste rođeni i voda kojom ste prvi put okupani, određuje vam put.”

Izložbena postavka skulptura Milutina Rankovića u valjevskoj Gradskoj galeriji biće dostupna javnosti do 1. avgusta.

Related posts

Leave a Comment