PEPELJEVAC ČUVA TRADICIJU SEOSKE LITIJE

Po tradiciji, na Belu subotu, koja uvek pada u prvu subotu posle Trojica, Pepeljevac obeležava seosku slavu, povodom koje meštani organizuju litiju.

Za razliku od sela koja intenzivno žive samo taj jedan dan, situacija u Pepeljevcu je bitno drugačija. U Pepeljevcu je veliki broj mladih ostao na selu, deca se rađaju i veliki je broj višegeneracijskih porodica. Iz godine u godinu, litija je sve masovnija i u njoj učestvuje sve više dece.

Ovogodišnji domaćin slave bio je meštanin Aleksandar Pavlović sa porodicom, koji je pripremio kolač, žito, sveću i prigodnu gozbu za meštane i goste.

Očitavanjem molitve mesnog paroha, sveštenika Zorana Milikića iz Bogovađe i polaskom iz “Karanovca”, donjeg kraja sela, učesnici litije prošli su kroz selo pevajući crkvene pesme, sve do spomen česme – zapisa u selu.

Osveštavanjem zapisa, uklesan u drvo krst obnavlja se svake godine od strane domaćina koji predaje slavu.

U činu lomljenja slavskog kolača učestvovali su svi, ponajviše deca.

Naredni domaćin slave Nada Savković preuzela je deo kolača i ikonu. Ikona Sv. Trojice ostaje u domu domaćina do sledeće litije, kada se predaje narednom domacinu slave.

Pepeljevac tradicionalno obeležava slavu sela, a na zadovoljstvo svih, poslednjih par godina je sve veći odziv meštana, naročito dece.

Related posts

Leave a Comment