VIDOVDANSKI PRIJEM ZA ĐAKE GENERACIJE I VUKOVCE

U Gradskoj kući organizovan je tradicionalni Vidovdanski prijem i dodela nagrada za najuspešnije učenike osnovnih škola na području opštine Lajkovac i lajkovačke srednje škole, odnosno za đake generacije, “vukovce” i učenike koji su osvojili nagrade na republičkim takmičenjima.

Na primereno opuštenom, svečanom prijemu, najboljim učenicima nagrade su dodelili predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković i zamenik predsednika opštine Obrad Milutinović.

Đak generacije SŠ „17. septembar“ i nosilac Vukove diplome je Veljko Pantelić. Nosioci Vukove diplome među srednjoškolcima su i Jovana Joksimović i Luka Jevtić, a Vladimir Nikolić nagrađen je za osvojeno drugo mesto na Republickom takmicenju iz zavarivanja.

Đak generacije OŠ „Mile Dubljević“ i nosilac Vukove diplome je Anđela Brdarić, a vukovci među lajkovačkim osnovcimasu i Maja Đokić, Lara Mitrović, Dunja Milošević, Natalija Kostić, Ivona Jevtić, Magdalena Momirović, Aleksandra Jeremić, Lena Petrović i Đurđija Pažinović.

Đak generacije OŠ „Dimitrije Tucović“ Jabučje i nosilac Vukove diplome je Teodora Bajić.

Najbolji učenici, njih 17,  su kao nagradu za postignute rezultate u školovanju dobili laptopove, tablete i knjige, kao i novčanim nagradama u iznosu od po 15.000 dinara i besplatnim ulaznicama za bazen.

Predsednik opštine Andrija Živković je na svečanosti povodom dodele nagrada najboljim učenicima između ostalog rekao:

“Za mene je ovo jedan od najlepših dana u godini, uopšte kada je neki događaj posvećen najmlađima u našoj opštini, bio to vrtić ili škola svejedno je, tog dana sam najsrećniji. Iako tog trenutka nisam raspoložen, ovakvi događaji mi vraćaju raspoloženje i voleo bih da u toku godine ovakvih događaja bude još više i da toga dana budemo najponosniji jer onda nagdađujemo najbolje učenike, a to je najveće bogatstvo za jednu opštinu. To je ponos svake opštine i grada kada se viđamo sa najboljim učenicima bilo osnovne ili srednje škole, svejedno je. Ove godine ih ima voiše nego prošle i to mi je veoma drago. Imamo đake koji imaju uspehe na Republičkom takmičenju, što govori da se u našim školama u Jabučju i Lajkovcu radi sa decom jako kvalitetno i dobro. Bitno je naglasiti da ćemo mi u opštini Lajkovac kao i do sada ulagati u uslove boravka naših najmlađih kako bi oni imali najbolje uslove za život i rad, da uče i stiču nova znanja. Pre par godina smo uveli nagrađivanje naših najboljih učenika, pričali smo i za ovu godinu ali nismo uspeli da to sprovedemo u delo, na želost koliko vas ovde ima 17 učenika, ali videćemo da to bude od sledeće godine. Znači, od sledeće godine, svi vukovci i đaci generacije imaće besplatno letovanje od strane opštine Lajkovac, baš kao što to rade neke susedne opštine. Sve u dogovoru sa direktorima škola. Ono što je škakljivo kod tog nagrađivanja je kada bi svi učenici išli, da li bi imali dozvolu od svojih roditelja. To je jako lep gest i mislim da bi većina njih i išla. Ono što je novina, pored nagrada koje će imati u vidu laptopova, tableta i knjiga koje dobijate od škola, odlučili smo da imate i jednu skromnu novčanu nagradu za sve vukovce i đake generacije koji su imali uspehe na Republičkom takmičenju, tako da ćete tokom sledeće nedelje dobiti i iznos od 15.000 dinara. Nije to previše novca ali toliko smo imali mogućnosti da odvojimo u tu svrhu. Želim još jednom da vam se zahvalim za postignuti uspeh, a iskreno se nadam da ćete taj uspeh imati i u daljem školovanju, takođe da srednjoškolci upišu željeni fakultet i nastave da ređaju uspehe iz srednje škole. Vrata opštine su vam uvek otvorena a kada završite svoje školovanje želeo bih da se vratite u Lajkovac i ostanete da živite ovde, a svoje znanje prenesete i time doprinesete razvoju naše opštine. Još jednom hvala na svim rezultatima i postignutim uspesima, u moje lično ime i ime opštine Lajkovac, želim vam puno sreće, zdravlja i uspeha u daljem školovanju, da ostvarite svoje zacrtane ciljeve i naravno da slušate roditelje kao i do sada. Ako imate neke sugestije, šta bi trebalo da promenimo u vezi vas mladih recite slobodno jer mi vam stojimo na raspolaganju za sve, otvoreni smo za nove predloge i sugestije.”

Direktorka SŠ “17. septembar” Kosana Grčić je u nastavku uvodnih obraćanja rekla: “Prdružujem se Vašim željama i takođe im želim još bolji uspeh u daljem školovanju i da kažem da sam jako ponosna na naše učenike, a njihovim roditeljima da se zahvalim što su nam poslali ovako dobru decu koja promovišu našu školu na najbolji mogući način. I kao što reče predsednik, da nam se posle uspešnog školovanja ponovo vrate i budu deo naše lokalne zajednice, da zajedno radimo i doprinosimo ovom društvu.”

Direktorka OŠ “Mile Dubljević” Biljana Žujović je rekla: “U ovoj malobrojnoj generaciji osmaka imamo deset pravih vukovaca, jer je promenjen pravilnik o nagrađivanju i pohvaljivanju, tako da se uspeh računa počev od drugog razreda, a ne kao što je do sada bilo. Sve ovo su sjajna deca i ovi što trenutno ovde prisustvuju dodeli nagrada, ali i oni drugi koji nisu vukovci, isto su dobra deca. Želim im sve najbolje u daljem školovanju.”

Direktor oš “Dimitrije Tucović” u Jabučju: “Sugestije nemam, samo da kažem da je jedan vukovac iz Jabučja, Teodora je tri godine za redom predstavljala opštinu Lajkovac i našu školu na Republičkom takmičenju iz fizike, gde je osvajala treću nagradu. Pored fizike išla je na takmičenje i iz matematike i hemije i doprinosila uspehu i radu škole i njenoj promociji, ali i beležavanju 180 godina škole, jednom rečju jedno jako divno dete.”

Prisutnima su se prigodnim rečima obratili i zamenik predsednika opštine Obrad Milutinović i nastavnik Rajko Sarić.

Zabeležili smo i utiske đaka generacije.

Anđela Brdarić , đak generacije OŠ „Mile Dubljević“ u Lajkovcu: “Ovo je veliki uspeh za mene, jer pored svih ovako dobrih učenika, čast je biti đak generacije ove škole. Upisaću Gimnaziju, prirodno matematički smer u Lazarevcu. Zadovoljna sam odnosom lokalne samouprave prema nama, jer svaki trud i rad učenika nagrade, a to je za svaku pohvalu. Redovno učenje je svakako prednost, jer kada se redovno uči, ima se vremena za sve, a uspeh svakako dolazi.”

Teodora Bajić, đak generacije OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju: “Veoma mi je drago što sam sve ovo uspela, lepo je bilo školovanje, takođe mi je drago zbog takmičenja, a nastvnici su bili jako dobri i trudili se oko nas kad god bi nam zatrebala pomoć u vezi takmičenja, uvek su bili tu da pomognu i za to im puno hvala. Posebno bih istakla nastavnicu matematike Mariju Marić, koja je bila uvek tu za mene, kako za prijemni ispit tako i za takmičenje. Upisaću Medicinsku školu u Valjevu, smer farmaceut.”

Veljko Pantelić, đak genereracije lajkovačke SŠ “17. septembar”: Nije bilo ni previše lako, ali ni previse teško postići ovaj uspeh, jer rekao bih da uz dovoljno truda sve može da se postigne. Ovaj prijem u opštini i nagrada koju sam danas dobio poslužiće mi kao motivacija za sav dosadašnji trud i rad, kao i da nastavim u istom smeru, ali i da se ne završi samo na ovom uspehu već da tako nastavim u daljem školovanju. Upisaću Elektrotehnički fakultet u Beogradu, trenutno ne znam kako će teći dalje školovanje, ali se nadam da ne moram ići nigde dalje iz Lajkovca u budućnosti.”

Svi nagrađeni učenici su rekli da su učili i trudili se da postignu najbolje rezultate, uz opasku da je talenat bitan, ali da nema ništa bez rada. Zasluge za svoj uspeh pripisuju i svojim nastavnicima, kao i svojim porodicama, koje su im pružale punu podršku, izražavajući zahvalnost i lokalnoj samoupravi na upriličenom prijemu i dodeljenim nagradama.

Tradicionalni Vidovdanski prijem u Gradskoj kući protekao je u izuzetno prijatnoj i lepoj atmosferi, a neobično je lepo da su svi prisutni roditelji nagrađenih učenika prilično mladi ljudi.

Related posts

Leave a Comment