LAJKOVAČKI OSNOVCI DELOM ODRŽALI ČAS HUMANOSTI 

Kraj jedne škloske godine je, između ostalog, prilika kada se sumiraju rezultatii, pa i oni na planu humanitarnih aktivnosti. Lajkovački osnovci dali su proteklom školskom godinom, koja je kompletno biila u znaku humanosti na delu, ozbiljan čas humanosti svojim sugrađanima i svima u okruženju.

Školsku godinu obeležile su brojne akcije, osnovci su pomogli svima kojima je pomoć bila potrebna, a samo za pomoć drugarici iz školske klupe u dve akcije prikupljeno je preko million dinara.

Koordinator Podmlatka „Crvenog krsta“ Sonja Milovanović revnosno je evidentirala sve realizovane akcije i rezultate malih humanitaraca, koji zaslužuju poštovanje.

“Podmladak Crvenog krsta „OŠ „Mile Dubljević“ aktivno radi na promociji humanih vrednosti, socijalnoj delatnosti i zdravstveno vaspitnom radu od školske 2012/2013. godine. Tim čine nastavnici, administrativni radnici, pomoćni radnici i predstavnici odeljenjskih zajednica, učenici od 4. do 8. razreda.

Radi na razvijanju zdravih stilova života među mladima, promociji humanih vrednosti i značaja humanitarnog rada, povećanju broja mladih volontera Crvenog krsta, razvijanju tolerancije, smanjenju nasilja među mladima, razvijanju i unapređivanju životno korisnih veština, razvijanju vršnjačke edukacije, razvoju pozitivnih ljudskih vrednosti kod učenika, kao i unapređivanju odnosa zasnovanih na međusobnom poštovanju, saradnji i solidarnosti uz uvažavanje različitosti.

U saradnji sa Crvenim krstom Lajkovac realizuje program koji se odnosi na akcije socijalnog karaktera, zdravstveno-preventivne delatnosti, promocije zdravih stilova života i prevencije bolesti zavisnosti, bezbednost dece u saobraćaju. Relizuje brojne humanitarne akcije Drug ‒ Drugu, Trka za srećnije detinjstvo, Jedan paketić mnogo ljubavi. Radi na širenju znanja o međunarodnom humanitarnom pravu i osnovnim principima Crvenog krsta, obeležavanju Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Dečije nedelje, Nedelja solidarnosti… Organizuje predavanja i radionice na mnogobrojne aktuelne teme.Uči mlade članove dobrosusedskoj pomoći, solidarnosti i organizuje mnogobrojne humanitarne druge akcije, prodajne bazare, novogodišnje humanitarne vašare i na taj način pruža podršku i izvan škole osobama kojima je novac neophodan za lečenje.

U jednoj takvoj humanitarnoj akcija prikupljanja novčanih sredstava neophodnih za operaciju našeg sugrađnina i bivšeg učenika, organizovanoj u okviru Dečje nedelje, koja se ove godine održavala pod sloganom „Veliko srce dece Srbije”, na humanitarnom bazaru prikupljeno je 316.000,00  dinara i uplaćeno na račun humanitarne fondacije Budi human. Bilo je u toku meseca oktobra još humanitarnih akcija koje su učenici naše škole zajedno sa svojim nastavnicima i svim zaposlenima u školi uspešno realizovali. U prethodnoj školskoj godini  humanitarnom akcijom prikupljanja novčanih sredstava neophodnih za operaciju devojčici kojoj je od rođenja dijagnostikovana cerebralna paraliza, kao i oštećenje sluha, prikupljeno je i uplaćeno na račun Fondacije „Budi human“ Beograd 106.600 dinara.

Podmladak u kontinuitetu od početka postojanja realizuje projekat „Trka za srećnije detinjstvoˮ. Crveni krst Lajkovac u skladu sa kalendarom aktivnosti Crvenog krsta Srbije organizuje ovu akciju u prvoj nedelji oktobra meseca, ove godine  u „Dečjoj nedelji“ , čiji je  slogan „Veliko srce dece Srbije“. Učešćem u trci  kao i svake godine naši učenici, njihove odeljenjske starešine, nastavnici fizičkog vaspitanja i ostali zaposleni u našoj školi pokazali su svoje opredeljenje ka zdravom načinu života i humanim vrednostima. Trka je uspešno realizovana kako u centralnoj školi tako i u Bogovađi i Bajevcu i svim izdvojenim odeljenjima naše škole. Humanitarnog karaktera je i Članarina Crvenog krsta, koja je ove godine bila 50 dinara. Kupovinom startnih brojeva i članarinom obezbedili smo 104,000,00.  Prikupljena sredstva u ove dve akcije namenjena su za pomoć učenicima naše škole.

Još jedna akcija obeležila je ovaj mesec, akcija „Drug ‒ drugu“. U ovoj zajedničkoj akciji više timova naše škole, koja je trajala do 15. oktobra, prikupljen je školski pribor i garderoba. Odeljenjske starešine su ovom akcijom prvenstveno obezbedile školski pribor i garderobu učenicima kojima je ova vrsta pomoći neophodna.

Ove školske godine kao i prethodnih, odeljenjske zajednice i članovi Podmlatka Crvenog krsta bili su veoma aktivni, vredno su radili na realizaciji akcije „Jedan paketić, mnogo ljubavi”. Osim mališana u našoj školi, obradovali smo i neke mališane izvan naše škole i našeg mesta za Novu godinu, Božić i Savindan. U ovim akcijama sarađuje sa Dramskom sekcijom „Vesela družina“ i Literarnom sekcijom „Razigrano pero“, koji spremaju prikladan kulturno umetnički program i rade na pisanju čestitki, pesmica i poruka koje članovi Podmlatka crvenog krsta pakuju u novogodišnje paketiće.

Novogodišnji humanitarni vašar je još jedna u nizu realizovanih manifestacija u projektu „U susret praznicima“. Ove godine su se učenici od 1. do 8. razreda sa svojim odeljenjskim starešinama potrudili da urede štandove na kojima su u holu škole izložili različite kreacije sa novogodišnjim motivima, osim ukrasa, ponudili su novogodišnje medenjake, napitke, kokice i razne kolače. Celoj manifestaciji prethodila je višenedeljna priprema, zajednički rad učenika, nastavnika i roditelja, ali niko nije žalio trud koji je uložio. Ove i slične manifestaciji govore u prilog tome da preduzetnički duh i kreativnost leži svakom detetu samo ga treba negovati na pravi način. Jedan deo sredsatva prikupljenog na Novogodišnjem humanitarnom vašaru namenjen je Udruženju za pomoć osobama sa autizmom „Bazi Mili“ Lajkovac, a jedan deo za lečenje našem sugrađaninu i bivšem učeniku kome je uplaćeno 67.000 dinara. Organizovanjem humanitarnih akcija i uključivanjem učenika u humanitarni rad doprinosimo razvoju pozitivnih ljudskih vrednosti kod učenika.

Naša škola se ove godine kao i prethodnih godina odazivala pozivu humanitarne organizacije „Srpska solidarnost“ i dala svoj doprinos akciji „Najslađi karavan“ u kojoj smo prikupljali slatkiše za decu iz ugroženih područja Kosova i Metohije. U školskoj 2023/2024. godini kao prethodnih godina, u susret praznicima zakoračili smo sa brojnim idejama. Odazvali smo se pozivu Humanitarne organizacije „Svi za Kosmet Beograd“ i prikupljala paketiće za decu sa Kosova i Metohije. Na realizaciji ovog projekta učestvovalo je mnogo nastavnika i učenika koje pokreću humane ideje. Ne zaboravljamo reči Duška Radovića: „Naše malo može biti mnogo…“. Odeljenjske starešine sa svojim učenicima, nastavnici i članovi Podmlatka crvenog krsta i ove godine poslali su poruku drugarima na Kosovu da su uz njih i da im žele srećnu i bolju godinu novu.

Od aprila meseca, pa sve do kraja ove školske godine, nastavili smo sa našim humanitarnim vašarima i drugim vidovima prikupljanja novčanih sredstava za pomoć našoj bolesnoj drugarici iz školske klupe. Učenici, zaposleni i roditelji naših učenika prikupili su kroz različite akcije 718.000,00. Kada se tome doda i suma od 451.350,00 prikupljenih na utakmici koja je realizovana  zahvaljujući angažovanju profesora  Marka Ivkovića, a u istom cilju,  gde su se uključili ponovo učenici, zaposleni naše škole, roditelji naših učenika, ali i ostali meštani Opštine Lajkovac, konačna suma koju smo prikupili 1.169.400,00 dinara za  pomoć našoj „drugarici iz školske klupe“.

Učenici naše škole slali su brojne poruke podrške svojoj drugarici. Nastale su i pesme u kojima su utkane sve pozitivne želje za brz oporavak. Na utakmici se navijalao za drugaricu; na prodajnim vašarima mislililo o njoj; na priredbama za Dan škole u centralnoj školi i u IO odeljenjima, opet je u mislima bila sa nama.

U znak podrške,  tu su i stihovi:

Sve želje naše na radost mirišu

Proleće u oko tvoje nek useli zvezde,

u osmeh tvoj  radosne pesme neka se ugnezde!

U vrtu punom ruža najlepša si,

u srcima našim kao sunce si.

Sve najlepše želje ka tebi sad hrle,

drugarske te ruke sa ljubavlju grle!

Čuj pesmu tvojih navijača,

Od bure je ona smelija i jača!

Uz tebe smo svakog trena,

u ovoj utakmici nisi usamljena!

Korakom smelim sve prepreke prođi,

kao pobednik sa medaljama nam dođi!

Ljubav neka ti bude lek i vera i snaga,

takvu te znamo i takva si nam draga!

Za pobednika najlepše pesme se pišu,

Sve želje naše na radost mirišu!

Bravo za sve! Našoj drugarici želimo brzo ozdravljenje i da od septembra opet bude sa nama u svojoj školskoj klupi!

Samo timskim radom i saradnjom Podmlatka „Crvenog krsta“ sa Dečjim savezom, Učeničkim parlamentom, Planom odeljenjskih starešina, školskim sekcijama, Timom za kulturnu i javnu delatnost i drugim timovima, omogućena je  uspešna realizacija svih planiranih aktivnosti tokom godine, na taj način omogućeno je i da imamo motivisane učenike i nastavnike za humanitarni  rad. Dobar akcioni plan usklađen sa radom „Crvenog krsta“, Dečjim savezom, Učeničkim parlamentom, Planom odeljenjskih starešina i drugih timova, omogućava usklađenu realizaciju svih planiranih programa i aktivnosti, omogućava Podmlatku da realizuje brojne aktivnosti tokom godine.”

Related posts

Leave a Comment