REZULTATI PROLEĆNOG ODRŽAVANJA ZELENIH POVRŠINA 

Pored brojnih redovnih aktivnosti, i ovog proleća zaposleni u lajkovačkom JP “Gradska čistoća” imali su pune ruke posla na uređenju i održavanju zelenih površina, prema Planu i programu preduzeća usvojenom od strane lokalnog parlamenta, a sve u cilju za uređeniji, lepši i čistiji Lajkovac.

Blagovremena kampanju orezivanja drveća i zelenila pred početak proleća i prolećno košenje zelenih površina dala je vidljive rezultate. 

Uprkos činjenici da prolećnu sezonu košenja zelenih površina gotovo uobičajeno prati nestabilno vreme sa velikim brojem kišnih dana, ekipe “Gradske čistoće” intenzivno rade na košenju svih zelenih površina utvrđenih Planom i programom održavanja.

Sugrađani svakodnevno mogu videti ekipe komunalnog preduzeća koje tarupom kose sve veće zelene površine, a pri košenju zelenih površina, prioritet imaju površine pored puteva Prvog reda, kao i zelene povrsine između trotoara i kolovoza.

Posebna pažnja posvećuje se košenju zelenih površina na grobljima, koje se odvija po planiranom rasporedu, a čiju dinamiku diruguju vremenski uslovi.

Svi raspoloživi radnici JP “Gradska čistoća”, angažovani su najpre na realizaciji tradicionalne prolećne akcije sadnje cveća u centru Lajkovca. Cveće je posađeno na zelenim površinama i u žardinjerama na nekoliko atraktivnih lokacija: na skveru na ulazu u centar iz pravca nadvožnjaka, oko Gradske kuče, u glavnoj i ulicama u centralnoj zoni. Akcijom je obuhvaćeno i Gradsko groblje.

Cvetno šarenilo uistinu je osvežilo i ukrasilo Lajkovac i pružilo pravo zadovoljstvo i meštanima i posetiocima, kao i svima koji kroz Lajkovac u tranzitu prolaze. Jedna lepa praksa je prešla u tradiciju prolećne sadnje cveća, a saznajemo da su u pripremi i nove zelene površine u Lajkovcu, koje će biti zasađene sitnim šibljem i zelenim četinarima.

Cveće i zelenilo na Gradskom trgu, delo je vrednih ruku Službe za održavanje zelenih površina lajkovačkog komunalnog preduzeća.

Posebna pažnja posvećena je održavanju drvoreda, na koje su Lajkovčani ponosni.

Lajkovčani i oni koji prolaze kroz Lajkovac mogu uživati u pogledu na odlično odnegovan drvored ukrasnog kuglastog bagrema u lajkovačkoj glavnoj ulici. Krošnje su blagovremeno pravilno uobličene I u odličnom stanju, zahvaljujući tome što su ih radnici Gradske čistoće sačuvali od nanosa snega, a zatim pravovremeno i pravilno orezali.

Odlično napreduje i mlado drveće na uređenom dečjem igralištu, na lokaciji starepijace, nadomak Gradske kuće.

Lajkovac je poslednjih godina bogatiji za veliki broj mladih stabala raznolikog drveća: platana, breze, divljeg kestena, likvidambra, kuglastog jasena, bagrema, lipe…

Uz centralnu zonu, posebno su atraktivni drvored ka reci Kolubari, ulica Boje Markovića i prostor oko Doma zdravlja.

Related posts

Leave a Comment