LAJKOVAČKA PROMOCIJA KNJIGE “SPOMENAR VEČNIM SRPSKIM PRIJATELJIMA”

Biblioteka „Radovan Beli Marković“ u predivnom ambijentu Zavičajnog konaka organizovala je predstavljanje knjige Dragana M. Miloševića „Spomenar večnim srpskim prijateljima“.

Pored autora, o knjizi je znalački i nadahnuto govorio i mrs Daren Milivojević, koji je ilustrujući diskusiju o knizi perfektno čitao i odlomke iz knjige „Spomenar večnim srpskim prijateljima“.

Ovom knjigom Milošević zaokružuje trilogiju posvećenu problemu zaborava, kao nacionalnom fenomenu, započetu u prethodnim knjigama „Nacionalni budilnik“ i „Heroine Srbije – Vekovnik“.

Govoreći o svojoj knjizi, autor je rekao da je delo posvetio osvedočenim srpskim  prijateljima strancima, koji su u različitim istorijskim periodima i različitim povodima dolazili u našu zemlju, a svojim delima su ostavili neizbrisiv trag u istoriji naše nacije i države.

Knjiga „Srbi koji su zadivili svet“ autora Dragana Miloševića je svojevrsno putovanje kroz našu istoriju, od praistorije do ovovremenih dana. Kroz priče o velikim Srbima i Srpkinjama, od Cara Konstantina do Novaka Đokovića i drugih srpskih „junaka našeg doba“, ćitajući ovu knjigu, kao da plovite po uzbudljivom moru srpske istorije. Odabirom autora prikazano je i predstavljeno čitalačkoj publici oko 200 ličnosti koje su svojim delima, postignutim rezultatima, požrtvovanošću i hrabrošću zadivile svet.

“Namena „Spomenara” je da se utisne „žig” i duh kolektivnog „pamćenja” na „strance” koji su svojim delima ušli u našu nacionalnu istoriju, ali su zaboravljeni, potisnuti ili „retuširani”. „Spomenar” autora Dragana M. Miloševića postaje autentično i „živo” svedočenje i čitaocu se nudi kao istorijski i nacionalni dar i kao moralni dug”, – Tomislav Kresović, publicista, recenzent.

“Pisanjem ove knjige želeo sam da zaokružim moje trilogijsko posvećenje problemu zaborava, fenomenu kog sam u prethodne dve knjige („Narodni budilnik” i „Heroine Srbije-Vekovnik”), kvalifikovao kao naš najveći nacionalni greh. Ovog puta pažnju sam usmerio na davanje ličnog doprinosa toliko neophodnom umanjenu zaborava prema osvedočenim srpskim prijateljima, strancima koji su u različitim istorijskim periodima i različitim povodima dolazili u našu zemlju, neki od njih boravili privremeno, mnogi odlučili da u njoj ostanu do kraja života, a koji su svojim delima ostavili neizbrisiv trag u istoriji naše nacije i države”, rekao je Dragan M. Milošević.

Književno veče u Zavičajnom konaku Biblioteke “Radovan Beli Marković”, koje u posetiocu budi najtanajia patriotska osećanja, završeno je učešćem publike i porukama koje opominju i podsećaju na nezaborav kao nacionalni i moralni dug.

Related posts

Leave a Comment