ODRŽAN PRVI UMJETNIČKI KARAVAN “BEOGRAD – BAR LAJKOVAČKOM PRUGOM”

Da sve velike stvari imaju male početke, potvrdio je i Prvi umjetnički karavan “Beograd-Bar Lajkovačkom prugom”, koji je u organizaciji Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano i Umetničkog društva Vizantija upravo održan u predivnoj “Vili Mediteran” u Zagrađu, Sutomoru.

Manifestacija je donela priliku za upoznavanje članova i prijatelja oba udruženja, s nadom u dalju plodnu saradnju.

Barskim i podgoričkim umetnicima i pesnicima predstavili su se članovi umetničkog društva Vizantija: slikarka iz Lajkovca Snežana Jovanović, kaligraf Jasenka Stanković, kaligraf Danka Ivanović i Milutin Ranković, svešteni drvorezbar-ikonopisac SPC u ime Umetničkog društva Vizantija i Otvorene akademije umetničkih zanata Beograd.

Domaćinima su predstavljeni autori koji se bave i ikonopisom, ali ovaj put Jasenka i Danka su se predstavile kaligrafijom, koju usavršavaju pri Akademiji za restauraciju SPC pri Bogoslovskom fakultetu. One su dva od pet autora koje u kaligrafiji rade knjigu zdravica Milutina Rankovića, koja će biti predstavljena u Parizu, a u njoj je i “Zdravica Baru”, nastala na festivalu “Pjesnik – svetionik”.

Snežana Jovanović je samouka slikarka, koja je u okviru društva i sa grupom “Milutin i prijatelji” više puta izlagala u Beogradu i Parizu.

Ovoga puta pred prisutnima je slikala portret Crnogorca kojem je dala ime “Brko”.

Milutin Ranković, nosilac jubilarne 60. Vukove nagrade, pozdravio je skup svojim zdravicama i pročitao svoju “Zdravicu Baru”, koja je nastala prošlog leta u Baru na VI Međunarodnom festivalu ljubavne poezije “Pjesnik – Svetionik”.

Zdravica je urađena na pergamentu u velikom formatu, a rukopisale su je kaligrafkinje Vizantije. Ranković ju je predao na poklon Labudu N. Lončaru, predsedniku Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano.

Lončar se zahvalio na poklonu i u ime Nekazano svim prisutnim pesnicima i umetnicima uručio zahvalnice za doprinos i rad udruženja na promociji kulture i kulturnog stvaralaštva.

Ovom prilikom, umetniku Milutinu Rankoviću uručena je i Srebrna povelja za doprinos u kulturi.   

Nakon toga, pesnici su čitali po svoje dve pesme, dok je pesnikinja Gordana Sarić atmosferu dodatno ulepšala izvodeći jednu od pesama Edit Pjaf na francuskom jeziku.

Drugog dana posete, gosti su imali priliku upoznati se sa Sabornim hramom Svetog Jovana Vladimira, lokacijama Kulturnog centra Bar, Galerijom i Dvorcem kralja Nikole, iako one nažalost nisu bile otvorene zbog praznika i restauracije.

U društvu svojih domaćina, gosti su obišli gradsku plažu, Marinu Bar i obavezno Crveni svetionik, mesto odakle svake godine počinje Međunarodni festival ljubavne poezije “Pjesnik – Svetionik”, te su pozvani da i ove godine budu gosti Nekazano.

Po dogovoru, ovi susreti će postati tradicionalni.

“Ovo je samo početak jedne divne saradnje, odavno osmišljene. Nažalost, zbog praznika i zauzetosti drugih umjetnika već ranije preuzetim obavezama, odaziv nije bio onakav kakav smo očekivali, ali važno je da smo započeli. Ipak, ‘Velike stvari imaju male početke!'”, reči su Labuda N. Lončara, jednog od organizatora ovih susreta.

Related posts

Leave a Comment