NIŽA CENA STRUJE ZA PRIVREDU

Povoljnije snabdevanje električnom energijom za komercijalne kupce


„Elektroprivreda Srbije” od danas snabdeva privredu po nižim cenama, a cena električne energije za domaćinstva ostaje ista i ove godine neće biti poskupljenja, saopšteno je iz EPS-a.

– Cene električne energije za privredu od danas će biti niže za oko 20 odsto, odnosno značajno niže od do sada ograničene cene od 119,67  evra po megavat-satu – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD.

– U procesu pregovaranja sa svakim pojedinačnim kupcem cena je formirana na osnovu više faktora, kao što su ukupna potrošnja, dijagram potrošnje, kao i prilike na tržištu. Tokom pregovaranja, „Elektroprivreda Srbije“ nudi više opcija ugovaranja cena, perioda snabdevanja, pa i mogućnost usklađivanja cena električne energije sa tržišnim kretanjima tokom ugovorenog perioda snabdevanja, koje kupci mogu odabrati u skladu sa svojim potrebama – pojasnio je Živković.

EPS je, tokom krize kada su cene na berzama bile astronomski visoke i išle i do 260 evra po megavat-satu, zajednički sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom, ograničavanjem cena struje zaštitio privredu od ekstremnih skokova cena energenata u celom svetu.

– Završetak energetske krize na tržištu električne energije u Evropi prouzrokovao je pad cena električne energije na referentnim berzama  i konačnu stabilizaciju veleprodajnih cena i zbog toga je prestala potreba za ograničavanjem maloprodajnih cena na tržištu u Republici Srbiji – rekao je prvi čovek EPS-a.

Takođe je ponovio da cena električne energije za domaćinstva ostaje ista i da neće biti poskupljenja ove godine. 

Related posts

Leave a Comment