DEČIJA OLIMPIJADA „VASKRŠNJE RADOVANJE“ – BAJEVAC 2024.

U organizaciji Sportskog saveza opštine Lajkovac i FK „Proleter“ iz Bajevca, uz podršku lokalne samouprave, danas je na fudbalskom terenu u Bajevcu prvi put održan turnir, zapravo Dečija olimpijada  „Vaskršnje radovanje“ za osnovce sa teritorije opštine Lajkovac.

Velika i sjajna nova manifestacija, koja će nakon ovoga danas sigurno zaživeti. O ogromnom interesovanju dece govori podataka da je uoči turnira bilo prijavljeno 160 učesnika, a došlo ih je preko 200.

Predsednik Sportskog saveza Marko Mirković objasnio je čitavu inicijativu i propozicije turnira:

„Deca su podeljena u četiri ekipe po bojama: plavi, teget, beli i sivi. Svaka ekipa je mešovita, od prvog do osmog razreda. Olimpijada je sprovedena u 8 takmičarskih disciplina. Svaku od disciplina igrali su i dečaci i devojčice, pa su tako devojčice igrale fudbal, a muškarci između dve vatre. Suština je da svi učestvuju u svim sportovima, da nema podele na muške i ženske discipline, da ravnopravno učestvuju u svim igrama. Igre su: trka na 50 metara, skok u dalj, poligon po uzrastima, između dve vatre, mali fudbal, odbojka, fudbal na rukometne golove i nožni tenis. Igre su prilagođene uzrastima, svako godište u pojedinim igrama je učestvovalo za svoj poen, poeni se sabiraju i tako se određuje pobednik. Suština je da se dogodine ovo takmičenje proširi i omasovi, da se organizacija dodeli nekom drugom selu, u saradnji sa Sportskim savezom, i da vaskršnji turnir postane tradicionalan.“

Presednik opštine Lajkovac Andrija Živković je pohvalio rad Sportskog saveza u poslednjem periodu, pogotovo predsednika Marka Mirkovića, koji neprestano izlazi sa novim idejama i inicijativama:

„Radničke sportske igre na državni praznik Sretenje već su postale tradicija, zatim Seoske sportske igre, a novina za ovu godinu, za prvomajske i vaskršnje praznike, jeste manifestacija Vaskršnje radovanje. Prvi put se organizuje za naše najmlađe iz svih osnovnih škola, uz neočekivano veliki broj dece, oko 200 mališana. To je dokaz da je manifestacija pun pogodak i sigurno će postati tradicionalna u ovom terminu, s tim što ćemo menjati mesto održavanja. Sjajna slika danas ide iz Bajevca za ceo Lajkovac i čitav region. Sigurno ćemo nastaviti da ovakve programe sprovodimo u saradnji sa Sportskim savezom opštine Lajkovac, a sve to ide u duhu sigurnih ulaganja u sport, u rekonstrukciju sportskih objekata na teritoriji opštine Lajkovac. Završili smo košarkaški teren u okviru stadiona FK Železničar, završen je i mini-pič teren, juče je počela rekosntrukcija tri igrališta u OŠ „Mile Dubljević“ – odbojkaškog, košarkaškog i fudbalskog. Sledi nam da rebalansom budžeta odvojimo novac za izgradnju velikog parka od 400 kvadrata pored Sportske hale, ako bude novca planiramo izgradnju košarkaškog igrališta sa tartan podlogom u sklopu osnovne škole u Bajevcu, izgradnju dečjeg igrališta u školi u Vračeviću. Sledi nam i izgradnja čitavog sportskog prostora u OŠ „Dimitrije Tucović“ u Jabučju. Sigurno je da ćemo narednih godina pokušati da renoviramo sve terene koji se uglavnom nalaze u sklopu škola i da sva deca opštine Lajkovac imaju moderne uslove za bavljenje raznim sportskim aktivnostima.“

Na novinarsku impresiju da FK „Proleter“ u Bajevcu raspolaže svim potrebnim uslovima, da ima odličan teren i maksimalno opremljenu zgradu, Živković je rekao:

„Ljudi u FK Proleter su stvarno entuzijasti, koji vole Bajevac i fudbal i koji dobar deo svog slobodnog vremena ulažu u klub. Sigurno da je svako selo, svaka seoska mesna zajednica, bez fudbalskog kluba mnogo siromašnija, tako da će Opština Lajkovac ovakvim sportskim kolektivima maksimalno izlaziti u susret. Budžet za sport je ove godine rekordan, 30 miliona, ne znam da li će biti potrebe za povećanjem narednih godina, ali cilj opštine Lajkovac, kao i drugih opština, da ulaže u sport kako bi se što više mladih njime bavilo“, zaključio je predsednik Živković.

Sportski savez opštine Lajkovac se zahvaljuje domacinu, FK Proleter Bajevac na izuzetnoj organizaciji, kao i lokalnoj samoupravi na pokroviteljstvu takmičenja.

I na kraju rezultati, koji su najmanje bitni, jer je danas u Bajevcu pobedila mladost, razdraganost, igra, dečji smeh i navijanje, uz zajedničko druženje na kraju. Pobedila je ekipa plavih, drugo mesto sivi, treće beli, a četvrto deca u teget majicama. Dobili su medalje, kao i najmlađi učesnici.

Nakon proglašenja pobednika i uručenja medalja, usledio je zajednički ručak i druženje za sve učesnike manifestacije.

Meštanin Stefan Milojević, učenik Karlovačke Gimnazije, koji je osmogodišnje školovanje završio u svom Bajevcu impresioniran je današnjim događajem:

„Odrastao sam na 200 metara od igrališta i ja zaista ne pamtim da se nešto ovakvo dogodilo ovde u Bajevcu i da je neki sportski događaj okupio ovoliki broj mladih. Ovo je divno. Dobro je i da se deca sklone od kompjutera, da budu u prirodi i fizički aktivna. Nadam se da će se nastaviti sa ovakvim dešavanjima.“

  

Related posts

Leave a Comment