ODRŽANA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Danas je održana četvrta sednica novog saziva opštinskog veća opštine Lajkovac, sa 13 tačaka dnevnog reda. U obraćanju medijima posle sednice predsednik opštine Andrija Živković prokomentarisao je najznačajnije tačke, a pre svega izveštaj Zajedničkog pravobranilaštva za opštine Lajkovac i Ljig.

“Čuli ste po rečima zajedničkog pravobranioca Živorada Bojičića da je procenat rešenih predmeta veći nego u prethodnom periodu.

Bio je veliki broj sudskih poravnanja, zatim određeni broj presuda na osnovu povraćaja poljoprivrednog i drugog zemljišta u korist građana opštine Lajkovac, što ima dve strane: dobra strana je što smo te sporove delimično rešili, a druga je što ćemo ove godine za sporove izdvojiti 10 miliona dinara, što je veliki udarac za budžet. Moramo u narednom periodu videti da sporove sa drugom stranom rešavamo na duži period otplate, na nekoliko godina, jer će nam trpeti investicije. Veliki broj sudskih poravnanja odnosi se na ujede pasa lutalica, plaćamo 40.000 dinara licima koja su tužila opštinu Lajkovac. Videćemo da povećamo tu naknadu za poravnanje, razgovarali smo sa advokatom i pravobraniocem, kako bismo smanjili broj tih sudskih procesa i povećali broj poravnanja da bismo izbegli sudske troškove i tako smanjili izdvajanja iz budžeta.“

Živković je izdvojio i Izveštaj o korišćenju sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, koji je poslednjih godina izuzetno smanjen:

„Nekada smo iz Fonda ekologije, na osnovu EPS-a i RB Kolubara, na godišnjem nivou prihodovali preko 100 miliona. Uredbom Vlade Srbije, od 2019. godine taj novac je preusmeren direktno Republici Srbiji tako da danas Fond za ekologiju iznosi oko 6 miliona dinara, odnosno nekoliko desetina puta je smanjen. Tako da ne raspolažemo velikim novcem i on je najvećim delom usmeren ka Domu zdravlja, Eko Tamnavi i budućoj zajedničkoj deponiji u Kaleniću, tako da nemamo neke veće radove iz Fonda ekologije“.

Sve ljude uključene u sport i ljubitelje sporta u Lajkovcu obradovaće informacija da je na današnjoj sednici usvojena raspodela sredstava za sport za 2024. godinu, što će konačnu potvrdu dobiti na sledećoj sednici Skupštine opštine:

„U odnosu na prošlu godinu budžet za sport je povećan za pet miliona – sa 25 na 30, a bitno je da smo poslednjih godina kontinuirano povećavali ulaganje u sport. Videćemo da li će u narednom periodu biti potrebe za daljim povećanjem, mislim da neće. Konkurisalo je 28 sportskih klubova, a najviše sredstava su dobila dva najveća kluba: Odbojkaški klub Železničar i Fudbalski klub Železničar sa maksimalnih 6 miliona dinara koliko zakonski sleduje, jer može se najviše dobiti 20 odsto od budžeta za sport. Svi ostali klubovi su dobili oko milion do milion i po dinara. U nastavku godine imaćemo izdvajanja iz tzv. sportske rezerve gde je ostalo još nekoliko milion dinara. Ima klubova koji trenutno nisu ostvarili prava, a imaće ih u narednom periodu, da i njima pomognemo iz budžeta, pre svega mislim na vaterpolo i plivački klub. Mislim da su svi sportski klubovi zadovoljni novom raspodelom, svima je maltene iznos povećan u odnosu na prethodne godine i da smo ispoštovali dogovor prema svima njima. Iz uvida u korisnike budžeta za sport vidimo da se gro odnosi na fudbal, od 28 je to skoro polovina“, zaključio  je predsednik Živković.

Na današnjoj sednici usvojen je i Izveštaj o realizovanju projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblsti javnog informisanja na teritoriji opštine Lajkovac u 2023. godini.

Related posts

Leave a Comment