SREDSTVIMA IZ OPORTUNITETA POBOLJŠANA DIJAGNOSTIKA

Najmoderniji uređaj za osteodezintometriju DEXA aparat počinje sa radom u Zdravstvenom centru Valjevo, što je od izuzetnog značaja imajući u vidu da Kolubarski okrug pokriva teritoriju na kojoj živi do 200 hiljada stanovnika.

Sredstva za nabavku aparata DEXA dobijena su iz oportuniteta preko Ministarstva pravde, a ukupan iznos za nabavku aparata i opremanje prostora iznosi preko 35 hiljada evra.

  • Ovo je veliki dan za Zdravstveni centar Valjevo jer smo dobili moderan aparat DEXA koji do sada nismo posedovali. Do sada su naši pacijenti za ovu dijagnostiku morali da idu u Beograd, a to je mesečno bilo i stotinu pacijenata. Ovim aparatom mereći gustinu kostiju zapravo određujemo njihovu snagu, a  znamo da u određenom periodu života nakon 50 godine češće kod žena nego kod muške populacije i kosti slabe. Na osnovu dijagnostike deksom, mi možemo ako posumnjamo da nam pacijent gubi koštanu masu, snimkom i softverskom obradom da utvrdimo dijgnozu osteoporoze i da blagovremeno lečimo pacijenta – naveo je v.d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić, dodajući da su se kolege lekari specijalisti fizikalne medicine već obučili i da se može početi sa zakazivanjem i radom na DEXA aparatu.

Specijalista fizijatrije, dr Milan Mršić, šef Odeljenja produžene nege i rane rehabilizacije, Zdravstvenog centra Valjevo, koji se prvi obučio za rad na novom DEXA aparatu naveo je sve prednosti u dijagnostici i lečenju pacijenata koji će biti pregledani.

  • Novi aparat može da snima kolena, kuk, podlaktice i na ovaj način smo ušli u savremene tokove gde možemo da dobiejmo centralizovano snimanje. Važan je podatak da je osteoporozom zahvaćeno 10% svetske populacije, sa incidencom oko 30% u ženskoj populaciji koja ulazi u menopauzu – naveo je dr Mršić.

Dijagnostika osteoporoze na osteodezintometru(aparat DEXA), je zlatni standard. Međutim, aparat DEXA je značajna dijagnostička alatka i u mnogim drugim patološkim stanjima, pa je neizostavna u dijagnoistici endokrinih, ginekoloških i drugih stanja koja mogu ukazati na osteoporozu. Deksa aparat istovremeno sa merenjem gustine kostiju ima mogućnost merenja indeksa kojim se predviđa desetogodišnji rizik od preloma. Ranije se radila periferna dezintometrija koja nije u funkciji više od deset godina. Zakazivanje za pregled DEXA aparatom biće moguće isključivo putem IZIS sistema preko izabranog lekara i lekara specijalista.

Stručna javnost je jasna u stavu da je kao i kod ostalih bolesti u preveniranju ozbiljnih osteoporoznih tegoba, značajna celoživotna prevencija faktora rizika na koje možemo da utičemo, najpre da se vodi računa o ishrani jer koštanu gustinu koju dobijemo u ranoj mladosti kroz život lagano gubimo. Starost je jedan od vodećih rizika za osteoporozu kao i rana menopauza. Osim ishrane, veoma je važna umerena fizička aktivnost, tri puta nedeljno brzo hodanje ili ples koji preveniraju osteporozu.

Related posts

Leave a Comment