ODRŽANA TREĆA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Danas je održana treća po redu u novom sazivu sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac.

Od ukupno 23. tačke koje su razmatrane, predsednik opštine Andrija Živković je u izjavi za medije neposredno nakon sednice kao najznačajnije izdvojio godišnji izveštaj o uštedi ostvarenoj na javnom osvetljenju zahvaljujući novoj javnoj rasveti, kao i godišnji izveštaj o radu Odeljenja u Lajkovcu Zajedničkog centra za socijalni rad “Solidarnost”:

“Upravo je završena još jedna sednica Opštinskog veća opštone Lajkovac, trudimo se da ih nemamo tako često kako bi uštedeli određeni novac u budžetu, zato su nam sednice i obimnije. Danas na trećem opštinskom veću u novom sazivu imali smo 21 tačku.

Ono što zavređuje pažnju, a po izveštaju zamenika,  jeste ušteda koja se tiče novog osvetljenja na teritoriji opštine Lajkovac a koja je stupila na snagu 24.10.2022. godine kada smo ušli u javno privatno partnerstvo i kada smo sve stare sijalice zamenili novim modernim osvetljenjem tj. led sijalicama. Na teritoriji opštine Lajkovac danas imamo ukupno oko 5823 ulične svetiljke, što je jako veliki broj i daleko više od nekih drugih opština u okruženju a koje su slične površine kao Lajkovac. Daću vam samo jedan parameter, a to je da opština Osečina koja je i po broju stanovnika i teritorijalno jako slična Lajkovcu ima više nego duplo manje sijalica – svega oko 2000 sijalica. Svaki deo naše teritorije je osvetljen. Pre javno privatnog partnerstva te sijalice su godišnje trošile 3.550,000 kw/h, dok sada posle ugradnje led sijalica potrošnja je smanjena i više nego duplo, tačnije godišnja potrošnja sada iznosi 1.409,000 kw/h što dovodi do zaključka da je ušteda oko 53% a mislim da bi trebalo da ide i do 70%. Razlog što to nije tako je što imamo negde oko 970 ilegalnih sijalica koje su i dalje priključene na javnu rasvetu a ne osvetljavaju javne površine, pa ćemo videti kako to rešiti u narednom periodu. Jedan deo smo rešili, ali imamo i veliki problem da i kada se reši ilegalni priključak, on se opet kasnije vrati na uličnu rasvetu od strane korisnika, zato moramo pojačati ažurnost komunalnih inspektora i ljudi čiji je to posao na terenu, kako bi postojeći broj od 970 smanjili na realan broj, a svesni smo da taj broj ipak ne može biti na nuli. Bitno je naglasiti da smo mi implementacijom ovog javno privatnog partnerstva, samo za prošlu godinu uštedeli oko 13 miliona dinara, za plaćanje javne rasvete. Projekcija je bila da će to biti negde oko milion dinara godišnje, ali smo uštedeli daleko više, gotovo 13 puta više na uličnoj rasveti, a razlog tome je što je i struja u međuvremenu poskupela a mi po ugovoru sa partnerom iz javno privatnog partnerstva nismo vezani za poskupljenje struje, tako da ako bude i u narednom periodu poskupljivala struja, mi ćemo imati samo veću uštedu na javnoj rasveti. Ovo je jedan pravi potez i žao mi je što to nismo uradili mnogo pre, ostvarili bi smo mnogo veće uštede a osvetljenje bi bilo daleko efikasnije.

Druga tačka koja takođe zavređuje pažnju jeste i godišnji izveštaj Zajedničkog Centra za socijalni rad Lajkovac i Ljig, gde imamo izuzetnu saradnju sa direktorom Draganom. Postoji podatak koji je i dalje frapantan, a daje nadu da smo u 2023. godini imali 135 rođenih beba a umrlih 216. I dalje je razlika između rođenih i umrlih velika, ali je smanjena u odnosu na 2022. god kada smo imali 123 rođenih, a 226 umrlih. Raduje podatak da smo u odnosu na 2022.godinu imali desetak beba više u protekloj godinu. a dugo u Lajkovcu je broj rođenih iznosio između 120 i 130 beba, sada je taj broj prešao 130 u prošloj godini i nadam se da će se taj trend rasta rođenih nastaviti, a broj umrlih smanjivati. Da li su tome doprinele i mere opštine Lajkovac ili mere države koje su nikad veće za prvorođeno dete, drugorođeno, treće i ostale, videćemo kako će se pokazati ubuduće.

Ono što je takođe bilo upečatljivo danas u izveštaju Centra za Socijalni rad, opština Lajkovac je samo u protekloj 2023. godini za jednokratne pomoći socijalno ugroženim licima izdvojila 12,6 miliona dinara. Veliki je to novac, ali mi se godinama već ne odričemo toga, već se trudimo da svim našim sugrađanima koji žive u teškim uslovima izađemo u susret. Možda je taj prag malo podignut u odnosu na ostale opštine, jer izlazimo u susret i ljudima koji nisu toliko materilano ugroženi ali dobijaju tu jednokratnu pomoć od naše opštine.

Sve ostale tačke su proceduralne, poslovne vrste i odnose se na ujede pasa lutalica, nešto u vezi sporta i slično.

Pripremamo se polako za te prve prolećne radove, nabavke su u toku i naravno spremamo se za skupštinu koja će biti održana krajem marta ili početkom aprila meseca, kada budemo sve zakonske procedure koje idu na skupštinu odradili, i da se posle toga polako pripremamo za rebalans budžeta u junu mesecu, ali o tome je još rano govoriti.”

Related posts

Leave a Comment