MILUTINU RANKOVIĆU URUČENA VUKOVA NAGRADA

Danas je u svečanoj sali Predsedništva Srbije dodeljena 60. Vukova nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Milutin Ranković, vajar i publicista iz Lajkovca nagrađen je među deset istaknutih pojedinaca u kulturi, prosveti i nauci.

Žiri jubilarne 60. Vukove nagrade za 2023. godinu radio je u sastavu: prof. dr Darko Tanasković, filolog orijentalista, Živorad Ajdačić, reditelj i dramski pisac, Zoran Gutović, izdavač, prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umetnik, prof. dr Predrag Marković, Bora Dugić, muzički umetnik, Selimir Radulović, književnik, prof. dr Elizabeta Ristanović, profesor VMA, Radovan Trnavac Mića, slikar.

Dobitnici 60. Vukove nagrade su: književnik Miroslav Aleksić iz Novog Sada, pesnik i pisac Zoran Bognar iz Beograda, umetnički fotograf Stanko Kostić (Beograd), vajari LJubiša Mančić (Beograd) i Milutin Ranković (Lajkovac), književnik Miomir Nešić (Petrovac na Mlavi), bibliotekarka Žaklina Nikolić (Kladovo), istoričarka književnosti dr Žaneta Đukić Perišić (Beograd), istoričar prof.dr Aleksandar Rastović (Beograd) i vokalni muzički umetnici braća Teofilović iz Čačka.

Izuzetnu Vukovu nagradu o kojoj odluku donosi Izvršni odbor KPZ dobili su prof. dr Zoran Avramović, sociolog kulture (Beograd), Matična biblioteka „LJuba Nenadović” iz Valjeva, Milorad Vučelić, novinar – publicista iz Beograda i Dragoljub Dragan Elčić, poznati filmski reditelj i profesor TV i filmske režije na Akademiji umetnosti Beograd.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je Vukovu nagradu dobitnicima, između ostalog naglasivši da to priznanje nosi veliki značaj, jer objedinjuje prosvetu, nauku, kulturu i umetnost.

Milutin Ranković povodom ovog ovog događaja kaže: Posebno mi je drago što je Vukova nagrada koje se dodeljuje od 1964. godine, kada sam i ja rođen, te daje dodeljuje žiri sastavljen od vrhunskih  stručnjaka u prosveti nauci i kulturi i istaknutih umetnika, zbog čega nagrada ima i dodatnu težinu.

Nagradu su uručili Darko Tanasković, predsednik žirija, Živorad Ajdačić, generalni sekretar KPZ i Jadranka Jovanović, operska pevačica, potpredsednica KPZ Srbije.

Nagrada se sastoji od Diplome, Plakete i slike Dragana Stojkova koju daruje Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović istakao je da Vukova nagrada, jedna od najznačajnijih u oblasti kulture i obrazovanja u našem narodu, već šest decenija daje snažan doprinos očuvanju i promociji ključnih društvenih vrednosti:

„Nagrađujući vredna dostignuća pojedinaca i ustanova, priznanje koje nosi ime velikog Vuka Karadžića sve vreme postojanja verno odslikava ono najbolje što Srbija ima, povezujući tradiciju i očuvanje kulturnog nasleđa sa savremenim stvaralaštvom“.

Generalni sekretar KPZ Živorad Ajdačić je naglasio da žiri u donošenju odluka bio jednoglasan. U Brošuri KPZ Srbije “Vukova nagrada 2923. Istaknuto je da je Milutin Ranković vajar i autor više publikacija o običajima Kolubarskog kraja, da je na srpskoj kulturnoj sceni prisutan četiri decenije, te da mu se radovi nalaze u galerijama, muzejima i kolekcijama širom sveta.. Nabrojana su i njegova  autorska spomen obeležja istorijskih ličnosti širom Srbije, ali i van nje.

A Živorad Ajdačić je na nedavno otvorenoj izložbi Milutina Rankovića u Kući Đure Jakšića istakao da je za oblast kojom se Milutin bavi za šest decenija dodeljeno ukupno šest Vukovih nagrada. Dodatnu težinu nagrada ima jer se dodeljuje u godini kada se obeležava 160 godina od smrti Vuka Karadžića.

Related posts

Leave a Comment