ODBORNICI USVOJILI BUDŽET ZA 2024. GODINU  

Nakon konsttutivne, na prvoj maratonskoj sednici Skupštine opštine Lajkovac, sa 26 tačaka dnevnog reda i konstruktivnom diskusijom u kojoj je učestvovala većina odbornika, potvrđeni su mandati dva nova odbornika, obrazovani skupštinski saveti i komisije i usvojen čitav niz važnih odluka koje prate usvajanje budžeta.

Aktivno učešće članova parlamenta bio je i prvi utisak predsednika opštine Andrije Živkovića, koji je to istakao i u obraćanju medijima po završetku sednice:

„Kao što sam rekao u svom obraćanju zahvaljujem se svim učesnicima prve sednice SO Lajkovac u novom sazivu na konstruktivnoj raspravi i dijalogu. Skoro svi odbornici su uzeli učešće u diskusiji i mene raduje jedan ovakav dijalog. Siguran sam da ćemo na takav način u nardnom periodu naći najbolja rešenja i raditi bolje stvari za našu lokalnu zajednicu“.

Najznačajnija tačka bilo je usvajanje Odluke o budžetu za 2024. godinu, koji iznosi impresivnih milijardu i 319 miliona dinara (1. 319.000.000 dinara) i otvara mogućnost za brojne investicije i radove.

„Od 26 tačaka dnevnog reda kao najbitnija izdvaja se usvajanje budžeta za 2024. godinu, koji iznosi 1. 319.000.000 dinara, od čega je milijardu novog novca. Ostalih 319 miliona su prenete obaveze iz 2023. i od sporazuma sa Rudarskim basenom Kolubara. Budžet je izbalansiran između investicionog i socijalnog. Imaćemo na raspolaganju za investicije još 100 miliona novih sredstava u julu kada bude bio prvi rebalans budžeta. Taj novac iz 2023. godine ne možemo da koristimo dok ne bude usvojen završni račun, a to će biti u junu, tako da ćemo u drugoj polovini godine imati još više novca. Čuli ste da 23 procenta budžeta odlazi na investicije što je jako dobro, jer budžeti evropskih razvijenih zemalja za investicije odvajaju 30 posto. Za komunalne delatnosti odvajamo 20 procenata.

Veoma mi je drago da nastavljamo kontinuirano ulaganje u obrazovanje, tako da je jedan od prioriteta da nam sve tri obrazovne ustanove funkcionišu kvalitetno, da svi školski objekti budu u dobrom stanju za šta smo izdvojili 20 procenata budžeta, što je oko 250-260 miliona dinara. Drago mi je da smo budžet za poljoprivredu povećali sa 17 na 20 miliona dinara, imamo daleko veći agrarni budžet nego Ub ili Ljig, koji imaju 3-4 miliona. Povećali smo budžet za sport sa 25 na 30 miliona dinara. Povećvaćemo ih i narednih godina, ako bude potrebe.

Jako je bitno da ćemo imati infrastrukturne radove u prvoj polovini godine: izgradnja ulice Alekse Šantića, trotoara u ulici Svetog Save, puta za groblje u Pridvorici, rekonstrukcija sportskih terena u školi „Mile Dubljević“: košarkaškog, odbojkaškog, fudbalskog i mini pič terena, kao i košarkaškog terena na stadionu FK Železničar. Spomenuo bih i izgradnja dva bunara za tehničku vodu u Bajevcu, 10 miliona dinara za rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva, izgradnju Seoske kuće u Vračeviću, opremanje Seoske kuće u Pepeljevcu.

Očekujem novi sporazum sa EPS-om, odnosno RB Kolubara vrednosti 150-200 miliona, zbog širenja ugljenokopa ka Skobalju i izmeštanju puta Radljevo-Skobalj dužine šest kilometara, kao i premeštanja škole. Taj iznos biće opredeljen samo za Jabučje, pre svega za putnu infrastrukturu ili (možda je rekao I, nisam siguran) za izgradnju sale ili igrališta, kako se dogovorimo sa predstavnicima u parlamentu i lokalnom zajednicom.

Jako je bitno da smo budžetom obezbedili normalno funkcionisanje svih ustanova i preduzeća. Učestvovali smo na nekoliko konkursa još početkom godine, videćemo da li ćemo proći, tu imamo i naše učešće, kao što je za: veštački teren za fudbal, minibus za potrebe građana opštine Lajkovac, ozelenjavanje prostora oko konaka, partera u Jabučju… Odvojili smo 42 miliona dinara za uspostavljanje prevoza, završava se narednih dana, već na sledećoj sednici skupštine ponovo će zaživeti javni prevoz na našoj teritoriji.

Bilo je diskusije o radu zatvorenog bazena, svi su svesni koliko novca izdvajamo za to, ali je bazen i kulturološka stvar, po kojoj je Lajkovac poznat. Zahvaljujem i predstavnicima opozicije koji su pohvalno govorili o radu bazena, bilo je i negativnih komentara, naravno.

Još jednom podvlačim da je danas bila konstruktivna rasprava, da je bilo i pravih predloga i pitanja, bilo je i politikanstva – predloga i želja koji su dopadljivi narodu, a u praksi ne mogu da se realizuju u dogledno vreme ili je to nemoguće bez pomoći države. Nadam se da ćemo u ovom duhu raditi i u narednom periodu. Još jednom svima čestitam na lepoj i konstruktivnoj sednici, kakva odavno nije viđena u našem parlamentu.“

Živković je najavio da će narednih dana biti usvojen Plan javnih nabavki, tako da će krenuti raspisivanje nabavki za radove prvoj polovini godine, a zatim sledi priprema za martovsku skupštinu.

Na današnjoj sednici usvojene su i Prve izmene i dopune Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2024. godinu, Prve izmene i dopune Programa poslovanja JP „Gradska čistoća“ za ovu godinu, Program unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, Prve izmene i dopune Programa o finansiranju troškova vantelesne oplodnje, a odbornici su dali saglasnost i na Lokalni akcioni plan za zapošljavanje opštine Lajkovac u 2024. Usvojeni su izveštaji o radu u 2023. godini Kultrunog centra „Hadži Ruvim“, Ustanove za sport i omladinu i Turističke organizacije opštine Lajkovac, kao i drugi izveštaji, odluke i rešenja.

Dva nova odbornika su ušla u saziv skupštine zbog pomeranja na listi: Milorad Brdarić iz Pepeljevca i Dalibor Đenisić iz Sela Lajkovca iz odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Lajkovac ne sme da stane“.

Skoro sve važnije tačke bile su predmet diskusije velikog broja odbornika, pa su izvestioci često i više puta izlazili za govornicu, kao i predsednik opštine.

Odbornik Zoran Petrović sa liste “Lajkovac protiv nasilja” , nakon što je svoju prvu dnevnicu sa konstitutivne sednice dao za FK Pepeljevac, odrekao se danas svoje odborničke dnevnice u korist PVU “Železničar” koji beleži sjajne rezaltate.  

Related posts

Leave a Comment