EKSPOZE PREDSEDNIKA OPŠTINE LAJKOVAC

Ekspoze predsednika opštine Lajkovac Andrije Živkovića (SNS), nakon izbora za predsednika na današnjoj konstitutivnoj sednici, na početku svog novog trećeg po redu mandata, portal LAJKOVAC NA DLANU prenosi u celosti:

“Nadam se da ćemo uspešno sarađivati u naredne četiri godine i biti jedinstveni u službi građana naše opštine koji su nam dali poverenje na nedavno održanim lokalnim izborima. Velika mi je čast što vas pozdravljam sa istog mesta i u istoj ulozi nakon osam godina i želim da vam zahvalim na ukazanom poverenju. Nastojali smo da ispunimo sva data obećanja, u pojedinim segmentima urađeno je više od planiranog, ali postoje i stvari gde smo morali više i bolje da radimo. Činili smo sve što je u našoj moći da poboljšamo kvalitet života naših sugrađana, a o rezultatima našeg rada dovoljno smo čuli u izbornoj kampanji, čuli su građani koji su nas ocenili na nedavno održanim izborima u opštini Lajkovac, dali nam još jedan mandat da opštinu učinimo još lepšom i uspešnijom, zdravijom i uređenijom.

Naš cilj je još brži razvoj opštine Lajkovac, u ekonomskom, privredom, socijalnom i svakom drugom smislu. Uveren sam da samo svi zajedno taj cilj možemo i da ostvarimo.

U protekle četiri godine uradili smo kapitalne stvari, gde smo zajedno sa Kancelarijom za javna ulaganja i Vladom Republike Srbije, uz podršku predsednika Srbije g-dina Aleksandra Vučića potpuno obnovili dve škole u opštini Lajkovac, Izdvojeno odeljenje OŠ Mile Dubljević u Bajevcu i Srednju školu “17.septembar” u Lajkovcu. Zamenili stolariju i uradili centralno grejanje u svim školama na teritoriji naše opštine, uradili parterno uređenje i pustili u rad salu za fizičko u Ratkovcu, pustili u rad novi objekat škole u Jabučju, dogradili novi objekat Predškolske ustanove “Leptirić” gde više ne postoji lista čekanja, omogućili besplatan prevoz za sve đake srednje škole, besplatne udžbenike za sve đake prvake, novogodišnje paketiće za svu socijalno ugroženu decu od I do IV razreda, pustili u rad amfiteatar u matičnoj školi “Mile Dubljević” u Lajkovcu. Ostale su posebne mere socijalne politike gde nikada veću pomoć države nismo imali, opština je za svaku porodilju jednokratno izdvojila 120.000 dinara, nastavljamo sa podelom autosedišta za bebe, jednokratnu pomoć kvartalno penzionerima sa najnižim primanjima, nastavljamo finansiranje i dalje imamo jedno od najnižih cena boravka dece u vrtiću, povećan je budžet za poljoprivredu. Urađeno je na desetine kilometara novih lokalnih puteva, uredili centar Jabučja, samog Lajkovca, park za decu na mestu stare pijace i novi parking prostor. 2021. godine smo uradili zatvoreni bazen koji nema ni jedna opština u ovom delu Zapadne Srbije i pored sportskih i teniskih terena unapredili dosta sadržaja na području naše opštine. U saradnji sa Ministrstvom građevine, kroz projekat Čista Srbija dodali dve milijarde dinara za 32 km kanalizacione mreže na teritoriji naše opštine i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Lajkovcu i Bogovađi. Rekonstruisali smo potpuno salu bisokopa u okviru našeg Kulturnog centra. Ono na šta se moramo posebno osvrnuti u narednom periodu je to da nam seoske ambulante u Bogovađi, Slovcu, Vračeviću i Jabučju prorade, iako opština izdvaja godišnje preko 10 miliona za rad istih, problem nam stvara nedostatak zdravstvenog kadra, ali nadam se da ćemo uz resorno ministarstvo u narednom periodu zajedno i to rešiti.

Najponosniji u prethodnom periodu sam na činjenicu da smo u proteklom periodu prepolovili broj nezaposlenih, o čemu govore podaci biroa rada, na evidenciji se nalaze 492 osobe, a početkom 2019-te godine taj broj je bio blizu 900, tačnije 887 lica. Veliki doprinos tome dale su kompanije IGB Automative koji je otvoren u Lajkovcu i koji zapošljava dosta naših sugrađana, a imamo i odličnu saradnju sa RB Kolubarom, kao i kamenolomi koji se nalaze na našoj teritoriji.

Čeka nas veliki posao. Glavna dva problema jesu završetak obilaznice oko samog Lajkovca koja će izmestiti teški saobraćaj iz centra Lajkovca i stvoriti uslove za formiranje Industrijske zone 2 na površini od 180 ha, čime će se omogućiti otvaranje novih radnih mesta. Drugi je izgradnja dva nova bunara na izvorištu Nepričava, gde očekujemo pomoć resornih ministarstava i EPS-a, kao i projekat koji je prihvaćen od strane Ministarstva za javna ulaganja koji se odnosi na rekonstrukciju i uređenje vodovodne mreže u samom Lajkovcu u iznosu od 240 miliona dinara, a kojije urađen u skladu sa preporukama Evropske investicione banke.

Nastavićemo sa ulaganjem u putnu infrastrukturu kroz izdvajanje novca iz opštinskog budžeta, kao i sardnju sa resornim ministarstvima  i projektom u okviru Ministarstva građevine gde je opštini Lajkovac dodeljeno 78 miliona dinara, a realizaciju očekujemo u ovoj godini. Očekujemo dobru saradnju sa Putevima Srbije na rekonstrukciji tri glavne saobraćajnice: prvog B reda Lajkovac-Valjevo i druga dva puta u seoskim područjima – put kroz Vračević i za Bogovađu.

Nastavićemo izgradnju seoskih domova gde treba, posle Pepeljevca i Vračevića, trudićemo se da ove godine iste takve dobiju Stepanje i Slovac. Izgradnju vodovodne mreže u Jabučju, po sporazumu sa Kolubarom bušenje arterskog bunara u Donjem Lajkovcu i Bajevcu. Akcenat će biti i na ulaganje u sportsku infrastrukturu gde u prvoj polovini godine očekujemo kompletnu rekonstrukciju školskog dvorišta u OŠ “Mile Dubljević”, postavljanje nove podloge na košarkaškom, odbojkaškom i fudbalskom terenu, kao i izgradnju mini-pič terena i košarkaškog terena na stadionu FK Železničar. Kod Ministarstva građevine konkurisali smo za izgradnju veštačkog terena sa atletskom stazom i njegovu realizaciju očekujemo u ovoj godini. Nastavićemo sa izgradnjom igrališta u okviru školskih objekata, jedno od takvih je u Ćelijama koje je u toku, a sve ostale škole gde nedostaju igrališta trudićemo se da uradimo. Naša želja je da na osnovu Sporazuma o preseljenju u OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju, konačno uradimo i fiskulturnu salu u Jabučju. U planu je uređenje parking prostora u Lajkovcu, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano kretanje pešaka i biciklista u centru Lajkovca.

Unapredićemo kulturni život naše opštine, novim kulturnim sadržajima rekonstrukcijom galerijskog prostora u okviru KC “Hadži Ruvim”, kao i premeštanje kulturnih sadržaja u novootvorene konake na otvorenom amfiteatru koji se nalazi u sklopu istih. Podićićemo budžet za poljoprivredu kao i za sport.

Ponosan sam na svoje saradnike sa kojima zajedno podižemo jednu malu opštinu kao što je Lajkovac i trudili smo se da na najbolji način vodimo našu opštinu. Naše je da radimo a ukoliko neko ima nekih zamerki slobodno neka nam se obrati, uputi kritiku i sugestiju a ja ću rado saslušati. Ono što znam sigurno je da sam zadovoljan radom najbližih saradnika. U narednom periodu neće biti opuštanja, ukoliko je neko izgubio motiv i potrošio se, boji se novih odgovornosti ili izazova, neka kaže zamenićemo ga nekim ko može da iznese teret svih budućih poslova, biće to neko novo lice.

U iskustvu politike narod je uvek u pravu i zato sam siguran da su u novi sastav Skupštine opštine Lajkovac izabrani časni i pošteni ljudi, različitih političkih stavova, obrazovanja, ali jedinstveni u nameri da služe interesima stanovnika naše opštine.

Hvala na poverenju i obećavam da ću kao predsednik opštine biti posvećen u potpunosti Lajkovcu i njegovim građanima.”

Related posts

Leave a Comment