“STAZAMA KOLUBARSKE BITKE 2023” U SUBOTU 25. NOVEMBRA

Lajkovačko PSD Ćira uz podršku Planinarskog saveza Srbije, u subotu 25. novembra organizuje tradicionalnu planinarsku akciju „Stazama Kolubarske bitke 2023“. Punu podršku manifestaciji daće i ovoga puta Turistička organizacija opštine Lajkovac. U akciji će učestvovati planinari, ljubitelji prirode, oni koji neguju zdrav način života, a pre svega poštovaoci kulturno – istorijskog nasleđa.

“Naši stari, vaši i naši dedovi i pradedovi, tražili su samo jedno od nas – Nemojte nas zaborabiti, stoga vas pozivamo da zajedno ispoštujemo želju naših predaka”, poručuju organizatori akcije.

Okupljanje učesnika je od 8 do 9 časova u Ćelijama, na igralištu Fudbalskog kluba „Dimitrije Tucović“.

Svečano otvaranje predviđeno je za 9.15, a start akcije u 9.30 časova sa igrališta u Ćelijama.

Turistička organizacija opštine Lajkovac ima kontinuirano odličnu saradnju sa PSD Ćira i redovan je učesnik i suorganizator svih akcija i manifestacija koje doprinose promociji lokalne turističke ponude i svih vidova turizma, od kulturno- istorijskog, preko arheološkog do sportskog turizma.

U susret već tradicionalnoj manifestaciji “Stazama Kolubarske bitke”, v.d. direktora Turističke organizacije opštine Lajkovac ističe:

“Sa turistickog aspekta manifestacija “Stazama Kolubarske bitke” zapravo je značajna kultutno-istorijska ruta na teritoriji naše opštine koja ima za cilj da poveže lokalutete koji su imali značajnu ulogu u Prvom svetskom ratu, kada se na ovim prostorima vodila znamenita Kolubarska bitka. Najveće borbe vođene su na lokalitetu Vrače brdo, dok su posmrtni ostaci učesnika bitke svih strana sahranjeni u zajedničkoj spomen-kosturnic) manastira u Ćelijama, što je svojevrsni kuriozitet.

Ova kulturno-istorijska ruta je relativno nov turisticki proizvod, koji nastoji da turistima ispriča priču o usponu i padu Kolubarske bitke i predstavi istorijsko područje na kome je stvarana slavna istorija Srbije. Atraktivna je destinacija za dnevne pešačke ture. Pored toga što ima svrhu istraživanja i uživanja u prirodnim lepotama, ova pešacka tura sve je popularniji vid rekreacije koja pruža i emocionalno opuštanje.”

Svaka godine, od 2014-te, poslednje subote u novembru, Planinarsko društvo Ćira Lajkovac organizuje republičku planinarsku akciju pod nazivom “Stazama Kolubarske bitke”, koju poseti više stotina planinara iz Srbije, Republike Srpske i sa Kosova, a koja ima za cilj odavanje poćasti junacima Kolubarske bitke i očuvanje sećanje na naše pretke.

Ovako koncipirana akcija “Stazama Kolubarske bitke” svakako bitno doprinosi promociji Lajkovca i turističke ponude ovog kraja.

STAZAMA KOLUBARSKE BITKE

SUBOTA 25. NOVEMBAR 2023. GODINE

PROGRAM AKCIJE:

  • 08-09 sati Skup i prijave učesnika u selu Ćelije ( igralište FK“D.Tucović, udaljeno oko 800m od OMV pumpe ka Ljigu) https://goo.gl/maps/MGCVUxYASi9LZES8A
  • 09:15 sati Otvaranje akcije
  • 09:30 Polazak na stazu
  • 15-16 sati Povratak na igralište (staza je kružna)
  • 16:00 sati Dodele zahvalnica i zatvaranje akcije.

OPIS STAZE:

  • Maršruta kretanja: Igralište u selu Ćelije – arheološko nalazište Anine – Čovka (272 mnv) – spomen kosturnica i manastir Ćelije (139 mnv) – spomenik Dimitriju Tucović na Vrače brdu – „Markovića put“ -izvor „Vreline“- igralište
  • Dužina staze je 12 km i spada u kategoriju lakih staza.
  • Voda na stazi : kod manastira.
  • U manastiru biće ukratko o istoriji kraja i učešću naših predaka u Prvom svetskom ratu.
  • Učesnici biće posluženi čajem kod manastira.

OPREMA: 

Odgovarajuća oprema i odeća prilagođena vremenskim uslovima.

ISHRANA:

Ručak po ceni od 400,00 dinara (pasulj, hleb, salata). Prijave za hranu najkasnije do 24.11.2022.godine.

OBAVEZE VOĐE GRUPA I VODIČA KOJI DOVODE SVOJE GRUPE

  • Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost i potrebno je da su u odgovarajućoj fizičkoj kondiciji.
  • Od učesnika očekujemo maksimalnu odgovornost prema sebi i ostalim učesnicima akcije, a od vođa grupa i vodiča da brinu o svojim članovima i na taj način pomognu organizatoru.
  • Molimo učesnike da u potpunosti poštuju Pravilnik o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.
  • Molimo vas da ne bacate otpatke od hrane, konzerve, plastične kese i boce i sl. Sačuvajmo prirodu od zagađenja.
  • Da svi učesnici imaju overene zdravstvene i planinarske kartice.

NAPOMENA:
Organizator obezbeđuje redarsku službu na stazi, pečat akcije i prolaznih tačaka, takođe i prisustvo osoblja Doma zdravlja „Lajkovac“.

Obaveze vođa grupa su da pri dolasku predaju popunjen spisak učesnika (na OBRASCU BROJ 1 ).

PRIJAVA I INFORMACIJE:

  • 063/253-054
  • Do 24.11.2023. godine
  • Obavezna prijava  učesnika na obrascu KPP-1 PSS-a

Naši stari, Vaši i naši dedovi i pradedovi, tražili su samo jedno od nas – NEMOJTE NAS ZABORAVITI stoga Vas pozivamo da zajedno ispoštujemo želju naših predaka.

Program u manastiru :

1. Himna (Anđela i Nega)

2. Parastos

3. Rodoljubive pesme Maja Popović

4. Akademik Milosav Nedić:  Istoričar, akademik SKAN-u Milosav Nedić održaće istorijski čas u okviru akcije,  jedan od najboljih poznavalaca Kolubarske bitke u Srbiji i pisac knjige Kolubara srpska Marna.

5. Anđela i Nega

6. Maja Popović

Kolubarska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 km na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen, tako da je teren Kolubarske bitke bio prevashodno brdovit. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije. Bitka je u svojim fazama bila rovovskog tipa. Posle pobede srpske vojske u Kolubarskoj bici na srpskom frontu do početka jeseni 1915. zavladalo je zatišje.

Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz. Taktika pregrupisavanja samo I armije i koncentrisanog udara na VI armiju (koja je bila razvučena na širokom frontu) koju je izveo Živojin Mišić danas se izučava na vojnim školama širom sveta.

Kolubarska bitka je značajna i po tome što obe vojske u operacijama nisu imale strategijske rezerve, kojima bi mogle da ojačaju svoje linije tamo gde je to neophodno, već su to postizale prebacivanjem snaga sa jednog na drugi deo fronta.

Pored spomen crkve u Ćelijama kod Lajkovca u kojoj je kosturnica vojnika poginulih u Kolubarskoj bici, u Lazarevcu je podignuta spomen crkva u kojoj su pohranjene kosti srpskih i austrougarskih vojnika.

“Kolubara teče i pamti…”

Related posts

Leave a Comment