SVEČANA AKADEMIJA-92 GODINE VAROŠICE

Svečanom akademijom u Gradskoj kući, obeležen je datum zvaničnog proglašenja Lajkovca za varošicu. Ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića, Lajkovac je proglašen za varošicu , na današnji dan 1924.-te godine. O istorijatu Lajkovca i značaju datuma proglašenja za varošicu, govorili su istoričar Rajko Sarić i glumac Darko Bjeković.Program akademije, pažljivim odabirom pesama, upotpunio je svojim nastupom mešoviti hor Kulturnog centra “Hadži Ruvim”.

Prvi pisak „ćire“ objavio je nastanak male varošice u srcu Srbije i pre nego što je kralj potpisao ukaz o nastanku varoši. Podsetili smo se i činjenice da je kralj Petar Karađorđević 28. januara 19o4. proglasio Lajkovac za opštinu. A pre 92 godine njegov sin kralj Aleksandar Karađorđević ukazom je odobrio inicijativu meštana da Lajkovac postane varošica. Prvi predsednik opštine bio je Velisav Čančarević, a njegov aktuelni naslednik Živorad Bojičić na akademiji je rekao:
– Starajući se o svom identitetu mi moramo taj datum skromno, ali kako dolikuje obeležavati, kao početak urbane istorije malog mesta u srednjoj Kolubari, čije se ime odvojilo od imena sela Lajkovac kada je 1908. izgrađena čuvena lajkovačka pruga. Neporeciva je činjenica da je Lajkovac, čak i kada su se proredili vozovi, u kolektivnom pamćenju zarezan kao mesto železničara. Železnica, civilizacijska tekovina 19. veka, protutnjala je kroz 20. vek, ali se u 21. veku neće zaustaviti i stoga smo ponosni na železničarsku dušu naše varoši. Proklamacija o unapređenju Lajkovca varošicom objavljena je 8. maja 1924. u službenim novinama Kraljevine SHS, i taj akt ima punu važnost. Iako Kraljevine više nema, Lajkovac je ostao tamo gde je bio: na kolubarskoj zemlji, pod kolubarskim nebom i u srcima Lajkovčana. Izgradili smo našu varoš u teškom razdoblju, ne toliko koliko smo želeli nego koliko smo mogli, od onoga što nam je bilo pri ruci… Ovde smo zato, poštovani prijatelji da odamo počast našoj varoši, svima koji su Lajkovac gradili i sanjali o njemu, kao i da se pred sobom obavežemo da ćemo se i u budućnosti starati da naša varoš bude po meri čoveka i visokih zahteva vremena u kojem živimo. Lažna je dilema hoće li Lajkovac u Evropu, jer su se Evropa i Lajkovac susreli još daleke 1908. godine na peronu ovdašnje šasije. Tu smo i bićemo tu, gde nam je mesto.
Na istoriju i razvoj Lajkovca prisutne je podsetio profesor istorije Rajko Sarić:
– Lajkovac je postao opština 1904. godine ukazom od 28. januara, kada je kralj Petar Prvi odobrio njeno obrazovanje. Prolaskom prvog voza kolubarskom dolinom označeno je i prerastanje Lajkovca iz tipičnog kolubarskog sela u varošicu, kojom je proglašen 29. februara 1924. godine. Lajkovac počinje intenzivnije da se razvija posle Prvog svetskog rata. Zahvaljujući pruzi, prvi od kolubarskih naselja dobio je električnu energiju, 1921. u Ložionici je izgrađena centrala na naftu koja je radila do 1938. kada je Lajkovac povezan sa centralom u Vreocima. Između dva svetska rata postojala je Osnovna škola i Škola za ženski rad i domaćinstvo. U centralnom delu Lajkovca danas se nalaze objekti železničke stanice, ložionice i depoa, koje treba sačuvati i zajedno sa starim lokomotivama rekonstrukcijom pretvoriti u Železnički muzej. Zahvaljujući železnicvi, Lajkovac je počeo da se razvija kao grad. Uspomenu na ta vremena treba negovati čuvanjem jedinih preostalih svedoka tog značajnog dela istorije Lajkovca. Nema više lajkovačke pruge, sve manje je i Lajkovčana koji to pamte, ali ima Lajkovca i Lajkovčana – zaključio je profesor Sarić.

Svečanoj akademiji, povodom 92.-ge godišnjice proglašenja varošice, prisustvovali su brojni gosti sa područja Kolubarskog okruga.

Related posts