OKTOBARSKA STATISTIKA ZA PODRUČJE POLICIJSKE UPRAVE VALJEVO POKAZUJE BITAN TREND SMANJENJA BROJA KRIVIČNIH DELA

Na području Policijske uprave u Valjevu, tokom oktobra ove godine, evidentirana su 133 krivična dela, što je za 33 odsto manje nego u oktobru prethodne godine kada je zabeleženo 178, a ovo smanjenje najizraženije je na području grada Valjeva.

Takođe, smanjen je i broj krivičnih dela u oblasti opšteg kriminala sa 165 koliko je evidentirano u oktobru prošle godine na 116 u istom mesecu ove godine.

Krivična dela protiv imovine smanjena su za trećinu, odnosno u oktobru ove godine evidentirano je 38 teških krađa i krađa, a u istom mesecu prethodne čak 118.

S obzirom na to da imovinski delikti najviše opterećuju građane, bez obzira na to koliko su oštećeni, policija ulaže velike napore da one koji čine ova kivična dela sklone sa ulica, pa je tako rasvetljenost na veoma visokom nivou. Sve krađe, kao i krivična dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, počinjene u oktobru su rasvetljene, dok je rasvetljenost teških krađa gotovo 74 odsto. Intezivnim radom, u oktobru, policija je rasvetlila 13 provala u vikendice na Divčibarima iz kojih je ukradena roba čija se ukupna vrednost procenjuje na više od 1.000.000 dinara, a dvojica osumnjičenih za ova krivična dela su procesuirani. U pretresu njihovih stanova pronađen je deo ukradenih predmeta i oni su vraćeni vlasnicima.

Ono što je, između ostalog, jedan od prioriteta pripadnika Policijske uprave Valjevo je da narko-dilere skloni sa ulica. Otkriveno je ukupno 26 krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga ili neovlašćeno držanje opojnih droga. U oktobru ove godine, u saradnji sa Upravom kriminalističke policije i Višim javnim tužilaštvom, nakon operativnog rada, zaplenjeno je rekordnih 540 kilograma kanabisa, u četiri plastenika jednog domaćinstva i otkrivena „sušara“ za sušenje kanabisa, a dvojica osumnjičenih za trgovinu drogom su uhapšena.

U toku oktobra meseca 2023. godine otkriveno je i registrovano 4 krivična dela iz oblasti privrednog kriminala i 3 krivična dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala. Izvršenjem otkrivenih krivičnih dela pričinjena je imovinska šteta u iznosu od 83.000,00 dinara, dok je vrednost pribavljene imovinske koristi takođe 83.000,00 dinara.

Na području Policijske uprave u Valjevu, tokom oktobra, nije evidentiran ni jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. U oktobru prošle godine taj broj je iznosio 41 dok ove godine broj evidentiranih dela je 32.

U redovnim i pojačanim kontrolama saobraćaja, koje su između ostalog bile usmerene na otkrivanje prekršaja koji su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, tokom oktobra ove godine, otkriveno je ukupno 4197 prekršaja, dok je u oktobru prethodne godine taj broj iznosio 2506. U saobraćajnim nezgodama poginula je jedna osoba, odnosno dve manje nego u istom mesecu prošle godine. Teško su povređene 4 osobe ili 14 manje nego u oktobru prošle godine, a lakše 45 osoba ili 1 manje nego prošle godine, saopšteno je iz Policijska uprava Valjevo.

Related posts

Leave a Comment