RASTALI SE HAJDUCI

Mitrovdan je po tradiciji hajdučki rastanak, a dva dana po ovom prazniku hajduci iz Kolubare, obreli su se kod mišarskih jataka.

Milutin Ranković u ulozi harmbaše raspustio je hajduke na zimovnik kod jataka, dok je Filip Rajković, glumac Omladinskog mišarskog pozorišta bio glavni jatak.

Stevan Simić, predsenik Zadužbinskog društva “Prvi srpski ustanak” za ovu manifestaciju je na raspolaganje dao svoj salaš.

Milutin Ranković kraj njegovog lampeka u kom se pekla rakija govorio je njegovu već poznatu i nagrađivanu Skadarlijsku bekrijsku zdravicu.

Po raspuštanju hajduka nastavljen je program u kom su učestvovali mačvanski književnici i muzičari, priređena je promocija knjige “Među šljivama” Slobodana Smiljanića, dok je za prisutne organizovana je i poseta muzeju Zadužbinskog društva.

Dugogodišnja saradnja  KC „Hadži Ruvim“ Lajkovac i Zadužbinskog društva iz Mišarara, ovim događajem je nastavljena.

Da podsetimo da se u muzeju društva nalazi već nekoliko skulptura Milutina Rankovića, među kojima je i ona posvećena Krstivoju Iliću, a u muzejskom kompleksu i postavki srpskog ustanka i spomen obeležja  Karađorđa, Popa Luke i vojvode Pocerca, takođe rad vajara Milutina Rankovića.

Related posts

Leave a Comment