“KOLUBARSKI VEZ” KRUNISAN PREMIJERNOM DODELOM PLAKETE “BRAĆA BAJIĆ”

Tradicionalni Festival folklora “Kolubarski vez”, koji organizuje Kulturni centar „Hadži Ruvim“ Lajkovac krunisan je prvom dodelom novoustanovljene Plakete “Braća Bajić” i njeno prvo uručenje je upravo ono što je ovogodišnji festival izdvojilo od prethodnih.

Plaketu za za doprinos očuvanju srpske tradicije i folklora „Braća Bajić“ ustanovio je lajkovački Kulturni centar “Hadži Ruvim” na čelu sa direktorom Milutinom Rankovićem.

Nagrada nosi ime po duetu narodnih pevača i kantautora koji su činili Toma i Andrija Bajić, rodom iz Jabučja. Braća Bajić su komponovala kolo “Kolubarski vez”, koje gotovo svi folklorni ansambli Srbije imaju na repertoaru kao koreografiju.

Kulturni centar je odlučio da prvi dobitnik bude preostali živi član legendarnog dueta Andrija Bajić.

Plaketu “Braća Bajić” pred prepunom salom lajkovačkog bioskopa Andriji Bajiču, preostalom živom članu čuvenog dueta  narodne muzike rodom iz Jabučju uručio je direktor Kulturnog centra Milutin Ranković i istakao da su braća Bajić pesmom “Ide Mile”  najdalje pročuli Lajkovac, te da su oni komponovali kolo “Kolubarski vez” po kome festival nosi naziv.

 – Bajići su prvi snimili narodnu pesmu „Ide Mile lajkovačkom prugom“ i tako ime ovog mesta i pruge proslavili kao niko pre njih. Spadali su među najtiražnije pevače bivše Jugoslavije tako da su, uz Mišu Kovača i Ivicu Šerfezija, bili rekorderi zagrebačkog „Jugotona“. Prvu plaketu sa ovim nazivom poneće preostali živi član popularnog dueta i predsednik estradnih umetnika Srbije Andrija Bajić. Time je ustanovljeno ovo vredno priznanje, koje će postati tradicija – izjavio je direktor Kulturnog centra Milutin Ranković, inicijator nagrade.

Andrija Bajić, koji je i predsednik estradnih umetnika Srbije  zahvalio se Kulturnom centru i Lajkovcu što su došli do ove ideje i poručio im da nastave da neguju svoj folklor. Sekretar Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije Mala Cana uzvratila je zahvalnicom Kulturnom centru i Milutinu Rankoviću lično, koga je Andrija Bajić pozvao da sa njim zajedno otpeva pesmu “Ide Mile lajkovačkom prugom”.

Još jedan čuvar narodne tradicije, doajen srpskog novinarstva i književnik Miomir Filipović Fića, ovom prilikom je nagrađen medaljom Kulturnog centra “Hadži Ruvim”.

Udruženje estradnih umetnika i izvođača Srbije uzvratilo je zahvalnicom Kulturnom centru i direktoru Milutinu Rankoviću, poznatom umetniku.

Uz folklorni ansambl Kulturnog centra „Hadži Ruvim“, na festivalu revijalnog karaktera nastupili su KUD „Diša Đurđević“ iz Vreoca i Ansambl narodnih pesama i igara „Kruna“ iz Stublina.

U uvertiri festivala priređena je i Izložba zlatoveza na narodnoj nošnji i savremenim etno kostimima autora Nade Marković, Gorice Nikolić i Mirjane Đorđević.

Tom prilikom je održan koncert vokalno-instrumentalne grupe „Šapčanke“ i frulašice Biljane Paunović.

Kompletan program Festivla “Kolubarski vez”, posebno ustanovljenje Plakete “Braća Bajić” izazvali su veliku pažnju i naišli na punu podršku javnosti. Premijernoj dodeli Plakete “Braća Bajić” prisustvovali su brojni gosti iz kulturnog i javnog života šireg okruženja, ali i člnovi porodice Bajić, prijatelji i poštovaoci srpske tradicije i folklora.

Voditelj na festivalu bio je Zoran A. Antonijević-Vreočanin.

Novoustanovljenom plaketom Lajkovac na svoj način odužuje dug čuvenoj Braći Bajić.  

Related posts

Leave a Comment