ODRŽANA SEDNICA PRIVREMENOG ORGANA

U sredu 31. oktobra je bila prva sednica kada je i formiran odlukom Vlade Republike Srbije Privremeni organ za opštinu Lajkovac.  Za predsednika Privremenog organa od pet članova imenovan je Andrija Živković, a članovi su Vlada Marić,  Obrad Milutinović, Nenad Džajević i Mira Tabić.

Privrremeni organ će u narednom periodu, do završetka parlamentarnih i lokalnih izbora koji su juče raspisani za 17. decembar i dok se ne formira novi saziv lokalne skupštine, imati ingerencije da donosi sve odluke bitne za funkcionisanje opštine Lajkovac.

– U tom periodu, odluke koje je donosila u prethodnom periodu Skupština i Opštinsko veće, donosiće Privremeni organ, tako da ćemo nesmetano moći da radimo, što je jako bitno za funkcionisanje svake lokalne zajednice, naglasio je predsednik Privremenog organa Andrija Živković u izjavi za medije nakon današnje, zvanično druge po redu sednice Privremenog organa opštine Lajkovac.

Predsednik Živković je napomenuo i da danas na dnevnom redu nije bio rebalans budžeta, koji će se naći već na sledećoj sednici Privremenog organa i izrazio nadu da će ako vremenski uslovi dozvole već u ponedeljak biti započeti radovi koje su planirani.

-U vremenu kada nismo imali ni skupštinu ni veće, u roku od mesec dana imali smo odlluke koje smo donosili a nismo mogli da ih verifikujemo, rekao je predsednik Privremenog organa Andrija živković i kao najvažnije sa današnjeg zasedanja izdvojio prvenstveno tačke vezane za rebalans, poveravanje delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Lajkovac, saglasnost Ustanovi za Sport i omladinu opštine Lajkovac za izgradnju i rekonstrukciju sportskog kompleksa, izveštaj Centra za Socijalni rad I tačke vezane za funkcionisanje PU “Leptirić”:

“Dve tačke koje su bile na na dnevnom redu današnjeg sastanka vezane su za rebalans, da smo usvojili predlog koncesionog akta za poveravanje mobilne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Lajkovac, koji je jako bitan kako bi prevoz imali svi građani, a ne kao što je prethodno bilo da to imaju samo đaci osnovnih i srednjih škola. Ovim koncesionim aktom, koji je odobrila Komisija za javno i privatno partnerstvo pri Vladi Republike Srbije, biće omogućen prevoz za sve građane opštine Lajkovac u narednom periodu i nadam se da će se sa ovim aktom i javnom nabavkom završiti do kraja ove ili početkom naredne godine, da bi već u prvom mesecu iduće godine zaživeo prevoz za sve putnike naše opštine. Građani moraju da znaju razlog zašto se tako dugo čekalo na tu odluku, a to je da je do sada prevoz na teritoriji opštine Lajkovac, opštinu koštao 24 miliona dinara, zbog poskupljenja energenata koji se koriste u javnom prevozu. Javni prevoz za opštinu Lajkovac po novom koncesionom aktu je poskupeo na 42 miliona dinara. Mi smo taj novac izdvojili i u buduće će biti regulisano na način kao i u prethodnom periodu. Hvala na razumevanju svim građanima koji su u prethodnom periodu koristili autobuski prevoz, a u ovom vakumu nisu to mogli, što će biti ispravljeno u narednih nekoliko meseci.

Nešto što je bitno a vezano je za za rebalans jeste i to da je Odeljenje za komunalno stambene i građevinsko poslove dalo saglasnost Ustanovi za Sport i omladinu opštine Lajkovac za izgradnju i rekonstrukciju sportskog kompleksa na prostoru između osnovne škole i Sportske hale, srednje škole i fudbalskog stadiona Železničara, za koji smo mi već izdvojili novac negde preko 20 miliona dinara, za izgradnju tj. rekonstrukciju postojećeg košarkaškog terena koji se nalazi u okviru stadiona FK Železničar i košarkaškog terena u okviru OŠ „Mile Dubljević“, odbojkaškog terena u okviru OŠ „Mile Dubljević“ i fudbalskog terena u sklopu OŠ „Mile Dubljević“, gde će asfaltna podloga u narednom periodu biti zamenjena modernim tartan podlogom, kakvu ima veliki broj gradova na teritoriji Republike Srbije, pa će svi koji budu želeli da se bave rekreativno sportom imati nove sportske terene u tom delu. Takođe će biti potpuno nova konstrukcija mini pič terena koji se nalazi u okviru tog kompleksa, gde će biti zamenjena postojeća podloga, veštačka trava koja je dotrajala takođe će biti zamenjena. Idemo u tom pravcu da što više terena uradimo u ovom narednom periodu a određeni broj tih terena damo našim sugrađanima na besplatno korišćenje. Naravno da samo ono što zakon nalaže, moraće da se plaća po nekoj simboličnoj ceni, uostalom kao i u većini opština u našoj državi. Mi smo u toku prošlog meseca u sklopu gore pomenutog konkurisali kod Ministarstva privrede za izgradnju veštačkog fudbalskog terena u Lajkovcu, koji će se nalaziti između stadiona FK „Železničar“ i Zatvorenog bazena, moderan veštački teren sa atletskom stazom od šest traka. Ukupna vrednost tog projekta je 72 miliona i ako prođe na tom konkursu, opština Lajkovac će obezbediti 50% sredstava a preostalih 50% ćemo dobiti od Ministarstva privrede. Nadam se da ćemo taj posao uspešno realizovati, odnosno da ćemo proći na konkursu, kao i u mnogobrojnim drugim konkursima koji su raspisivali ministarstva Republike Srbije u godinama iza nas, što je za Lajkovac bila velika pomoć od države.

Pored tačaka vezano za rebalans koji će biti već sledeće nedelje, veoma bitna stavka jeste i izveštaj Centra za Socijalni rad za period od 2022. do 2023. godine. Po rečima direktora, Lajkovac ima veoma dobru saradnju sa Centrom a i ja to mogu da potvrdim, imamo veoma dobro razumevanje i korektnost zaposlenih u Centru kao i samog direktora. Centar jako pomaže, naravno uz finansijsku pomoć same opštine Lajkovac, materijalno ugroženim licima na čitavoj našoj teritoriji, gde imamo oko 150 lica koja primaju trajno socijalnu pomoć, kako od države Srbije tako i od Centra. Pre nekoliko godina smo počeli da finansiramo projekat „Pomoć i usluge u kući odraslim i starim osobama“, gde opština daje platu zaposlenima (tri gerento domaćice) koje trenutno pružaju određenu zdravstvenu negu i sve što je neophodno kako bi ti ljudi imali normalan život, za 45 starijih korisnika na teritoriji opštine Lajkovac. Sa ovim programom nastavljamo i u buduće kako bi našim najstarijim sugrađanima olakšali staro životno doba.

Usvojen je Izveštaj o radu PU „Leptirić“ i data saglasnost na Program rada za narednu 2024. godinu. Napominjem da Lajkovac, pored susedne opštine Ub, ima najbolje uslove za naše najmlađe sugrađane. Pre par godina smo kompletno renovirali i obnovili “Leptirić”, a moram da naglasim da je vrtić u Lajkovcu  jedan od retkih vrtića gde ne postoji lista čekanja na prijem dece, već sve deca koja žele da idu mogu i da se upišu u vrtić. Po podacima kojima raspolažem imamo oko 500 dece u vrtiću, a opština Lajkovac sa 80% sredstava regresira boravak te dece. Ekonomska cena je 30.000 dinara, dok roditelji plaćaju samo oko 5.000 dinara, a u tom pravcu ćemo nastaviti i ubuduće da refundiramo i ulažemo u naše najmlađe.”

Related posts

Leave a Comment