USTANOVLJENA PLAKETA BRAĆA BAJIĆ

Novoustanovljena Plaketa Braća Bajić za za doprinos u očuvanju srpske tradicije i folklora će po prvi put biti dodeljena u subotu 4. novembra, u sali bioskopa u Lajkovcu na završnoj večeri Festivala folklora “Kolubarski Vez”, koji tradicionalno organizuje Kulturni centar “Hadži Ruvim” Lajkovac.

“Nagrada nosi ime po duetu narodnih pevača i kantautora koji su činili Toma i Andrija Bajić, rodom iz Jabučja, a koji su komponovali kolo “Kolubarski vez”, koje gotovo svi folklorni ansambli Srbije imaju na repertoaru svojih koreografija.

Osim što su jedni od najtiražnijih pevača bivše Jugoslavije, čije su ploče prodavane u dijamanstkim tiražima i što su uz Mišu Kovača i Ivicu Šerfezija rekorderi zagrebačkog “Jugotona”, Bajići  su prvi snimili narodnu pesmu “Ide Mile lajkovačkom prugom” i ime ovog mesta  i pruge proslavili širom sveta, kao niko pre njih.

Prvu plaketu sa ovim nazivom poneće preostali živi član popularnog dueta i predsednik estradnih umetnika Srbije Andrija Bajić. Time će biti ustanovljeno ovo vredno priznanje, koje će u budućnosti postati tradicija”, kaže direktor Kulturnog centra “Hadži Ruvim” Milutin Ranković, inicijator ustanovljenja nagrade.

Related posts

Leave a Comment