SISTEM “PRONAĐI ME!” OD DANAS AKTIVAN U SRBIJI

Sistem “Pronađi me!”- za hitno obaveštavanje javnosti od danas je aktivan i u Srbiji.

“U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica bićete obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama”, navodi se u obaveštenju o načinu rada sistema koji je danas pokrenuo predsednik Srbije Aleksadar Vučić.

Ovaj sistem će doprineti da se brže reše slučajevi nestanka dece, u kojima je svaki minut dragocen, a procedura prijave nestanka deteta i procedura potrage u okviru sistema “Pronađi me” prezentovana je u Palati Srbija.

Građanima već tokom današnjeg dana stižu SMS poruke da je sistem “Pronađi me” u Srbiji aktivan.

Kako se navodi u porukama, više informacija o sistemu građani mogu da pronađu na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sistem “Pronađi me” predviđa da se građani putem SMS poruka, medija, kajrona na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama obaveste o nestanku maloletne osobe sa ciljem da se nestalo dete sto brže pronađe.

Kako je objašnjeno u prezentaciji MUP-a, procedura počinje tako što nestanak maloletnog lica policiji prijavljuje roditelj ili staratelj.

Odmah po prijavi, policija proverava verodostojnost dobijenih informacija, prikuplja podatke o maloletnom licu i informacije o okolnostima nestanka.

Potom se hitno preduzimaju sve mere traganja za nestalim maloletnim licem i raspisuje objava.

Odluku o pokretanju sistema donosi načelnik policijske uprave u slučaju sumnje da je nestalo maloletno lice žrtva krivičnog dela i kada se radi o nestanku deteta do sedam godina, odnosno do 18 za lica sa smetnjom u razvoju i invaliditetom.

Potom kriminalistički inspektor na platformi postavalja četiri formatirana obaveštenja o nestanku maloletnog lica, koje uz fotografiju sadrže sve relevantne podatke o nestalom detetu i poziv građanima da informacije prijave policiji na 192.

Aktiviranjem platforme mobilni operateri, televizijske i radio stanice, aerodromi, železničke i autobuske stanice i Putevi Srbije dobijaju obaveštenje koje momentalno objavljuju.

Građani se nakon toga aktivno uključuju u traganje za nestalim maloletnim licem i svoja saznanja javljaju policiji.

Nakon pronalaska maloletnog lica ili istekom roka od 48 sati, postavljena obaveštenja se brišu.

Kako kažu iz Ministarsta informisanja i telekomunikacija, koje je i vlasnik sistema “Pronađi me”, namena tog sistema je uspostavljanje brze reakcije u slučaju nestanka maloletnih lica slanjem jedinstvenog alarma različitim učesnicima procesa, koji sadrži osnovne podatke o nestalom licu, sam alarm kao i informacije i podatke u okviru predmeta generiše MUP Srbije.

Nakon što MUP u sistemu kreira predmet/alarm za nestalo lice, svi učesnici procesa “Pronađi me” sa definisanim e-mail adresama dobiće e-mail obaveštenje s adrese pronađime@mit.gov.rs da je aktiviran novi alarm /predmet.

Unutar otvorenog predmeta, korisnik ima mogućnost pregleda sledećih relevantnih podataka: policijska uprava gde je prijavljen predmet, ime i prezime nestale osobe, godine starosti, lični opis, opis odeće i obuće, mesto i vreme nestanka i druge važne informacije.

Uz ove podatke, takođe postoji i opcija za pregled dodatnog opisa/beleški vezanih uz predmet, koji mogu dodatno opisati situaciju koja je prethodila samom nestanku.

Predmet može biti aktivan najviše 48 časova i nakon toga se automatski briše. Nakon tog vremena (ili ranije ako se lice pronađe), svi učesnici procesa dobiće e-mail obaveštenje kako je predmet zatvoren, te kako je potrebno obrisati sve sačuvane podatke i fajlove vezane uz taj predmet.

Nakon toga se proces završava i više se ne odvijaju nikakve radnje vezane uz taj predmet.

Sistem “Pronađi me” implementiran je na inicijativu Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD), po modelu Amber Alert sistema, koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Ovaj sistem pored SAD, zvanično funkcioniše u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, Meksiku, Ukrajini, Kini, Ekvadoru, Maleziji, Maroku, Rusiji, a među ovim državama je i Hrvatska, gde ovaj sistem nosi naziv “NENO Alarm”.

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Objave putem različitih medija televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi, a ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.

Kako bi se izbegle lažne uzbune, kriterijumi za izdavanje upozorenja o nestanku deteta su prilično strogi.

Prema podacima američkog Ministarstva pravde, 75 odsto dece koja su oteta i ubijena, ubijeno je u prva tri sata nakon otmice.

U SAD je od 254 Amber Alert upozorenja izdatih tokom 2021. godine, 252 slučaja rezultiralo uspešno, od kojih je 51 dete uspešno oporavljeno kao direktan retultat izdavanja Amber Alert upozorenja.

Related posts

Leave a Comment