U NASTAVKU PREVENTIVNIH PREGLEDA ŠTITNA ŽLEZDA U FOKUSU

Ovog vikenda u svim domovima zdravlja u Srbiji uspešno je nastavljena akcija besplatnih preventivnih pregleda pod pokroviteljstvom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, i dalje uz veliki odziv građana.

Fokus je bio na analizi hormona i ultrazvuku štitne žlezde, ali su dovršeni ultrazvučni pregledi dojke i PSA analize prostate preostali od prethodne nedelje.

U Domu zdravlja Lajkovac analizirani su hormoni štitne žlezde 59 pacijenata, a ultrazvuk štitne žlezde urađen je kod 22 pacijenta, Ultrazvuk dojke urađen kod 20 žena, od kojih je 5 poslato na mamografiju. Uzorak krvi za PSA test prostate dalo je 10 muškaraca.

Na području Kolubarskog okruga analizirani su hormoni štitne žlezde kod 235 ljudi, ultrazvučni pregled takođe je uradilo 235.

U Domu zdravlja Valjevo u subotu je 63 osobe dalo krv za analizu hormona, dok je u nedelju u Opštoj bolnici Valjevo ultrazvučni pregled štitne žlezde obavljen za 148 ljudi.

U Domu zdravlja Valjevo u nedelju je urađeno 77 ultrazvučnih pregleda dojke, dok je uzorak krvi za PSA test prostate dalo 45 muškaraca.

Na području okruga ovog vikenda je ukupno obavljeno 120 ultrazvučnih pregleda dojke i uzeto 138 uzoraka krvi za PSA.

Da sve protiče kako treba obilaskom valjevskih zdravstvenih ustanova u nedelju su se uverili v.d. zamenika direktora ZC Valjevo dr Vladimir Pantelić, pomoćnik direktora ZC Valjevo za primarnu zdravstvenu zaštitu dr Jasmina Jevtić i direktor valjevske filijale RFZO Milan Vilotić.

Preventivni pregledi bili su omogućeni i građanima bez zdravstvene knjižice, a trajali su od 8 do 16 časova.

Značaj pregleda je veliki, jer su prevencija i rana dijagnostika od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

Related posts

Leave a Comment