U SUSRET DANU VRTIĆA

U ponedeljak 16. oktobra navršava se 43 godine od osnivanja PU“Leptirić“ u Lajkovcu. Toga dana malu svečanost upriličiće baletski studio „IN“ iz Lajkovca.

U razgovoru sa direktorkom ustanove Milom Lončar Mitrović podsetili smo se na istorijat i bitne momente vezane za lajkovački “Leptirić”.

Prvo dečje obdanište na teritoriji opštine Lajkovac datira od 1934. godine čiji su osnivači bili članovi Zdravstvene zadruge, a brigu o deci vodile učiteljice koje je finansirao centralni higijenski zavod iz Beograda. Boravak dece je bio besplatan (igra, zabava i priprema za polazak u školu), ali su od svoje kuće donosili hranu.

Organizovana društvena briga o deci – celodnevni i poludnevni boravak, nastavljena je 1980. – e godine kada je počeo sa radom montažni vrtić sa kapacitetom od 100 mesta. U novoosnovanoj ustanovi boravile su tri vaspitne grupe celodnevnog boravka i jedna poludnevnog. 1986. – e godine izgrađen je novi deo objekta, klasične gradnje, kapaciteta 100 mesta.

Novoizgrađeni objekat kapaciteta 300 mesta stavljen je u funkciju 01. oktobra 2018. godine čime su prošireni smeštajni kapaciteti ustanove, rasterećene postojeće prekobrojne grupe i ukinute liste čekanja.

Roditelji, kao partneri u obrazovanju i vaspitanju dece maksimalno su uključeni u život ustanove, kako u neposrednom radu grupe i vrtića, tako i davanju ideja i njihovim realizacijama (proslave rođendana, igraonice, radionice, festivali, karnevali…).

Predškolska ustanova je otvorena za saradnju, kako sa roditeljima, lokalnom zajednicom, tako i ustanovama širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, pa je ustanova učestvovala na:

Etno festivalu u Vranju, Danima humora u Lazarevcu, Festivalu muzičkog stvaralaštva u Smederevu, Olimpijadi za decu u Koceljevi, karnevalu maskirane dece u Vrnjačkoj Banji, Banji Koviljači i Kragujevcu, ,,Čitalićima” na Mačkatu, Eko – festivalu u Vladimircima, Ubskom festiću, Defileu dece na sajmu šljiva u Osečini, Festivalu muzičko – scenskog stvaralaštva u Smederevu, Festivalu optimizma Baby Exit u Novom Sadu, Međunarodnom karnevalu u Paraćinu i Rakovici, Festivalu tradicionalnih igara i modernog plesa u Požarevcu, Festivalu muzičko – scenskog stvaralaštva u Zvorniku, Mišićevim danima u Mionici, Festivalu folklornog stvaralaštva u Cetinju, Koloniji dečjeg prijateljsta u Bijeljini, Likovnoj koloniji u Vlasotincima i festivalu zmajeva na Rajcu.

Takođe, ustanova je bila domaćin na šest festivala muzičko scenskog stvaralaštva dece u periodu pre početka korone virusa, dva puta domaćin Olimpijade za decu predškolskog uzrasta. 2010. godine Klub privrednih novinara Srbije dodelio je nagradu predškolskoj ustanovi za izuzetno kulturno stvaralaštvo i javne nastupe dece. 2014 godine ministarstvo prosvete je vršilo spoljašnje vrednovanje vaspitno-obrazovnih ustanova – predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i tom prilikom PU “ Leptirić“ dobila je najvišu ocenu, a koja predstavlja najviši nivo ostvarenosti standarda kvaliteta u obrazovanju i vaspitanju dece predškolskog uzrasta. Od 2022. godine, u skladu sa Strategijom obrazovanja u ustanovi se realizuje program – Nove osnove programa „Godine uzleta“. U radnoj 2023/2024. godini u Ustanovu je upisano 102 deteta u jaslice, 326 dece u vaspitne grupe, a u 5 grupa se realizuje program u godini pred polazak u školu u četvoročasovnom trajanju. Na poslovima i radnim zadacima angažovano je 72 radnika na neodređeno vreme, odnosno 80 radnika ukupno, a redovno se angažuju programi podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“.

Od osnivanja ustanove njome su rukovodili: 1980-2000. Ljubica Milovanović – diplomirani defektolog-logoped, 2000-2001. Snežana Žunjić – diplomirani socijalni radnik, od 2001. Mila Lončar Mitrović – profesor, vaspitač, master menadžer u javnom sektoru.

“Misija vrtića – „PU Leptirić“ je ustanova u kojoj deca i odrasli zajedno žive i uče kroz igru, gradeći realan program, uvažavajući razvojne karakteristike i specifične potrebe svakog deteta.

Vizija vrtića – „ PU “Leptirić“ će i dalje biti mesto gde deca rado dolaze, gde se osećaju srećno, sigurno i zaštićeno ostvarujući svoje kreativne potencijale, odlazeći obogaćena novim znanjima i iskustvima,“ podvukla je na kraju razgovora u susret danu ustanove direktorka Mila Lončar Mitrović.

Related posts

Leave a Comment