PROGRAM OBELEŽAVANJA DEČIJE NEDELJE U “LEPTIRIĆU”  

Dečija nedelja, najveća nacionalna manifestacija za zaštitu i promociju dečjih prava je pred vratima, a ove godine se održava pod sloganom “Veliko srce dece Srbije”.

Tokom Dečije nedelje PU „Leptirić” tradicionalno organizuje niz prigodnih aktivnosti.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom Dečije nedelje “Veliko srce dece Srbije” i u skladu sa Novim programom „ Godine uzleta“ koji predškolska ustanova primenjuje od 1. septembra prošle godine, napravljen je program obeležavanja Dečije nedelje.

Po rečima direktorke lajkovačke Predškolske ustanove“Leptirić”, Mile Mitrović Lončar, mališane tokom Dečije nedelje očekuje obilje zanimljivih, zabavnih i edukativnih sadržaja:

“I ove godine početak Dečije nedelje obeležiće aktivnosti „Crtamo naš svet mašte“ – oslikavanje betonskih površina kredom, a prvog dana Dečije nedelje zasadiće se i drvo generacije u dvorištu vrtića.

Drugog dana Dečije nedelje planirana je poseta lajkovačkoj Srednjoj školi “17. septembar”, promocija sporta i popularisanje zdravih stilova života na stadionu FK “Železničar”, kao i predavanje na temu “Bezbednost dece u saobraćaju” i poseta Policijskoj stanici Lajkovac.

Tradicionalno već ustanova sarađuje i sa Kulturnim centrom “Hadži Ruvim”, koji će u sredu, trećeg dana manifestacije, povodom Dečije nedelje upriličiti koncert Muzičke škole “Živorad Grbić” i pozorišnu predstavu decu, a istog dana biće organizovano i puštanje zmajeva u dvorištu vrtića.

U okviru Dečije nedelje planirana je ćetvrtog dana poseta konacima Biblioteke “Radovan Beli Marković”, sportske aktivnosti u dvorištu vrtića i poseta vodenicama u Markovoj Crkvi uz podršku Turističke organizacije opštine Lajkovac.

Za petak, završni dan manifestacije planirana je tradicionalna poseta predsednika opštine Predškolskoj ustanovi “Leptirić”. Program ovogodišnje Dečije nedelje u “Leptiriću” biće završen nastupom u dvorištu vrtića Plesnog studija “Kolus” i programom pod nazivom “Svi na ples”.

Program Dečije nedelje je koncipiran kao odgovor na pitanje ovogodišnjeg slogana, imajući u vidu dečije potrebe i interesovanja. Predškolsko doba je period života sa mnogo otvorenih mogućnosti u kome deca sa mnogo energije, istrajnosti i entuzijazma ovladavaju i razvijaju svoje kapicitete, od kojih će zavisiti njihove buduće mogućnosti, njihova ličnost i uspešnost funkcionisanja u daljem životu.

Imajući u vidu napred navedeno, svi koji radimo u predškolskoj ustanovi se trudimo da deci pružimo ono najbolje i najznačajnije za njihov razvoj i napredovanje.”

Ovogodišnja Dečija nedelja obeležava se od 2. do 8. oktobra. Cilj obeležavanja Dečije nedelje jeste skretanje pažnje javnosti na decu i mlade, na dete kao nosioca prava, na potrebe dece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima.

Prigodnim sadržajima Dečija nedelja se svake prve sedmice oktobra realizuje i u svim školskim i predškolskim ustanovama u opštini Lajkovac, s ciljem poboljšanja položaja deteta uz podizanje odgovornosti okoline za njihovo kvalitetno odrastanje, pre svega porodice, škole i države.

Doprinos realizaciji programa Dečije nedelje i ovoga puta daju lokalna samouprava i lajkovačke ustanove kulture prvenstveno, ali i drugi subjekti u lokalnoj zajednici.

Related posts

Leave a Comment