ZELENA ENERGIJA OKOSNICA RAZVOJA EPS

Ulaganje u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije je okosnica strateškog razvoja „Elektroprivrede Srbije“ i u tome imamo maksimalnu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“, na otvaranju savetovanja „Energetika 2023“.

Živković je naglasio da EPS sprema nove projekte korišćenja kapaciteta vetra i sunca i razvija započete OIE projekte, te da se sada intenzivno radi na projektu izgradnje reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, snage 680 megavata.

– Reverziiblna HE „Bistrica“ omogućiće balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije već i regiona i  to je ključni preduslov za veći udeo „zelene“ energije u našoj zemlji – rekao je Živković.  – Termo energija je naša bazna energija i siguran sam da će njen doprinos biti podjednako značajan u sigurnosti i stabilnosti sistema, ali i za bezbedno i sigurno snabdevanje električnom energijom naših potrošača. Zato će i u narednom periodu jedan od prioriteta biti modernizacija naših rudarskih i termo kapaciteta uz posebnu posvećenost unapređenju zaštite životne sredine, jer je to imperativ poslovanja za naredne godine.

Prvo čovek EPS-a je istakao da je se kompanija menja posle više decenija čekanja, te da je cilj reformi da EPS posluje uspešno i profitabilno. On je ukazao i na to da ko se ne menja i ne prilagođava vremenu u kojem stvara i živi ne može da računa na uspeh. Živković je naglasio značaj saradnje stručne energetske javnosti posebno u današnjem vremenu koje nameće posebne izazove poput dekarbonizacije i zelene tranzicije.

Foto: Danilo Mijatović

Related posts

Leave a Comment