SVEČANI PRIJEM PRVAKA I PODELA BESPLATNIH UDŽBENIKA U AMFITEATRU ŠKOLE

Intoniranjem državne himne “Bože pravde”, a potom i prvim školskim zvonom otpočela je nova školska godina i za lajkovačke osnovce, učenike OŠ “Mile Dubljević”.

Prvog dana nove školske godine za lajkovačke prvake upriličen je već tradicionalni prijem u amfiteatru škole. Prvake i njihove roditelje pozdravili su i dobrodošlicu poželeli direktorka škole Biljana Žujović i predsednik opštine Andrija Živković, a u ime Policijske stanice Lajkovac prijemu je prisustvovao Marko Mirković.  

I ove školske godine lokalna samouprava je prvacima obezbedila besplatne udžbenike, koje je podelio predsednik Živković i tom prilikom naglasio da je ovo jedan od najradosnijih dana i poručio prvacima da se trude i uče, ali da pre svega budu dobri ljudi na koje će svi u opštini Lajkovac biti ponosni.

Predsednik Živković je rekao da su besplatni udžbenici značajno olakšanje porodicama prvaka, kao i da je razmatrana mogućnost besplatnih udžbenika za sve osnovce, pri čemu se došlo do zaključka da je to sa stanovišta budžeta u ovom trenutku neizvodljivo, jer se samo u ovoj varijanti iz opštinskog budžeta na godišnjem nivou obezbeđuje oko milion dinara, pa je pitanje i koliko bi to u budućnosti bilo održivo, te da je za sada očuvana ova lepa praksa da svim prvacima na području opštine Lajkovac od lokalne samouprave budu obezbeđeni besplatni udžbenici i školski pribor.

Ono što raduje, napomenuo je predsednik opštine Živković, je činjenica da broj budućih prvaka nije u trendu opadanja, izrazivši nadu da će u budućnosti broj prvaka značajnije biti u porastu.

Takođe, predsednik Živković je naglasio da je ovaj čin podele besplatnih udžbenika prvacima samo jedan vid organizovane brige lokalne samouprave o deci, uz opasku da sve ono što je i na ovom planu bilo dobro nije prekidano i da je obezbeđen kontinuitet svih dobrih praksi. Podsetio je i da je na području opštine Lajkovac prošle godine bilo 130 studenata koji su stipendirani iz opštinskog budžeta i a da su studentske stipendije bile u rasponu od 10.000 do 14.000 dinara. Napomenuo je takođe, da su sve tri matične škole, osnovna i srednja u Lajkovcu i škola u Jabučju, kompletno uređene, a da preostaje još uređene sportske školske infrastructure OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu i OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju.

Nakon podele besplatnih udžbenika prvacima, podela besplatnog školskog pribora biće izvršena u okviru predstojeće Dečije nedelje.  

Direktorka škole Biljana Žujović je rekla, da je 1. septembar jedan od najznačajnijih datuma u životu svakog čoveka i da je svečani prijem prvaka upriličen kako bi svi zajedno poželeli sreću i dobrodošlicu prvacima. Pozdravila je sve prisutne i poželela prvacima i kolegama puno uspeha u radu. Dodala je i da su svi prvaci pored besplatnih udžbenika koje je obezbedila lokalna samouprava, dobili Bambi pakete koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete i poklon pakete Europropa.

“Spremni smo za početak nove školske godine. Shodno Smernicama Ministarstva prosvete uskladili smo naše Planove. Akcenat u ovoj školskoj godini biće svakako na pravim vrednostima u cilju zaustavljanja svih vrsta nasilja i razvijanja kod učenika empatije, solidarnosti, zajedništva i svih drugih vrlina. U tom cilju, u novu školsku godinu ulazimo i sa zabranom korišćenja mobilnih telefona, koju je podržao i Savet roditelja”, rekla je diretorka škole Biljana Žujović.

Ovogodišnja generacija ima ukupno 144 prvaka u opštini Lajkovac, a škola u Lajkovcu ima 112 prvaka.

U OŠ “Mile Dubljević” , koja ima 880 učenika, što je dugogodišnji okvirni standardni broj učenika ove škole, raspoređenih u 56 odeljenja, tri je odeljenja prvaka. Učiteljice ovogodišnje generacije prvaka su Ljiljana Lučić, Dušica Kuznecov i Marina Latković.

Marko Mirković je u ime Policijske stanice Lajkovac je rekao da je sa stanovišta bezbednosti učenika početak nove školske godine dočekan spremno i da će sve tri matične škole i svih 11 izdvojenih odeljenja na području opštine Lajkovac imati policijske službenike u obe smene. Istakao je uvreženo dobru saradnju sa svim direktorima škola i nastavnim osobljem i izrazio nadu da će na planu bezbednosti dece u školama sve teći onako kako svi žele i kako je revnosno planirano.

Sve učionice uređene prvog dana nove školske godine bile su u znaku dobrodošlice budućim prvacima.

Najavljeno je, takođe u amfiteatru škole, u okviru Dečije nedelje biće za đake prvake realizovana već ustaljena podela školskog pribora, koji pored besplatnih udžbenika prvacima tradicionalno obezbeđuje lokalna samouprava.

Related posts

Leave a Comment