U LAJKOVCU PRVI PUT ODRŽANO BAJKERSKO TAKMIČENJE U PEČENJU PRASIĆA

Ovogodošnji Dani Lajkovca ostaće upamćeni i po tome što je u vreme održavanja manifestacije, po prvi put u Lajkovcu održano takmičenje u pečenju pradsića, i to bajkersko.

Ovaj događaj nije bio deo zvaničnog programa manifestacije Dani Lajkovca 2023, ali su lajkovački bajkeri dali sjajan doprinos upotpunivši ovim skupom brojna dešavanja povodom slave varoši Ognjene Marije.

Bajkersko takmičenje u pečenju prasića, u organizaciji lajkovačkog Moto kluba TNT, privuklo je brojne moto klubove iz cele Srbije.

Ideju je pojasnio predsednik Moto kluba TNT Lajkovac Dejan Živković:

“Moto klub je hteo da održi tradiciju srpskog naroda kada se za velike praznike peku prasići, pa pored ribolovačkog i lovačkog kotlića koji su se već organizovali nešto ranije, mi smo želeli da imamo drugačije takmičenje i zato smo se odlučili za pečenje prasića. Nije nam bitan ni takmičarski duh koliko da nastavimo da negujemo prijateljstva i da provedemo jedan dan u opuštenoj atmosferi”.

Domaćini su svim ulesnicima dvodnevnog skupa obezbedili prostor za kampovanje, a petnaestak bajkera Moto klub “Gazimestan” iz Kosovske Mitrovice boravilo je na obalama reke Kolubare u Lajkovcu tri dana.

Filip Jokić iz Kosovske Mitrovice prepun je utisaka sa bajkerskog druženja u Lajkovcu:

“Pre dve godine je počelo da datira naše prijateljstvo kada su blizanci Uroš i Nikola bili u Kosovskoj Mitrovici na moto skupu, i od tada smo redovni gosti u Lajkovcu. Dolazimo kada god nam se ukaže prilika da obiđemo naše lajkovačke prijatelje i da zajedno sa njima posetimo mesta po kojima je ovaj kraj prepoznatljiv, poput manastira Bogovađa, Markove Crkve… “.

Pored bajkera iz Kosovske Mitrovice, svoje umeće u pečenju prasića pokazali su i moto klubovi iz Gornjeg Milanovca, Šapca, Lazarevca, Baroševca, LJiga i brojnih drugih mesta, a učestvovali su i planinari lajkovačkog Ćire, kao i pojedinci koji su se organizovali i napravili svoje ekipe.

Žiri u tročlanom sastavu imao je izuzetno težak zadatak jer su ocenjivali boju mesa, boju kože i slanoću pelenih prasića. Prvo mesto osvojila je ekipa Marka Jovanovića pod nazivom “Krematorijum”, a pored pehara kao nagradu osvojili su i 60 bonova za piće.

“Presudio je kvalitet, trebalo je u pravo vreme prekinuti pečenje, nekima su prasići prepečeni, nekima je meso ostalo malo življe, a mi smo smatram najbolje ispekli i osvojili prvo mesto”, kažu iz ekiše pobednika.

Drugo mesto osvojio je Aleksandar Petrović sa ekom “Pikac i drugari”, kome su uručili pored pehara i tortu kao nagradu, dok je treće mesto osvojila ekipa Srećka Stefanovića “40+”.

U pratećem delu programa organizovana je vožnja čamcima, uz podršku lajkovačkog Rafting kluba “MRI”. 

U izboru za najatraktivniju kupačicu i kupača pobedili su Sneža i Zoran iz Šapca.

U večernjim satima je na placu moto kluba bajkeri i brojni posetioci uživali su u rock and roll svirci benda Raspuštena banda.

I ovaj, kao i svi dosadašnji skupovi bajkera u Lajkovcu bio je izuzetno masovan i odlično organizovan.

Related posts

Leave a Comment