OTPOČELA IZGRADNJA ULICE PETRA BOJOVIĆA

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković danas je sa najbližim saradnicima obišao radove na rekonstrukciji i izgradnji ulice Petra Bojovića, na potezu ka Jolića vodenici. Izgradnja se finansira sredstvima Ministarstva privrede, dobijenim putem konkursa, i sredstvima opredeljenim iz opštinskog budžeta.

„Na javni poziv Ministarstva privrede u prvom kvartalu 2023.godine opština Lajkovac se javila projektom rekonstrukcije i izgradnje ulice Petra Bojovića u dužini od 800 metara. Ulica obuhvata dva kraka: jedan vodi do Jolića vodenice, a drugi ka naselju od dvadesetak kuća, gde je put bio u jako lošem stanju. Prošle godine smo sa meštanima ovog kraja dogovarali da uradimo rasvetu i putnu infrastrukturu u narednom periodu. Rasvetu smo već prošle godine uradili, a sada radimo put –  propisnu saobraćajnicu širine 4 metra, sa rigolama i kanalima za odvodnjavanje, čime ćemo rešiti i problem odvodnjavanja u ovom delu Lajkovca. Ova deonica puta je, pogotovo u letnjim mesecima, opterećena zaljubljenicima u reku Kolubaru, tako da će i pristupni put ka samoj reci biti znatno lakši i njima i ljudima koji žive u ovom kraju ili svakodnevno saobraćaju ka Lajkovcu”, zaključio je predsednik opštine.

Predsednik Andrija Živković je pojasnio i detalje oko projekta, konkursa i načina na koji se opština Lajkovac priprema za konkurse različitih ministarstava Vlade Srbije:

„Javni poziv se odnosio na infrastrukturu koji ima veze sa turizmom, tako da smo povezali ovaj put sa rekom Kolubarom i Jolića vodenicom i od Ministarstva privrede dobili 60% sredstava, dok 40% finansira lokalna samouprava. Lajkovac je prva kategorija po razvijenosti među opštinama u Srbiji, zato kada konkurišemo kod ministarstava imamo svoj udeo. Vrednost radova je oko 12 miliona dinara i znači nam jer nismo odvojili ceo iznos iz našeg budžeta. Velika zahvalnost resornom ministarstvu, mi ćemo sa ostalim projektima konkurisati kod drugih ministarstava, a čeka nas i sledeći javni poziv kod Ministarstva privrede krajem godine. Nadam se da ćemo konkurisati sa dobrim i kvalitetnim projektom, koji se odnosi na izgradnju novog parkinga u Lajkovcu, na mestu nekadašnje Kolonije. Bitno nam je da imamo spremne projekte i konkurišemo kod resornih ministarstava, u zavisnosti od javnog poziva. Uz pomoć Vlade i ministarstava pokušaćemo da što više uredimo putnu infrastrukturu, a sledeće godinu akcenat u budžetu stavićemo na rehabilitaciju određenih ulica koje su odavno urađene u Lajkovcu, kao i na izgradnju seoskih puteva po mesnim zajednicama u našoj opštini.”

Radovi su započeti 31. jula, izvođač je „Kompresor ing“ iz Valjeva, a Živković je rekao da očekuje da ulica Petra Bojovića bude završena polovinom avgusta.

Related posts

Leave a Comment