PREMIJERNE SEOSKE IGRE U OPŠTINI LAJKOVAC DANAS U JABUČJU  

Seoske igre Sportskog saveza Srbije po prvi put na teritoriji opštine Lajkovac održaće se danas u Jabučju, u organizaciji Sportskog saveza opštine Lajkovac. Svečano otvaranje je u 15 časova u Sportskom centru “Car”.

Seoske Igre su festival tradicije, promocija pravih vrednosti i fer pleja u 11 disciplina, od fudbala i odbojke do bacanja kamena s ramena, obaranja ruku i trke u džakovima.

Za premijerne Seoske sportske igre na teritoriji opštine Lajkovac koje će se održati na terenu OFK jabučje,  odnosno Sportskog centra “Car”, pored toga što su za to priliku imale sve mesne zajednice, prijavile su se četiri ekipe: Jabučje, Ćelije, Rubribreza i Lajkovac. Ekipe broje po 20 članova. Novina je da svaka ekipa u svom sastavu mora imati pet žena, u cilju pospešenja razvoja ženskog sporta i rodne ravnopravnosti. Donja starosna granica za učešče u takmičenju je 15 godina, dok gornje starosne granice nema. Pre takmičenja biće obavljen lekarski pregled svih učesnika, a obezbeđeni su i si drugi preventivni uslovi.

Tereni su besprekorno uređeni i sve je spremno za današnji spektakl.

“Selo Jabučje i Sportski centar “Car” ugostiće danas takmičarske ekipe u prvom seoskom nadmetanju u opštini Lajkovac, u organizaciji Sportskog saveza opštine Lajkovac.

Takmičari će se nadmetati u 11 disciplina, od kojih su neke neopravdano zaboravljene. Vraćanje sportskog duha, zdravog rivaliteta i očuvanja tradicije biće glavni zadatak svih učesnika”, poručio je u ime organizatora Marko Mirković, predsednik Sportskog saveza opštine Lajkovac.

Ovo je 5. sezona Seoskih igara u kojoj učestvuje 40 opština, među kojima je i opština Lajkovac, a koja je počela 22. aprila i traje do prvog vikenda septembra kada je regionalno finale.

Pobednik Republičkog finala Seoskih igara dobija izgradnju terena.

Naime, sredinom meseca marta predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković i predsendik Sportskog saveza opštine Lajkovac Marko Mirković sastali su se sa rukovodstvom Sportskog saveza Srbije, predsednikom Davorom Štefanekom i generalnim sekretarom Goranom Marinkovićem.

U razgovoru je tada, između ostalog, bilo reči i ovom projektu. Na sastanku je tada potvrđeno, da će se ove godine i Lajkovac priključiti projektu Seoskih igara Sportskog saveza Srbije.

Sportski savez Srbije se trudi da kontinuirano doprinosi omasovljenju sporta, kao i približavanju sporta svakom čoveku, ženi i detetu u Srbiji. Tako su 2019. godine pokrenute Seoske igre Sportskog saveza Srbije – takmičenje u kome učestvuju i muškarci i žene, i mladi i stari i to rekreativci. Počelo se sa 5 opština 2019, 10 opština 2020. zatim 24 opštine 2021, 2022. godine prijavljeno je 34 opštine, a za ovu godinu 40.

Ovo je još jedna u nizu lepih novina koju je uveo Sportski savez opštine Lajkovac u novom sastavu.

Related posts

Leave a Comment