SJAJNO KNJIŽEVNO VEČE ZAVIČAJNOG PISCA SONJE MILOVANOVIĆ

Gradska biblioteka Lajkovac tradicionalno za “Dane Lajkovca” u okviru svog programa koji organizuje kao doprinos manifestaciji predstavi jednog zavičajnog pisca. “Dani Lajkovca 2023” ostaće zapamćeni po sjajnoj književnoj večeri Sonje Milovanović, koja se po prvi put kao zreo pisac na ovaj način predstavila lajkovačkoj publici u prepunoj sali Gradske kuće.

U ime organizatora, direktorka biblioteke Snežana Škorić je u obraćanju prisutnima izrazila zadovoljstvo što se zavičajni pisac Sonja Milovanović predstavlja ovdašnjoj publici i što je književno veče, kao i svi ostali programi biblioteke, maksimalno posećeno.

Bilo je to predstavljanje kompletnog stvaralaštva Sonje Milovanović, ali na ovoj njiževnoj večeri autorka je nesebično i pedagoški dala prostor i svojim učenicima.

Gost književne večeri bila je mlada pesnikinja Marija Jeremić, koja je govorila stihove iz svoje prve zbirke “Nemiri kaputa plavog”.

Sonja Milovanović, pesnikinja i nastavnica srpskog jezika i književnosti u OŠ „Mile Dubljević” u Lajkovcu kreativnošću i izuzetnim radom sa decom u nastavi, a posebno na polju različitih umetnosti kroz dramsku, recitatorsku i literarnu sekciju, edukovala je generacije ljubitelja i poštovalaca umetnosti.

Pesme Sonje Milovanović kazivali su recitatori Lenka Jovanović, Kristina Đokić i Anastastija Stojanović.

U pratećem delu programa nastupio je srednjoškolac Nikola Vasović, virtouz na harmonici, koji je pružio punu muzičku podršku književnoj večeri.

O liku i delu Sonje Milovanović, kao i o mladoj pesnikinji Mariji Jeremić, sa vidnim poznavanjem stvari, iscrpno i nadahnuto govorio je Daren Milivojević.

Sonja Milovanović je rezimirajući utiske sa svoje prve književne večeri u Lajkovcu za portal lajkovacnadlanu.rs rekla:

“Drago mi je što sam predstavila opus svog stvaralaštva  svojim sugrađanima. Književno veče je proteklo u jednoj divnoj i pozitivnoj atmosferi.  Hvala što su došli u velikom broju i dali svojim dolaskom podstrek za neke nove rime, jer još uvek ima onih koji vole da čuju šta im poručuju oni koji govore stihom.

Oduvek sam i sama tražila odgovore na to šta je to pesma i otkud čoveku iskonska potreba da sve ono što nam je važno ovekoveči pesmom. Čovek kao misaono biće, neretko je rastrgnut između onoga što jeste i onoga što misli da jeste. Otuda, i ne samo zbog toga, potreba da bude tragač, odgonetač i ostavljač tragova o sebi. Otuda i odgovori na pitanja: šta je čovek, šta život, šta ljubav, i u čemu je ustvari tajna čovekovog života, uopšte.

Ako pesnikov stih dodirne još nečije srce, onda i pesnikovo postojanje ima smisla. Niko nije sam sebi dovoljan, a ako pronađemo to nešto za čim tragamo, recimo mrvu dobrote, tračak sreće, zrno ljubavi u drugom čoveku, a i drugi to pronađu u nama, onda život ima smisao. Poezija tek onda i jeste ono što svakom od nas treba ‒ mesto gde će našoj duši biti lakše, lepše… Zato oni koji stvaraju poeziju znaju da su im potrebni oni koji vole poeziju jer bez njih se gubi smisao rađanja novih stihova.

Hvala Gradskoj biblioteci što je organizovala u Danima Lajkovca jedno ovako književno veče gde su i naši učenici mogli da pokažu svoje talente.”

Obilje lepih reči čulo se na ovoj književnoj večeri o Sonji Milovanović, ne samo o njenom književnom stvaralaštvu i osvojenim nagradama, već i o njenom aktivizmu u vannastavnim aktivnostima, posebno o uspesima “Razigranog pera” i njenom humanitarnom angažovanju kroz Podmladak Crvenog krsta i podršku Udruženju BaziMili…

Da se nebismo ponavljali, više detalja o biografiji i književnom stvaralaštvu Sonje Milovanović, koja je uveliko izgradila ozbiljno mesto u književnom svetu, u tekstu na linku koji sledi:   

Related posts

Leave a Comment