ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE MARICE POPOVIĆ I PREMIJERNO PREDSTAVLJANJE ROMANA “SASVIM OBIČAN ŽIVOT”

Prvo u serijalu od tri književne večeri u okviru doprinosa biblioteke programu manifestacije “Dani Lajkovca 2023” održano je sinoć u Gradskoj kući.

Lajkovačkoj publici predstavila se Marica Popović, jedna od najčitanijih naših proznih autora, sa svojim novim romanom ”Sasvim običan život”. Književno veće u Lajkovcu bilo je premijerno predstavljanje ovog romana.

U ime organizatora i u ulozi domaćina, prisutnima se najpre prikladnim rečima obratila direktorka Gradske biblioteke Lajkovac Snežana Škorić.

Osim o svom najnovijem romanu – inače 21.-om po redu, autorka je govorila i o svom životu, svom književnom putu koji je započela u 53.-oj godini, svojoj izdavačkoj kući koju je vodila 12 godina i načinu svog života i rada koji se nužno prepliću. Time je uspela da ostvari prisan kontakt sa posetiocima književne večeri, koji su imali i brojna pitanja za književnicu koja nije prvi put među Lajkovčanima.

Podsetila jem da iako živi u Obrenovcu, slovi za zavičajnog pisca Loznice.

Radnja romana “Sasvim običan život” ima neobičan zaplet:

“Šta biste uradili da se jedne noći probudite na obali nepoznate reke, pri tom ne znajući ni u kom se gradu ni u kojoj zemlji ta reka nalazi, ne sećajući se na koji ste uopšte način tu dospeli, a povrh svega – ne uspevajući da prizovete u sećanje ni jedan jedini podatak o svom sada već iščezlom životu – pa čak ni svoje ime?

Upravo se u takvoj situaciji nalazi glavna junakinja dvadeset prvog romana jedne od najplodnijih spisateljica naših područja, Marice Popović. Pod nadasve bizarnim okolnostima, ova mlada žena pokušaće da ovlada sopstvenom prošlošću, koja je, iz njoj za sada nepoznatih razloga, prekrivena mrenom zaborava.

U tom poduhvatu će moći da se osloni samo na sopstveno znanje o svetu, mudrost i veštinu, neuobičajeno oštar instinkt i neumereno snažnu glad za samoodržanjem i životom, a na tom putu će se sukobiti sa podzemljem uvek mističnog i primamljivog, gotovo nostalgičnog Beograda sedamdesetih godina prošlog veka.”

Roman “Sasvim običan život” naišao je očigledno na dobar prijem čitalaca, a posetioci sinoćne književne večeri pokazali su svojim pitanjima i komentarima da poznaju stvaralački opus Marice Popović.

Najnoviji roman Marice Popović ima za temu samo po naslovu sasvim običan život i sasvim običnu ljudsku sudbina, koja čitaocu drži punu pažnju.

Daren Milivojević je govoreći o najnovijoj knjizi Marice Popović izneo i opažanje da negativni likovi u književnosti čitaocu pružaju novu dimenziju njihove ličnosti samim činom njihovog boljeg upoznavanja i sagledavanja ukupnih okolnosti vezanih za njihov lik.

U osnovi, bilo je ovo jedno prijatno i lepo posećeno književno veče, koje zainteresovalo posetioce i za najnoviji roman Marice Popović i za sve što iz njenog pera dolazi.

Književno veče Marice Popović bilo je jedan u nizu programa u organizaciji lajkovačke biblioteke, u okviru programa manifestacije “Dani Lajkovca 2023”.

Related posts

Leave a Comment