MINISTARKA VUJOVIĆ POTPISALA UGOVOR ZA IZGRADNJU NAJSAVREMENIJEG REGIONALNOG RECIKLAŽNOG CENTRA U KALENIĆU

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković prisustvovao je juče u Beogradu potpisivanju ugovor za izgradnju regionalne sanitarne deponije Kalenić. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je važan ugovor za početak izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom Eko – Tamnava u selu Kalenić u opštini Ub.

Na osnovu ovog ugovora će već tokom leta početi realizacija jednog od najznačajnijih kapitalnih zelenih projekata u Srbiji – izgradnja regionalne sanitarne deponije u Kaleniću, najsavremenijeg regionalnog i reciklažnog centra.  

Ministarka Vujović je istakla da će kompletnom realizacijom projekta sistemski biti rešen problem upravljanja otpadom za 11 lokalnih samouprava: Ub, Valjevo, Osečinu, Lajkovac, Mionicu, Ljig, Koceljevu, Vladimirce, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac. Očekuje se, kako je dodala, da će se Regionalnom centru priključiti još četiri lokalne samouprave: Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik.

 

„Čestitam predsedniku opštine Ub Darku Glišiću što je opština koju vodi prva u okviru ovog projekta koja će dobiti moderan regionalni i reciklažni centar, gde će otpad biti tretiran po najsavremenijim standardima. Ovo je jedan od najznačajnijih ekoloških projekata jer će se, po realizaciji, popraviti kvalitet života za više od pola miliona građana. Imajući u vidu da smo u prethodnom periodu prošli kroz izuzetno zahtevne procedure, želim da zahvalim svom timu, bez čije posvećenosti ne bismo uspeli uspešno da rešimo sve izazove koji prate ovako velike projekte“, rekla je Vujović.

Ministarka je navela da će se u sklopu kompletnog projekta graditi i transfer stanice, reciklažni centri, postrojenje za biološki tretman otpada i ostala prateća infrastruktura. Prema njenim rečima, izgradnja Regionalnog centra je jedan od najznačajnijih poduhvata, jer „takvim projektima gradimo zelenu infrastrukturu“.

„Izgradnjom zelene infrastrukture rešavamo jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji, a to je neadekvatno upravljanje otpadom. Mi smo taj posao, kojim se niko pre nas nije bavio, veoma ozbiljno shvatili i zato smo danas ovde. U narednom periodu čeka nas potpisivanje sličnih ugovora, kako bismo krenuli sa izgradnjom regionalnih centara širom Srbije. Za ove projekte smo obezbedili 150 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske agencije za razvoj. Izgradnja ekološke infrastrukture je naš strateški cilj na kojem ćemo još brže i upornije raditi. To je naš zalog za budućnost, kako bismo narednim generacijama ostavili zeleniju i čistiju Srbiju“, poručila je ministarka Vujović.

Related posts

Leave a Comment