GLAS IZ LAJKOVCA NA OKRUGLOM STOLU UNICEFA

Udruzenje Bazi Mili uz podršku stručnih saradnika PU “Leptirić” zastupali su roditelje iz unutrašnjosti na Okruglom stolu u Beogradu održanom u organizaciji NOOIS-a (Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom) i UNICEF-a na temu Udruženi glasovi za dostupnije i bolje usluge za decu i porodice.

Osnovne poruke sa ovog skupa su:

“Da bi roditelj mogao da neguje podsticajne roditeljske prakse koje su odlučujuće za razvoj deteta, potrebno je da se oseća dobro i da ima dobar oslonac u porodici i zajednici. Pred roditeljima je mnoštvo zadataka, u roditeljima deca traže sigurnost, utehu i podršku, a istovremeno oni svakodnevno stvaraju prilike za decu da budu zdrava, bezbedna, da uče, igraju se i razvijaju.

Napori da se deci pruži najbolji start u životu, bez ulaganja u usluge i programe podrške za roditelje neće biti uspešni. U skladu sa dokazima, objavljenim u Lancetu i preporukama UNICEF-a o ranom razvoju podrška mentalnom zdravlju i emocionalnom blagostanju roditelja, kao i veštinama  podrške razvoju i ranomu učenju deteta su neophodni za dobre ishode 

Dok je svoj deci i roditeljima potrebna podrška u najvažnijim godinama za razvoj, skoro 60.000 male dece u Srbiji suočava se sa razvojnim rizicima i poteškoćama i potrebna im je dodatna podrška kroz usluge rane intervencije. Za ogromnu većinu ove dece zastoji u razvoju se prepoznaju prekasno, roditeljima je prepušteno da sami pronalaze put kroz lavirint u kome su usluge fragmentirane, nedostupne ili preskupe. Srbija svake godine nepovratno gubi ogroman ljudski potencijal neulaganjem u negovanje potencijala ovih mladih života. Rešenje ovog problema nije ni neuhvatljivo ni nemoguće.”

UNICEF je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Vladom Republike Srbije pokrenuo program podrške zdravstvenom sistemu da, u saradnji sa obrazovnim i sistemom socijalne zaštite, unapredi postojeće usluge podrške DECI RANOG UZRASTA sa teškoćama u razvoju i njihovim porodicama. Podršku pružaju Timovi za porodično orijentisane rane intervencije pri razvojnim savetovalištima domovima zdravlja, na okružnom nivou, u čijem sastavu su i članovi predškolskih ustanova i centara za socijalni rad.

Dokazano je da dete najlakše i najbolje uči u okruženju u kome dobija podršku i u kome se oseća sigurno i kada uči sa onima kojima najviše veruje. Otuda je važno što ranije prepoznati potrebu za podrškom i pružiti je u najprirodnijem okruženju za dete – u porodici i u vršnjačkoj zajednici. Očekuje se da roditelji i stručnjaci zajedno, kao partneri, tragaju za najboljim oblicima podrške kojima će negovati i podsticati dečji razvoj, ali i ukupan kvalitet života, povezanost i uključenost porodice u zajednicu.

Pre polaska u školu, dominantno društveno okruženje je porodično okruženje. Posle polaska u školu, školsko okruženje postaje sve važnije, a sa ulaskom u adolescenciju, ogroman značaj dobija vršnjačko okruženje.

Kroz program saradnje sa Ministarstvom prosvete i Delegacije Evropske unije u Srbiji podržava inkluzivno obrazovanje kroz inicijativu UČIMO SVI ZAJEDNO. Cilj inicijative je poboljšanje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja za svu decu u Srbiji, a posebno decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i drugu decu u nepovoljnom položaju. Intervencije se nadovezuju na prethodna postignuća u razvoju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja i obuhvataju aktivnosti za dalje jačanje sistema na nacionalnom, lokalnom i školskom nivou. Značajan fokus je na kreiranju specijalizovane podrške za decu, porodice, nastavnike i škole kroz usluge Resursnih centara, posebno u vezi potreba za asistivnom i digitalnom tehnologijom za obrazovanje dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, pitanja prilagođavanja i pristupačnosti, pitanja komunikacije i potreba za intenzivnom multidisciplinarnom podrškom.

Glavne teme i ciljevi Okruglog stola  bili su da se: u centar pažnje stavi diskusija o podršci koja je orjentisana ka celoj porodici za ostvarivanje pune dobrobiti i inkluzije dece; prezentuje i diskutuje Model porodično orjentisanih ranih intervencija; proširi i produbi razumevanje potreba i perspektiva roditelja i udruženja roditelja i osoba sa invaliditetom; otvori dijalog o ključnim zagovaračkim porukama i započne proces usaglašavanja i ujedinjavanja glasova za donošenje ključnih odluka i akcija koje će doprineti širenju dostupnih i kvalitetnih usluga za roditelje i decu i njihovu punu uključenost od najranijeg perioda života kroz životne faze i cikluse; pozove na ulaganja u programe podrške deci sa teškoćama u razvoju i roditeljstvu, posebno da bi doprle do najugroženijih porodica splaniraju dalji koraci saradnje…

 

Udruženje Bazi Mili uz podršku stručnih saradnika PU “Leptirić” iz Lajkovca, doprineli su svojim iskustvom, učešćem u diskusiji i sugestijama da se čuje glas iz unutrašnjosti o položaju dece sa smetnjama u razvoju.

Related posts

Leave a Comment