SEDNICA VEĆA PRED PRVI REBALANS BUDŽETA I MAJSKO ZASEDANJE SKUPŠTINE

Prvi, pozitivnim povodom neuobičajeno rano uzrokovan “mali” rebalans ovogodišnjeg budžeta za 2023. godinu (opština Lajkovac je prošla na konkursu Ministarstva privrede za unapređenje putne infrastrukture ka turističkim destinacijama za ulicu Petra Bojovića koja vodi ka reci Kolubari i Jolića vodenici), posle šest godina neznatno povećanje cene celodnevnog boravka dece u PU „Leptirić“ u iznosu od 10%, odluka o izboru projekta za izgradnju i održavanje i obnovu verskih objekata koje finansira opština Lajkovac kojom su sredstva opredeljena za crkvu u Stepanju, izdvojile su se kao najvažnije na danas održanoj 52. sednici Opštinskog veća opštine Lajkovac.

U svom redovnom obraćanju medijima neposredno nakon sednice veća, predsednik opštine Andrija Živković je rezimirao najvažnije odluke rekao:

“Najbitnija tačka današnjeg veća je zasigurno prvi rebalans budžeta za 2023.godinu, kako smo mi danas nazvali mali rebalans, u ovoj prvoj polovini godine jer nije uobičajeno da ga radimo ovako rano, ali to radimo zbog dobrih vesti za opštinu Lajkovac. Pre mesec dana smo konkurisali kod Ministarstva privrede za unapređenje putne infrastrukture ka turističkim destinacijama za ulicu Petra Bojovića koja vodi ka reci Kolubari, konkretno ka Jolića vodenici, jednom naselju u tom delu Lajkovca, gde smo dobili sredstva po konkursu u iznosu od 50% vrednosti celog projekta a on iznosi 15 miliona dinara, plus PDV, tako da smo od ministarstva dobili 8 miliona dinara dok je naš udeo isto toliki, plus nadzor koji plaćamo na ovom projektu. Očekujem da će ministarstvo krajem maja ili početkom juna već raspisati tender za izgradnju ove ulice, kako bi radovi već u prvim letnjim mesecima mogli da krenu na ovoj deonici. Biće urađeno novih 1000 metara asfalta u našoj opštini, a biće puno pristupačniji put ka izletištu na reci Kolubari, pogotovo u letnjim mesecima kada ga koriste ne samo građani Lajkovca već i naše okoline, ali i deo naselja gde imamo preko 50 stanovnika koji nisu imali uslove kakve zaslužuju ljudi u 21.  veku. Ovim projektom to će biti rešeno.

Drugih, nešto bitnijih izmena u prvom rebalansu budžeta nema. Čeka nas redovan rebalas budžeta krajem juna, kada ćemo videti koliko imamo novca i koje radove ćemo imati u drugoj polovini godine.

Na današnjoj sednici opštinskog veća pažnju zavređuje još i odluka kojom je posle šest godina usledilo prvo povećanje cena za boravak dece u vrtiću u Lajkovcu. To je neznatno povećanje u iznosu od 10%, sa čim smo se mi danas složili a roditelji treba da znaju da ekonomska cena boravka dece u vrtiću na mesečnom nivou iznosi 27.560,00 dinara. Od toga 20% plaćaju roditelji, pa ako bi se vodili tom logikom onda bi cena vrtića bila oko 5.600 din, što mi nismo prihvatili, već samo iznos od 10%, tako da će u narednom periodu boravak dece u vrtiću iznositi nešto oko 4.980,00 dinara, što u dinarima iznosi 450,00 dinara više u odnosu na prethodni period. Kako je istakla direktorka vrtića u Lajkovcu, kod nas je cena boravka dece u vrtiću jedna od najnižih cena u okrugu, niža od Valjeva, Uba, Osečine. Jedino nešto nižu cenu ima vrtić u Mionici. Bitno je istaći da lajkovački vrtić nema listu čekanja, već sva deca koja se prijave za upis u naš vrtić imaju svoje mesto, što je sjajan podatak i jedino Lajkovac i Ub nemaju listu čekanja za upis  u vrtić.

Još jedna bitna tačka ujedno i poslednja na današnjem veću jeste razmatranje predloga odluke o izboru projekta za izgradnju i održavanje i obnovu verskih objekata koje finansira opština Lajkovac. Mi svake godine izdvojimo nekoliko miliona za pomoć i obnavljanje verskih objekata na našoj teritoriji, a ove godine smo se odlučili da to bude crkva u Stepanju, na zahtev mesne zajednice i meštana tog sela koji imaju problem pre svega vodosnabdevanja, a ima izvor koji se nalazi u blizini crkve, na crkvenom imanju. U saradnji sa mesnom zajednicom i sa sveštanikom iz crkve u Stepanju, dogovorili smo se da ove godine finansiramo izgradnju jedne kaptaže upravo na tom delu, koja će poboljšati vodosnabdevanje tj. napraviti izvorište gde će svi građani kako Stepanja tako i okoline moći da koriste vodu sa tog poteza. Iskreno se nadam da će im to poboljšati snabdevanje vodom, pogotovo ljudima koji se bave poljoprivredom sigurno će im olakšati život, a to ćemo završiti već u prvim letnjim mesecima.

Kao što rekoh, očekuje nas iznuđena sednica skupštine koja će biti već u sredu sledeće nedelje, a odmah posle nje polako ćemo da pripremamo drugi veliki rebalans budžeta za ovu godinu, kada ćemo detaljnije znati šta imamo od bitnijih radova za drugu polovinu godine.”

Na današnjoj sednici je još, između ostalog, data je saglasnosti na Uputstvo za pripremu prvog rebalansa budzeta opštine Lajkovac za 2023. godinu, Nacrt odluke o prvom rebalansu budzeta opštine Lajkovac za ovu godinu, Nacrt operativnog Plana odbrane od poplava za vode drugog reda, kao i saglasnost na Nacrt prvih izmena i dopuna Programa uređenja građevinskog zemljišta.

Sednica Skupštine opštine Lajkovac, 21. po redu u aktuelnom sazivu, na kojoj će većina današnjih odluka dobiti svoju konačnu verifikaciju, zakazana je za sredu 17. maj u 9 časova.

Related posts

Leave a Comment