ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „SKRIVENA ISTORIJA“ SRETENA JAKOVLJEVIĆA

Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH 1941-1945 Sretena Jakovljevića, istorijska knjiga na koju se dugo čekalo, predstavljena je lajkovačkoj publici u punoj sali Gradske kuće. Književnoj večeri, koja je trajala blizu dva puna sata prisustvovali su brojni ljubitelji književnosti, posebno istorijske tematike. Organizator programa bila je lajkovačka biblioteka, a pored autora knjige, govorili su vrsni profesori istorije Rajko Sarić i Ratko Vukelić, kao i mr Daren Milivojević.

Prisutne je u ime organizatora pozdravila i prigodnim rečima se obratila direktorka biblioteke Snežana Škorić.

Dugo skrivani i potiskivani događaji o ustaškim zlodelima nad Srbima u NDH konačno dati čitaocima na sud, izazvali su veliku pažnju ovdašnje publike, posebno zbog činjenice što je upravo sa tih prostora veliki broj ljudi raseljenih sa tih prostora utočište našao u ovoj sredini i oni su u sali bili najbrojniji.

Knjiga je rezultat autorovih višedecenijskih istraživanja dokumenata u arhivama, kao i neposrednih razgovora sa učesnicima Drugog svjetskog rata i predstavlja spoj autorovih višedecenijskih istraživanja dokumenata u arhivama i neposrednih razgovora sa učesnicima Drugog svjetskog rata.

Sreten Jakovljević naveo je da je bilo zahtevno i teško prikupiti tu građu i da je mnogo toga ostalo neobjaljeno, ali da knjiga ostavlja dosta prostora da se može proširiti.

„Počeo sam da prikupljam građu za ovu knjigu još 1990. godine. Kao saradnik Odbora za istraživanje genocida nad srpskim narodom i drugim narodima Jugoslavije u 20. veku Srpske akademije nauka i umetnosti, mogao sam ući u arhive u Beogradu, Sarajevu i Mostaru. Za ovih 30 godina to se složilo u jednu knjigu”, kazao je autor Jakovljević.

Istakao je da je težak zadatak bio i tu dokumentarističku građu, činjenice, podatke i potresna svedočenja pretočiti u književno delo:

„S jedne strane je originalna građa iz arhiva, a sa druge su priče živih svedoka. Trebalo je da se one sadržajno i metodološki srede i da se ukomponuju u jednu običnu priču koja će biti čitljiva”.

Autor dodaje da knjiga otkriva dosta toga što je do sada bilo nepoznato i da, između ostalog, daje odgovor na veliku dilemu i stvoreni mit o Titovoj genijalnoj varci rušenjem mosta na Neretvi.

Po svemu sudeći, i ova knjiga, bar u delu nedostupnih istina ili onih koje autor iz nekog razloga nije zabeležio, kako to obično biva, otvoriće ovu tematiku ponovo u nekoj novoj knjizi.

Nema dileme da je ova knjiga životno delo Sretena Jakovljevića, napisana sa namerom da sačuva srspko biće i način dolaska do istine šta se u posmatranim istorijskim okolnostima desilo.  

„Ovom knjigom pokušavamo mnoge skrivene priče da otrgnemo od zaborava“ naglasio je više puta Jakovljević, dodajući da se u ratu zaboravljaju sudbine i stradanja „malih“ ljudi, a njihove priče čine najverodostojniji mozaik istine o ratnim užasima.

Autor u delu piše da su komunisti veličali svoju pobedu, skrivali greške i zločine koje su učinili, a jugoslovensku vojsku prikazali kao negativce. „U to ime mnoge zločince i krivce za srpska stradanja 1941. godine nikada nisu izveli pred lice pravde“, rekao je Jakovljević, kao i da istinu nisu skrivali samo pobednici, već i poraženi, pripadnici jugoslovenske vosjke zbog sopstvene sigurnosti i budućnosti svoje dece.

Jakovljević se u knjizi posebno osvrnuo na nemačku operaciju „Vajs“ – bitku na Neretvi 1943. godine, koja je ostala najkontroverznija tema u istoriji Srbije i koja se sada nakon 80 godina sagledava od velikog mita do istine. Aautor se sa posebnim pijetetom osvrće na žene, majke, supruge i decu iz tog perioda, „bezimene“ heroine koje su na najbrutalniji način stradale, ubijane, silovane, a ustaše su im iz ruku otimale decu. Autor za njih kaže da su trpele, patile, orale, kopale i bile u senci muškaraca i zbog toga zaslužuju jedinstven spomenik zahvalnosti.

Nadahnuto i iscrpno, uz maksimalno poznavnje tematike, govorili su svi učesnici promocije knjige, uspevajući da održe punu pažnju publike i podstaknu na pitanja i interaktivan odnos i razgovor o ovom delu koje je po mišljenju mnogih dragoceno delo za otkrivanje istine o ratnim događajima tog vremena.

Related posts

Leave a Comment