18. SAJAM PRIVREDE ZAPADNE SRBIJE U VALJEVU

Ovogodišnji SPREG u Valjevu biće održan od 6 do 8. aprila i to u punom kapacitetu prostora Omni centra u Valjevu.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković prvi će u ulozi domaćina govoriti na otvaranju sajma, a SPREG koji ove godine sticanjem punoletstva dobija dodatno na značaju će svečano otvoriti ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije Tomislav Momirović u četvrtak 6. aprila u 10 sati.

Na valjevskom sajmu privrede regiona zapadne Srbije učestvuje 170 izlagača, a u okviru sajma biće održan i Prolećni sajam zapošljavanja.

Radno vreme sajma je u četvrtak i petak od 10 do 19 sati, a u subotu od 10 do 15 sati. Ulaz je besplatan za sve posetioce.

Organizator sajma je Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća zapadne Srbije, izvršni organizator – valjevska agencija „Gatti”, partneri na projektu valjevska kompanija Europrom i Domaći trgovački lanac, a pokrovitelj Grad Valjevo.

Izlagači najrazličitijih delatnosti iz više od 50 gradova i opština Srbije, ove godine dolaze na SPREG. Organizovano, uz podršku lokalnih samouprava, turističkih organizacija i udruženja preduzetnika, izlažu Zrenjanin, Ljig, Osečina, Mionica, Bogatić, Priboj, Odžaci, Bački Petrovac i Bač, a ove godiine izostalo je učešće lajkovačkih privrednika.

Na blizu 4000 kvadrata izložbenog prostora u dve hale i na otvorenom nastupiće 173 izlagača na ukupno 90 štandova, što je za 20% više u odnosu na prošlu godinu.

Najvažnija karakteristika valjevskog sajma SPREG je udeo proizvodnje u ukupnom broju izlagača, pa će tako proizvodne firme na sajmu činiti 67,6%, dok ostatak pripada sektoru trgovine, usluga i sličnim sektorima.

Kompletan otvoreni izložbeni prostor posvećen je skoro u potpunosti poljoprivredi. Biće izložen rekordan broj novih traktora, mehanizacije i priključnih mašina, zatim opreme za navodnjavanje, četiri rasadnika i dve auto kuće.

U hali 1 nastupaju izlagači najrazličitijih delatnosti iz više od 50 gradova i opština Srbije.

Domaćini u hali 2 su Domaći trgovački lanac i kompanija Europrom koji će predstaviti 45 izlagača, nacionalnih i regionalnih fabrika uglavnom iz prehrambenog sektora. Tokom sva tri dana sajma biće organizovane brojne degustacije, radionice i promocije proizvoda.

U okviru propratnog programa sajma, u petak 7. aprila, biće održan tradicionalni Prolećni sajam zapošljavanja u organizaciji valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Punoletstvo najvećeg regionalnog sajma privrede u Srbiji – 18. SPREG počinje u četvrtak, 6. aprila, u punom kapacitetu Omni centra u Valjevu, najavio je na konferenciji za novinare izvršni direktor sajma Jovan Grujić:

„Organizator je Regionalno udruženje malih i srednjih preduzeća zapadne Srbije, izvršni organizator je valjevska agencija „Gati“, a partneri na projektu su valjevsko preduzeće Europrom i Domači trgovački lanac, pokrovitelj Grad Valjevo.

Ukupna površina izložbenog prostora je oko 4000 kvadratnih metara u dve hale i na otvorenom.  Broj štandova ove godine po halama, hala 1: 49, hala 2: 21, otvoreni izložbeni prostor: 20. To čini ukupno  90 štandova. Preliminarni broj izlagača u hali 1 je 105, u hali 2 biće 45, na otvorenom prostoru 20, što čini ukupno  170 izlagača. Ovi podaci govore da ove godine učestvuje oko 20% više izlagača u odnosu na prošlu godinu. Ove godine imamo više pojedinačnih nego grupnih štandova , a ono što je važna karalteristika sajma jeste veliki udeo proizvođača. Ceo otvoreni izložbeni prostor je skoro u potpunosti posvećen poljoprivredi, biće izložen veliki broj novih traktora, mehanizacije i priključnih mašina, kao i opreme za navodnjavanje, četiri rasadnika i dve auto kuće. Videli smo do sada da taj poljoprivredni deo pobudjuje pažnju i imaćemo tu učešće i preduzeća Agrorazvoj koje će krenuti sa subvencijama za poljoprivrednike, grad je ove godine za tu namenu opredlio 100 miliona dinara.  Novina je što će ove godine svoj štand imati i preduzeće Valy. Drago nam je da je naš trud prepoznat jer smo svake godine svima slali pozivnice , ali nije bilo odziva do sada. Važan deo svakog Sajma je učešće Domaćeg trgovačkog lanca i kompanije Europrom koji će i ove godine promovisati domaće proizvodjače. I ove godine pokrovitelj sajma je Grad Valjevo koji učestvuje finansijski i biće prisutan sa štandom.”

Partneri na projektu su valjevska kompanija Europrom i Domaći trgovački lanac,koji po deveti put učestvuje na sajmu, a ove godine imaće veliki broj novih aktivnosti, najavila je na konferenciji za novinare u susret sajmu Bojana Perić PR menadžer:

„Sama srž i ideja naše hale je činjenica da će se na jednom mestu predstaviti i domaći proizvođači i trgovci. Sve se ove godine odvija pod sloganom „Domaća priča – Naše je nama vredno“.   Zato su sve aktivnosti usmerene na promovisanje domaćih proizvoda i to domaći kvalitetan proizvod. Imaćemo u hali prisutne izlagače od velikih nacionalnih brendova do lokalnih proizvočača: Zlatiborac, Jaffa, Bambi, Imlek, Pionir, Frikom, Atlantic Group, Valjevska Pivara, Dr Milk, Trlić, Kačarević, Agromaja, Vinarija Đurđevića Legat i mnogi drugi imaće štandove na ovogodišnjem sajmu.

„Hala „DOMAĆA PRIČA“ biće mesto održavanja velikog broja promocija, degustacija, radionica, kulturno-umetničkih programa. I kroz ovogodišnji sajam „Europrom“ i „Domaći Trgovački Lanac“ nastaviće svoju misiju negovanja i čuvanja domaće privrede i kvalitetnih domaćih proizvoda“.

U okviru SPREG – a, u petak 7. aprila od 10-13 časova biće  održan i Sajam zapošljavanja u organizaciji Filijale za zapošljavanje Valjevo, a organizatoi najavljuju i niz pratećih dešavanja:

13:15 – 13:45: „Kvalitetan proces zapošljavanja i selekcije – izazovi za tražioce posla, poslodavce i obrazovni sistem“ – prof. dr Duško Ranisavljević, Univerzitet Singidunum

13:45h – 14:15h: „Sa diplomom do posla: Kako premostiti jaz između diplomaca i poslodavaca?“- mr Nikola Stojanović, Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija

Related posts

Leave a Comment