SLIKARKE TATJANA VOJINOVIĆ I STAMENA ŽIVKOVIĆ LIKOVNIM RADIONICAMA NA TRGU DAJU DOPRINOS PLAVIM DANIMA

Pored niza sadržaja koji će centralnog dana manifestacije Plavi dani biti izvedeni na bini u nedelju na Gradskom trgu u Lajkovcu, brojni sadržaji biće realizovani i na platou Gradske kuće. 

Vredno pažnje svakako je prisustvo dve slikarke, Tatjane Vojinović iz Lazarevca i Stamene Živković iz Lajkovca, koje će na Svetski dan osoba sa autizmom provesti dan sa decom na Gradskom trgu, slikati zajedno sa njima i sve to krunisati izložbom na jedan spektakularan način pun iznenađenja.

Tatjana Vojinović je slikarka i nastavnica slikanja iz Lazarevca, koja je pre par godina u Lajkovcu držala školu slikanja, a sada će na Gradskom trgu organizovati likovnu radionicu, zajedno sa Stamenom Živković.

Povodom ušešća na manifestaciji Plavi dani, slikarka Tatjana Vojinović je i kao majka i kao neko ko poslednjih godina ima retku dijagnozu lupus, pojašnjavajući svoje motive za podršku osobama sa autizmom rekla:  

“Deca uglavnom znaju da cene vreme koje im posvetim i zaista osetim kod njih potrebu da imaju nekoga ko će ih usmeravati u nečemu u čemu žele da budu bolji. Roditelji ne mogu uvek da im pruže pomoć, a nekada je potrebno pomoći detetu da ono što zna iskaže, jer će mu to pružiti potporu u daljem razvoju i školovanju.

Program rada kreiram prema detetu ili osobi koju podučavam, nakon što utvrdim kakve sklonosti ima dete i koje su mu mogućnosti. Ja dajem prvo lakše, a potom i zahtevnije zadatke. Rade uglavnom u grupama, ali su teme kreirane individualno prema detetu. Takođe prolazimo kroz različite tehnike, ali uglavnom na samom početku ih učim da se snađu na dvodimenzialnom papiru.

Težim ka tome da me moja umetnost ne ometa u svakodnevnom životu, da ja idem ispred nje i vodim je kao neko moje treće dete. U njoj beležim sve moje ideje, sva moja viđenja trenutnog i brigu za buduće. Naglašavam da mi ona nije prioritet. ali je jedna stvar koja mi je neophodna kao neki deo tela ili lek. Nekada sam i ja imala umetnicko udruženje  i održavala sam redovno radionice za decu i starije, ali već duže vreme nisam bila u tome, pa sam se priključila na Miličin poziv da se prisetim malo svega. Ne mogu uvek, imam svoju decu, radim i ometa me lupus. ali mogu povremeno.

Takođe, kada sam ja upisivala Likovnu akademiju i meni su ljudi pomagali, dobijala sam stipendije i podršku od institucija, pa tako i ja po nekad kad mogu podržim neke inicijative onoliko koliko mogu.”

Lajkovačka slikarka Stamena Živković je od samog osnivanja Udruženja BaziMili vodila likovne radionice za decu sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju, tako da je odziv za likovnu radionicu u okviru Plavih dana bio sasvim prirodan sled stvari:

“Na poziv Milice Nikolic, osnivačice Udruženja BaziMili, odazvala sam se i biću jedan od učesnika manifestacije “Plavi dani”. Pored ostalih sadržaja, tog dana, na Gradskom trgu u Lajkovcu, lajkovačka mala i velika deca imaće prilike i da crtaju, slikaju, oslikavaju uskršnja jaja od stiropora … i odmah ćemo tu, na licu mesta praviti i izlozbu njihovih radova. A kako ćemo to izvesti, e to će biti iznenađenje! Dakle, sasvim posebna izložbica.

Pozvala bih svu lajkovacku decu da dođu i da kroz zabavu napravimo nešto mnogo, mnogo lepo. Dobrodošli su svi, od beba do tinejdžera. A mogu i mame i tate da nam se priključe , zasto da ne. I bake i deke, naravno!

Materijala imamo dovoljno. Vlasnik knjižare “Una”  gospodin Željko Plavšić je za ovu priliku darovao slikarski materijal. Kada nam ponestane blokova i tempera, tu su krede u boji, a ceo trg je naš!”

Manifesticija je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom pomenutog ministarstva, kao i Saveza “Autizam Srbija” – Autizam Evropa.

Related posts

Leave a Comment